GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cekom će osigurati besplatne licence OPG-ovima za digitalni ekosustav

Cekom će osigurati besplatne licence OPG-ovima za digitalni ekosustav
LICENCE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 19:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Rad Centra kompetencija (Cekom) ulazi u sljedeću projektnu fazu u kojoj će osigurati besplatne licence OPG-ovima za razvoj njihovog digitalnog ekosustava i nastaviti s razvojem agrotehnoloških rješenja, izvijestili su u srijedu iz IT tvrtke InfoDom, na čiji je inicijativu pokrenut taj centar.

Centar kompetencija (Cekom) inicirao je InfoDom s partnerima Zavodom za informatičku djelatnost Hrvatske (ZIH) i Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) te u suradnji s Inovacijskim centrom Nikola Tesla, kažu iz InfoDoma.

Taj projekt, vrijedan 13,1 milijun kuna, sufinanciran je iz EU fondova s bespovratnih nešto više od 7,7 milijuna kuna.

Projekt tog centra počeo je u svibnju 2020., s predviđenim rokom završetka 4. siječnja 2023., a smjer je osigurati dobre prakse za primjenu digitalnih tehnologija u poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz osam tehnoloških rješenja - smart agriculture rješenja, softverske platforme za potporu odlučivanju u prilagodbi poslovnih sustava zadruga, OPG-ova, malih i srednjih tvrtki, distribucijske platforme za prehrambenu proizvodnju, platforme za kolaboraciju krajnjih korisnika i prehrambene industrije u ruralnim područjima, portala za samokontrolu i sanitarne regulatorne okvire u proizvodnji hrane, smart food, smart farm te digitalnu platformu za distribuciju hrane i usluge doživljaja kroz ruralni i zdravstveni turizam.

Ciljevi tog projekta su unapređenje istraživačkog, inovacijskog i poslovnog okruženja te jačanje konkurentnosti prehrambene industrije, razvoj ekosustava i ljudskog kapitala kroz unapređenje znanja, sposobnosti i vještina te kontinuirano povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja, ali i potaknuti razvoj ruralnih područja.

Iz InfoDoma naglašavaju da će Cekom pomoći i jačanju konkurentnost poslovnih subjekata ruralnih područja, ali i ubrzati njihov društveni razvoj i očuvanje naseljenosti.

"Iako su poslovni subjekti ruralnih područja agilni u poslovanju, neka od ponuđenih rješenja pružit će im automatizirane poslovne procese zahvaljujući kojima će se povećati konkurentnost poljoprivrednog sektora, osigurati zadržavanje postojećih i zapošljavanje novih djelatnika te povećanje prihoda od prodaje za oko 20 posto", poručio je voditelj Cekom projekta iz InfoDoma Domen Verdnik, koji smatra u da su u ovo neizvjesno vrijeme pogođenosti i pandemijom i potresima ruralna područja ključ razvoja gospodarstva.

Tagovi: Centar kompetencija, Cekom, OPG-ovi, digitalni ekosustav
PROČITAJ I OVO
Microsoft želi privući gamere na Edge
STRATEŠKI
Microsoft želi privući gamere na Edge
REDMOND - Microsoftov Edge preglednik još uvijek se s mukom bori protiv Chromea i drugih internetskih preglednika, pa je ekipa iz Redmonda odlučila privući jednu veliku vojsku potencijalnih korisnika, gamera, koji bi Edgeu trebali značajno boostati popularnost.
Ruski hakeri napali Litvu
HAKERSKI NAPAD
Ruski hakeri napali Litvu
VILNIUS - Litavske državne i privatne institucije našle su se pod kibernetičkim DDoS (Distributed Denial of Service) napadom u ponedjeljak, rekao je litavski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, a odgovornost za napad preuzela je ruska hakerska skupina Killnet.
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
USLUGE
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
ANALIZA - VPN u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija usluga kad se govori o kvalitetnijem spajanju na internet.
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
INOVACIJE
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
ZAGREB - Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
STRATEŠKI
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
BEOGRAD - Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startupa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE