GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cekom će osigurati besplatne licence OPG-ovima za digitalni ekosustav

Cekom će osigurati besplatne licence OPG-ovima za digitalni ekosustav
LICENCE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 19:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rad Centra kompetencija (Cekom) ulazi u sljedeću projektnu fazu u kojoj će osigurati besplatne licence OPG-ovima za razvoj njihovog digitalnog ekosustava i nastaviti s razvojem agrotehnoloških rješenja, izvijestili su u srijedu iz IT tvrtke InfoDom, na čiji je inicijativu pokrenut taj centar.

Centar kompetencija (Cekom) inicirao je InfoDom s partnerima Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kažu iz InfoDoma.

Taj projekt, vrijedan 13,1 milijun kuna, sufinanciran je iz EU fondova s bespovratnih nešto više od 7,7 milijuna kuna.

Projekt tog centra počeo je u svibnju 2020., s predviđenim rokom završetka 4. siječnja 2023., a smjer je osigurati dobre prakse za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz osam tehnoloških rješenja - smart agriculture rješenja, softverske platforme za potporu odlučivanju u prilagodbi poslovnih sustava zadruga, OPG-ova, malih i srednjih tvrtki, distribucijske platforme za prehrambenu proizvodnju, platforme za kolaboraciju krajnjih korisnika i prehrambene industrije u ruralnim područjima, portala za samokontrolu i sanitarne regulatorne okvire u proizvodnji hrane, smart food, smart farm te digitalnu platformu za distribuciju hrane i usluge doživljaja kroz ruralni i zdravstveni turizam.

Ciljevi tog projekta su unapređenje istraživačkog, inovacijskog i poslovnog okruženja te jačanje konkurentnosti prehrambene industrije, razvoj ekosustava i ljudskog kapitala kroz unapređenje znanja, sposobnosti i vještina te kontinuirano povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja, ali i potaknuti razvoj ruralnih područja.

Iz InfoDoma naglašavaju da će Cekom pomoći i jačanju konkurentnost poslovnih subjekata ruralnih područja, ali i ubrzati njihov društveni razvoj i očuvanje naseljenosti.

"Iako su poslovni subjekti ruralnih područja agilni u poslovanju, neka od ponuđenih rješenja pružit će im automatizirane poslovne procese zahvaljujući kojima će se povećati konkurentnost poljoprivrednog sektora, osigurati zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih djelatnika te povećanje prihoda od prodaje za oko 20 posto", poručio je voditelj Cekom projekta iz InfoDoma Domen Verdnik, koji smatra u da su u ovo neizvjesno vrijeme pogođenosti i pandemijom i potresima ruralna područja ključ razvoja gospodarstva.

Tagovi: Centar kompetencija, Cekom, OPG-ovi, digitalni ekosustav
PROČITAJ I OVO
Biste li pojeli tunu koja nikada nije plivala u moru?
UMJETNA TUNA
Biste li pojeli tunu koja nikada nije plivala u moru?
LOS ANGELES - Umjetnu tunu proizvela je tvrtka Finless Foods, koja je korištenjem 9 cjelovitih sastojaka, proizvela meso tune na biljnoj osnovi
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
ENORMNO
Platio 28 milijuna dolara za izlet u svemir s Bezosom
SAN FRANCISCO - Mjesto u raketi s milijarderom Jeffom Bezosom prodano je u subotu na dražbi za 28 milijuna američkih dolara čime je okončano jednomjesečno nadmetanje za izlet u svemir Blue Originom idući mjesec.
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LOGISTIKA
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LJUBLJANA - Kineski tehnološki gigant Huawei objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje središnje regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za opskrbu 19 tržišta u Europi.
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
ULAGANJA
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
KUALA LUMPUR - Austrijski proizvođač poluvodiča AT&S namjerava uložiti 8,5 milijardi ringgita (dvije milijarde dolara) u gradnju tvornice u Maleziji, objavilo je u četvrtak malezijsko ministarstvo trgovine i industrije.
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
USLUGE
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
ZAGREB - Hrvatski Telekom kontinuirano razvija i prilagođava ponudu svojih poslovnih rješenja koja poslovnim korisnicima osiguravaju vrhunsku tehnologiju i usluge kako bi svoje poslovanje učinili što jednostavnijim i učinkovitijim.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE