GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Microsofta uzletjele do rekorda, evo zašto

Dionice Microsofta uzletjele do rekorda, evo zašto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 07:53
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Microsoft je završio trgovinsku sesiju u utorak na rekordno visokoj razini od 360,53 USD, nakon svježeg optimizma o rastu ključnog partnera u umjetnoj inteligenciji. Dnevni porast od 1,12% daje proizvođaču softvera tržišnu vrijednost od oko 2,68 trilijuna dolara.

Svi glavni američki indeksi zabilježili su dobitke, pri čemu je S&P 500 zabilježio svoj sedmi uzastopni rast, dok je Microsoft ostvario osmi rast. Dionica nije bila u takvom nizu od siječnja 2021.

Na događaju u San Franciscu u ponedjeljak, Microsoftov strateški AI partner, OpenAI, najavio je mnoštvo ažuriranja, uključujući sniženja cijena i planove koji će ljudima omogućiti izradu prilagođenih verzija ChatGPT chatbota. Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, naglasio je da programeri koji grade aplikacije s OpenAI alatima mogu brzo doći na tržište implementacijom svog softvera na Microsoftovoj Azure infrastrukturi oblaka.

Microsoft je uložio prijavljenih 13 milijardi dolara u OpenAI, što je Microsoftu dodijelilo ekskluzivnu licencu za OpenAI-jev GPT-4 veliki jezični model koji može generirati prozu poput ljudske kao odgovor na nekoliko riječi teksta. Microsoft je prošlog tjedna najavio izdavanje AI dodatka za svoje pretplate na aplikacije za produktivnost Officea i pomoćnika u sustavu Windows 11, a oba se oslanjaju na modele OpenAI.

"Ono što je dobro za OpenAI, po našem je mišljenju dobro za Azure", napisali su analitičari UBS-a predvođeni Karlom Keirsteadom u bilješci koja je u ponedjeljak podijeljena klijentima.

"Ako OpenAI sada aktivno nagovara razvojne programere softvera za izradu aplikacija koristeći ChatGPT/GPT-4, snižavajući cijene i poboljšavajući performanse modela, to bi moglo potaknuti veću OpenAI potrošnju Azurea i poslužiti kao skromna pozitiva za Microsoft." Analitičari imaju ocjenu kupnje dionica Microsofta.

Analitičari Oppenheimera, s ekvivalentom ocjene kupnje, rekli su da ažurirane cijene OpenAI-ja potvrđuju status OpenAI-ja kao vodeće kategorije.

Kada OpenAI uspije, to je "međusobno sinergističko" za Microsoft, napisali su.

Microsoft je u regulatornom podnesku u listopadu rekao da je OpenAI njegov "strateški partner" u AI-ju.

Tagovi: Microsoft, OpenAI, Thrive Capital, Sam Altman, ChatGPT, Founders Fund, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
Meta ukida ograničenja računima Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu
POTEZI
Meta ukida ograničenja računima Donalda Trumpa na Facebooku i Instagramu
LOS ANGELES - Meta je u petak objavila da uklanja sve prethodno nametnute kazne i ograničenja s Facebook i Instagram računa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kako se približavaju nadolazeći predsjednički izbori u SAD-u 2024.
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
DOKAZI
Huawei: Nema konkretnih dokaza o sigurnosnim rizicima
PEKING - Kineski telekomunikacijski div Huawei istaknuo je danas kako nema "konkretnih dokaza" da njihova tehnologija predstavlja sigurnosne rizike. Njemačka je u četvrtak objavila da će u nadolazećim godinama postupno ukinuti upotrebu Huawei i ZTE komponenti u svojim 5G mrežama zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
PARTNERI
Vertiv i Ballard najavili strateško tehnološko partnerstvo
ZAGREB – Vertiv (NYSE: VRT), globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rješenja, i vodeći proizvođač PEM gorivih ćelija, Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP; TSX: BLDP), sklopili su strateško tehnološko partnerstvo s naglaskom na rezervno napajanje podatkovnih centara, za podatkovne centre i kritične infrastrukture, skalabilne od 200 kW do više MW.
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
5G
Njemačka postigla dogovor o postupnom uklanjanju kineskih komponenti iz 5G mreže
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor s kineskim pružateljima telekomunikacijskih usluga Huawei i ZTE o uklanjanju komponenti kineske proizvodnje iz njemačke 5G mobilne mreže do 2029. godine.
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
PLAĆANJA
Apple postigao dogovor s EU regulatorima za otvaranje sustava mobilnog plaćanja za konkurente
BRUXELLES - Antimonopolska regulatorna tijela EU-a prihvatila su u četvrtak obveze Applea da konkurentima dopuste pristup svojoj tehnologiji plaćanja "tap and go", čime je okončana četverogodišnja istraga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE