GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Burzovni debi iz snova za Coupang

Burzovni debi iz snova za Coupang
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 20:18
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice južnokorejskog diva za e-trgovinu Coupanga zabilježile su fascinantan skok od 40 posto na burzovnom debiju u New Yorku u četvrtak.

Time je njegova Inicijalna javna ponuda (IPO) postala najveća u ovoj godini u Sjedinjenim Državama. Tržišna vrijednost Coupanga katapultirana je na 109 milijardi dolara.

SoftBankov stotinu milijardi dolara težak Vision Fund vlasnik je 35.1% udjela u Coupangu.

Coupang je najveći online-trgovac u Južnoj Koreji, tvrtka bilježi sjajan rast. Konkurent Amazona je u protekloj godini zabilježio promet od 12 milijardi dolara – rast od 91% u odnosnu na godinu dana ranije. Amazon je u istom razdoblju zabilježio plus od „samo” 38 posto. Ekspanzija online-giganata je ipak skupo plaćena, dugovi su već godinama ogromni. Coupang na jednoj strani u poslovnim knjigama ima evidentiran promet od oko 12 milijardi dolara u 2020. Ali tamo stoji i da je ta tvrtka u međuvremenu nagomilala i gubitke u iznosu od pola milijarde dolara.

To je jedan od glavnih razloga zašto je Coupang htio izlistati svoje dionice na Wall Streetu, na najpoznatijoj burzi svijeta - New York Stock Exchange (NYSE).

Coupang se ne mora bojati usporedbe s Amazonom, upravo suprotno. Slično kao i Jeff Bezos, i osnivač Coupanga Bom Kim je brzo shvatio problematiku takozvane „posljednje milje” u dostavi. Drugi online-trgovci dostavu svojih pošiljki delegiraju eksternim dostavljačima paketa, što u konačnici znači i sporu dostavu, a nekad i gubitak paketa, Kim je taj proces htio usavršiti. Zato Coupang od 2015. ima vlastitu super-brzu dostavljačku mrežu.

Južna Koreja je svejedno omiljena među online-trgovcima. Po navodima Euromonitora, tvrtke koja istražuje kretanja na tržištu, Južna Koreja je na najboljem putu da postane treće najveće e-commerce tržište na svijetu. U Južnoj Koreji živi 52 milijuna ljudi visoke kupovne moći, uglavnom u urbanim regijama koje su lako dostupne. Mnogi od njih (čak 95%) posjeduju smartphone, Južna Koreja raspolaže dobrom 5-G infrastrukturom.

Tagovi: Coupang, SoftBank, online trgovina, Amazon, Vision Fund, Bom Kim
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE