GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe

EK kaznio Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe
KAZNA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 14:42
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija u ponedjeljak je kaznila Apple antitrustovskom kaznom od 1,8 milijardi eura (1,95 milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Komisija je rekla da je otkrila da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

Apple je također zabranio programerima aplikacija za strujanje glazbe da daju bilo kakve upute o tome kako se korisnici mogu pretplatiti na te jeftinije ponude, tvrdi Komisija.

Ovo je prva Appleova protumonopolska kazna iz Bruxellesa i jedna je od najvećih kazna koju je EU dodijelio tehnološkoj tvrtki.

Dionice Applea pale su oko 1,6% u trgovini prije tržišta u SAD-u.

Europska komisija otvorila je istragu protiv Applea nakon pritužbe Spotifyja 2019. Istraga je sužena kako bi se usredotočila na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo razvojnim programerima aplikacija koja ih sprječavaju da informiraju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu po nižim cijenama izvan App Storea.

Appleovo ponašanje trajalo je gotovo 10 godina, prema Komisiji, i “moglo je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na streaming glazbe zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo programerima i prenio na potrošače u obliku viših cijene pretplate za istu uslugu na Apple App Storeu.”

U žestokoj reakciji na kaznu, Apple je rekao da će Spotify najviše dobiti izjavom EU-a.

“Glavni zagovornik ove odluke – i najveći dobitnik – je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Stockholmu, Švedska. Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage”, stoji u priopćenju Applea.

"Danas Spotify ima 56 posto udjela u europskom tržištu streaminga glazbe - više nego dvostruko više od svog najbližeg konkurenta - i ne plaća Appleu ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu."

Apple je rekao da je "veliki dio" uspjeha Spotifyja zahvalan App Storeu diva iz Cupertina, "zajedno sa svim alatima i tehnologijom koju Spotify koristi za izradu, ažuriranje i dijeljenje svoje aplikacije s Appleovim korisnicima diljem svijeta."

Apple je rekao da mu Spotify ne plaća ništa. To je zato što umjesto prodaje pretplata u svojoj iOS aplikaciji, Spotify ih prodaje putem vlastite web stranice. Apple ne naplaćuje proviziju na te kupnje.

Programeri su tijekom godina govorili protiv naknade od 30% koju Apple naplaćuje za kupnju putem aplikacije.

Tagovi: apple, spotify, europska komisija, cook, streaming
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE