GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši izvršni direktor Googlea razvija tajni vojni projekt

Bivši izvršni direktor Googlea razvija tajni vojni projekt
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 19:51
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MEW YORK - Bivši izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, potiho planira novosti u obrambenoj tehnologiji: riječ je o projektu nevidljivog vojnog drona, kažu četiri izvora upoznata s projektom za Forbes. O postojanju projekta nije se ranije izvještavalo, a on još nije javno predstavljen.

Njime se želi dati američka alternativa kineskim dronovima, a u sklopu projekta razvit će se sustavi bespilotnih letjelica za isključivo korištenje na ratištima, kažu dva izvora. Tri izvora upoznata s projektom kažu kako su na njega utjecali Schmidtovi nedavni posjeti Ukrajini, gdje je milijarder tijekom posljednjih godinu dana ostvario kontakte s vladinim dužnosnicima i vojnim liderima. Dva od ta tri izvora kažu kako je u projekt uključen i Sebastian Thrun, suosnivač Googleovog laboratorija Google X, piše Forbes.

Forbes nije uspio saznati tko, osim Thruna, pomaže u ovom tajnom projektu, kada je on započeo i je li Schmidt jedini koji ga podržava. Dva izvora kažu kako na projektu radi tek šačica ljudi, a Schmidt ga je uspio zadržati u tajnosti zbog njegove osjetljive geopolitičke prirode. Nejasno je je li za potrebe projekta osnovana kompanija, a Schmidt i Thrun odbili su komentirati.

Schmidt je u nekoliko navrata govorio o načinu na koji dronovi mijenjaju rat u Ukrajini. “Budućnost rata odredit će dronovi, koji će ga i voditi”, napisao je Schmidt u kolumni za Wall Street Journal prošlog srpnja, nakon što se vratio iz Kijeva. Washington post istog je mjeseca izvijestio kako je Schmidt, zajedno s drugim investitorima, obećao 10 milijuna dolara ukrajinskom startup akceleratoru D3 koji se fokusira na vojnu tehnologiju, no čini se da nema veze s ovim novim poduhvatom. D3 će dati još 125.000 dolara sredstava startupovima u ranim fazama, kao i prilike za mentorstvo.

Otkad je 2017. napustio poziciju u Googleu, Schmidt je mnogo svog vremena i novca posvetio spajanju interesa Silicijske doline i Pentagona putem različitih savjetničkih odbora, think-tankova i svog širokog portfelja startupova. U Washington D.C.-ju on je pozivao vojne agencije da ubrzaju investicije u tehnologiju, pogotovo umjetnu inteligenciju koja će, kako on vjeruje, igrati ključnu ulogu u pitanjima nacionalne sigurnosti i odnosa s Kinom. Schmidt je ranije bio predsjednik odbora za inovaciju ministarstva obrane, kao i povjerenik komisije za nacionalnu sigurnost o umjetnoj inteligenciji, gdje je donosio i formalne preporuke za američku AI strategiju.

Ove veze u vladi Schmidtu su dale auru državnika u SAD-u, ali i inozemstvu, gdje je svoj utjecaj iskoristio kako bi upoznao moćne vojne stratege. Njegova nedavna privatna putovanja u Ukrajinu pomogla su mu oblikovati novi projekt za dronove, kažu tri izvora upoznata s njegovim razmišljanjem. Dvojica kažu kako je pogotovo bio zainteresiran za način na koji ta zemlja koristi dronove i kvadkoptere za pokretanje protuofenzive protiv Rusije. U rujnu 2022. godine je čelnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, najavio kako su on i Schmidt razgovarali o “tehnološkim rješenjima” za izbacivanje ruskih snaga iz Ukrajine.

Tagovi: schmidt, google, dron, vojska, pentagon, google
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE