GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Microsofta uzletjele do rekorda, evo zašto

Dionice Microsofta uzletjele do rekorda, evo zašto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Microsoft je završio trgovinsku sesiju u utorak na rekordno visokoj razini od 360,53 USD, nakon svježeg optimizma o rastu ključnog partnera u umjetnoj inteligenciji. Dnevni porast od 1,12% daje proizvođaču softvera tržišnu vrijednost od oko 2,68 trilijuna dolara.

Svi glavni američki indeksi zabilježili su dobitke, pri čemu je S&P 500 zabilježio svoj sedmi uzastopni rast, dok je Microsoft ostvario osmi rast. Dionica nije bila u takvom nizu od siječnja 2021.

Na događaju u San Franciscu u ponedjeljak, Microsoftov strateški AI partner, OpenAI, najavio je mnoštvo ažuriranja, uključujući sniženja cijena i planove koji će ljudima omogućiti izradu prilagođenih verzija ChatGPT chatbota. Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, naglasio je da programeri koji grade aplikacije s OpenAI alatima mogu brzo doći na tržište implementacijom svog softvera na Microsoftovoj Azure infrastrukturi oblaka.

Microsoft je uložio prijavljenih 13 milijardi dolara u OpenAI, što je Microsoftu dodijelilo ekskluzivnu licencu za OpenAI-jev GPT-4 veliki jezični model koji može generirati prozu poput ljudske kao odgovor na nekoliko riječi teksta. Microsoft je prošlog tjedna najavio izdavanje AI dodatka za svoje pretplate na aplikacije za produktivnost Officea i pomoćnika u sustavu Windows 11, a oba se oslanjaju na modele OpenAI.

"Ono što je dobro za OpenAI, po našem je mišljenju dobro za Azure", napisali su analitičari UBS-a predvođeni Karlom Keirsteadom u bilješci koja je u ponedjeljak podijeljena klijentima.

"Ako OpenAI sada aktivno nagovara razvojne programere softvera za izradu aplikacija koristeći ChatGPT/GPT-4, snižavajući cijene i poboljšavajući performanse modela, to bi moglo potaknuti veću OpenAI potrošnju Azurea i poslužiti kao skromna pozitiva za Microsoft." Analitičari imaju ocjenu kupnje dionica Microsofta.

Analitičari Oppenheimera, s ekvivalentom ocjene kupnje, rekli su da ažurirane cijene OpenAI-ja potvrđuju status OpenAI-ja kao vodeće kategorije.

Kada OpenAI uspije, to je "međusobno sinergističko" za Microsoft, napisali su.

Microsoft je u regulatornom podnesku u listopadu rekao da je OpenAI njegov "strateški partner" u AI-ju.

Tagovi: Microsoft, OpenAI, Thrive Capital, Sam Altman, ChatGPT, Founders Fund, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Koji su najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2023. godini?
TRAŽILICA
Koji su najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj na tražilici Google u 2023. godini?
ZAGREB – Na temelju pretraživanja tijekom 2023. godine, Google je objavio popis najtraženijih pojmova koji pruža jedinstveni uvid u najpopularnije trendove.
Microsoft, Meta i OpenAI koristit će AMD-ov novi čip.
ČIPOVI
Microsoft, Meta i OpenAI koristit će AMD-ov novi čip.
NEW YORK - Meta, OpenAI i Microsoft rekli su da će koristiti AMD-ov najnoviji AI čip, Instinct MI300X. To je znak da tehnološke tvrtke traže alternativu skupim Nvidijinim grafičkim procesorima koji su trenutno potrebni za stvaranje, razvoj i implementaciju programa umjetne inteligencije poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.
Meta ukida razmjenu poruka između Instagrama i Facebooka
POTEZI
Meta ukida razmjenu poruka između Instagrama i Facebooka
SAN FRANCISCO - Od sredine prosinca korisnici neće moći započeti nove razgovore između Instagrama i Facebooka, a postojeći će biti ograničeni samo na čitanje
Rakuten planira lansirati vlasnički AI model
PLANOVI
Rakuten planira lansirati vlasnički AI model
TOKIO - Rakuten planira pokrenuti vlastiti vlasnički model jezika umjetne inteligencije, rekao je njegov izvršni direktor za CNBC u intervjuu koji je emitiran u ponedjeljak.
Vertiv surađuje s Intelom na rješenju tekućeg hlađenja za AI Accelerator platformu
SURADNJA
Vertiv surađuje s Intelom na rješenju tekućeg hlađenja za AI Accelerator platformu
ZAGREB - Vertiv (NYSE: VRT), globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, predstavio je suradnju s tvrtkom Intel (Nasdaq: INTC), industrijskim liderom u stvaranju tehnologije koja mijenja svijet, kako bi pružili rješenje tekućeg hlađenja koje će podržati revolucionarni novi Intel Gaudi3 AI akcelerator, čije je lansiranje planirano za 2024. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE