GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija

CDU spreman dopustiti angažman Huaweija
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2020 / 13:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Zastupnici konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel spremni su podržati strateški dokument kojim se ne odobrava zabrana kineskom Huaweiju da sudjeluje u uvođenju 5G mreže u Njemačkoj, javlja Reuters u utorak.

Taj potez oduzeo bi američkom predsjedniku Donaldu Trumpa jednog od saveznika u nastojanju da onemogući kineskoj korporaciji sudjelovanje u uvođenju mobilne mreže pete generacije, i to nakon što je Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a.

Vodeći zastupnici kršćanskih demokrata u ponedjeljak navečer su se u svome dokumentu ogradili od "tvrdolinijaša" nakon višetjedne rasprave tijekom koje su potonji zastupali proameričko stajalište prema kojemu je Huaweijeva oprema nesigurna i predstavlja sigurnosni problem. Huawei takve ocjene negira.

Vodeći CDU-ovci ocjenjuju da "državni akteri" koji to žele, mogu ući u mrežu bilo kojega proizvođača opreme

"Čak i opsežnim tehničkim provjerama, sigurnosni rizici ne mogu se potpuno ukloniti - u najboljem slučaju mogu se svesti na najmanju moguću mjeru", kaže se u dokumentu. Istovremeno, dodaju, Njemačka nije bez obrane od pokušaja prisluškivanja 5G mreža.

"Upotreba jake kriptografije i enkripcije može osigurati povjerljivost u komunikaciji i razmjeni podataka", ističu vodeći demokršćanski zastupnici.

Huaweijevo sudjelovanje u uvođenju 5G mreže ovih dana tema je i u drugim europskim zemljama. Tako je britanski premijer Boris Johnson donio odluku o omogućavanju ograničena pristupa Huaweiju u razvoju britanske 5G mreže.

Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Kinesko veleposlanstvo u Parizu pozvalo je francusku vladu da ne diskriminira Huawei pri odabiru dobavljača za 5G mobilnu mrežu, rekavši kako se boji da će se kineska kompanija suočiti s više ograničenja od konkurenata.

Kineska ambasada je u izjavi na svojoj web stranici navela da je "šokirana i zabrinuta" takvim izvještajima, dodajući da su francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi dužnosnici dali opetovana uvjerenja da će se prema svim kompanijama postupati pošteno.

Europska komisija krajem siječnja je objavila niz preporuka za razvoj pete generacije mobilnih mreža kako bi se spriječili sigurnosni rizici, ne navodeći nijednu tvrtku ili državu koja bi predstavljala sigurnosni rizik.

Komisija je predstavila niz mjera koje su dogovorile države članice i kojima je cilj smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G.

"Mi u Europi prihvaćamo svakoga, ali imamo vrlo stroga i zahtjevna pravila", izjavio je povjerenik za industriju Thierry Breton na konferenciji za novinare.

Huawei je potom priopćio da je zadovoljan instrumenarijem EU-a, koji je "objektivan i utemelje na činjenicama".

Europska komisija je još u rujnu 2016. predstavila akcijski plan za 5G. Ulaganja u tu mrežu dostići će milijardu eura, od čega je 300 milijuna iz europskog proračuna.

Očekuje se da će do kraja ove godine prve usluge 5G postati dostupne u 138 europskih gradova, a u Hrvatskoj će prvi biti Osijek.

Kineski Huawei, globalni gigant u proizvodnji opreme telekomunikacijskih mreža, u središtu je međunarodne političke oluje jer Sjedinjene Države nastoje uvjeriti druge zemlje da kompaniji zabrane ulazak u svoje mobilne mreže. Washington kaže da bi Huaewijeva tehnologija mogla otvoriti vrata za kinesko špijuniranje. Takve ocjene Huawei i Peking negiraju.

Australija i Japan su poslušali američke sugestije.

Tagovi: CDU, Huawei, Njemačka, 5G tehnologija, Boris Johnson, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE