GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima
HAKERSKI NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 22:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Oko 500 trgovina švedskog lanca supermarketa Coop moralo je biti zatvoreno zbog "kolosalnog" cyber napada koji je pogodio organizacije širom svijeta, a najviše u Sjedinjenim Državama.

Coop Švedska rekao je da je više od polovice od njihovih 800 trgovina zatvoreno nakon što su blagajne i samoposlužne blagajne prestale raditi zbog napada.

Hakeri nisu izravno ciljali ovaj lanac supermarketa, ali on se nalazi na sve većem popisu organizacija koje koriste usluge velike softverske tvrtke koja je pogođena cyber napadom.

Cyber stručnjaci kažu da je oko 200 tvrtki pogođeno ovim hakerskim napadom, većina iz Sjedinjenih Država.

Tvrtka za kibernetsku sigurnost Huntress Labs objavila je da je meta IT tvrtka Kaseya sa sjedištem na Floridi, nakon čega se napad proširio na korporativne mreže koje koriste njezin softver.

Tvrtka vjeruje da je za napad odgovorna hakerska skupina REvil, koja je povezana s Rusijom.

BBC izvještava da ova skupina traži 70 milijuna dolara u bitcoinima u zamjenu za "univerzalni dekoder" za koji kažu da će otključati datoteke svih žrtava.

Američka agencija za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu priopćila je da poduzima mjere za rješavanje napada i pozvala korisnike Kasejinog softvera da obustave njihovu upotrebu.

Prema BBC-u, čini se da je cyber napad planiran na takav način da stvara što veće probleme, s obzirom na to da je započeo u petak popodne kada su se tvrtke diljem SAD-a tijekom vikenda pripremale za proslavu Dana neovisnosti.

Kaseya je pozvala svoje klijente koji koriste njezin VSA alat da odmah isključe poslužitelje te je u izjavi navela da je napad zahvatio "mali broj" tvrtki, iako Huntress Labs tvrdi da je njihov broj veći od 200.

"Ovo je kolosalni i razorni napad na opskrbni lanac", rekao je John Hammond, stručnjak za kibernetsku sigurnost iz Huntress Labsa.

Nije poznato koje su tvrtke posebno pogođene, a predstavnici Kaseye nisu željeli iznositi detalje o tome.

Prema medijima, za sada je poznato da ima žrtava napada u 17 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Kanadu, Argentinu, Meksiko i Španjolsku.

Tagovi: Coop, hakeri, hakerski napad, REvil, Huntress Labs, bitcoin, ransomware
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE