GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima

Coop na meti hakera: Traže 70 milijuna dolara u bitcoinima
HAKERSKI NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 22:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Oko 500 trgovina švedskog lanca supermarketa Coop moralo je biti zatvoreno zbog "kolosalnog" cyber napada koji je pogodio organizacije širom svijeta, a najviše u Sjedinjenim Državama.

Coop Švedska rekao je da je više od polovice od njihovih 800 trgovina zatvoreno nakon što su blagajne i samoposlužne blagajne prestale raditi zbog napada.

Hakeri nisu izravno ciljali ovaj lanac supermarketa, ali on se nalazi na sve većem popisu organizacija koje koriste usluge velike softverske tvrtke koja je pogođena cyber napadom.

Cyber stručnjaci kažu da je oko 200 tvrtki pogođeno ovim hakerskim napadom, većina iz Sjedinjenih Država.

Tvrtka za kibernetsku sigurnost Huntress Labs objavila je da je meta IT tvrtka Kaseya sa sjedištem na Floridi, nakon čega se napad proširio na korporativne mreže koje koriste njezin softver.

Tvrtka vjeruje da je za napad odgovorna hakerska skupina REvil, koja je povezana s Rusijom.

BBC izvještava da ova skupina traži 70 milijuna dolara u bitcoinima u zamjenu za "univerzalni dekoder" za koji kažu da će otključati datoteke svih žrtava.

Američka agencija za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu priopćila je da poduzima mjere za rješavanje napada i pozvala korisnike Kasejinog softvera da obustave njihovu upotrebu.

Prema BBC-u, čini se da je cyber napad planiran na takav način da stvara što veće probleme, s obzirom na to da je započeo u petak popodne kada su se tvrtke diljem SAD-a tijekom vikenda pripremale za proslavu Dana neovisnosti.

Kaseya je pozvala svoje klijente koji koriste njezin VSA alat da odmah isključe poslužitelje te je u izjavi navela da je napad zahvatio "mali broj" tvrtki, iako Huntress Labs tvrdi da je njihov broj veći od 200.

"Ovo je kolosalni i razorni napad na opskrbni lanac", rekao je John Hammond, stručnjak za kibernetsku sigurnost iz Huntress Labsa.

Nije poznato koje su tvrtke posebno pogođene, a predstavnici Kaseye nisu željeli iznositi detalje o tome.

Prema medijima, za sada je poznato da ima žrtava napada u 17 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Kanadu, Argentinu, Meksiko i Španjolsku.

Tagovi: Coop, hakeri, hakerski napad, REvil, Huntress Labs, bitcoin, ransomware
PROČITAJ I OVO
Ruski hakeri napali Litvu
HAKERSKI NAPAD
Ruski hakeri napali Litvu
VILNIUS - Litavske državne i privatne institucije našle su se pod kibernetičkim DDoS (Distributed Denial of Service) napadom u ponedjeljak, rekao je litavski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost, a odgovornost za napad preuzela je ruska hakerska skupina Killnet.
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
USLUGE
Što je VPN i u čemu su njegove prednosti?
ANALIZA - VPN u posljednje vrijeme postaje sve atraktivnija usluga kad se govori o kvalitetnijem spajanju na internet.
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
INOVACIJE
Četiri hrvatska projekta inovacija u zdravstvu dobit će potporu EU
ZAGREB - Čak četiri projekta inovacija u zdravstvu iz Hrvatske našla su se među 20 odabranih koje će ove godine financirati Europski institut za inovacije i tehnologiju u segmentu zdravlja za srednju, istočnu i južnu Europu (EIT Health RIS), piše u nedjelju Večernji list.
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
STRATEŠKI
Lučić: Telekom će uložiti 25 miliona evra u startupe
BEOGRAD - Telekom Srbija je prva kompanija koja je osnovala alternativni fond za finansiranje startupa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.
Netflix u problemima, otpuštaju 300 radnika
REZOVI
Netflix u problemima, otpuštaju 300 radnika
SAN FRANCISCO - Video platforma Netflix otpušta 300 zaposlenika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE