GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske aplikacije za praćenje covida-19 polovična su uspjeha

Europske aplikacije za praćenje covida-19 polovična su uspjeha
APLIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Razvijene da pomognu u sprječavanju širenja koronavirusa automatskim praćenjem kontakata zaraženih, aplikacije za praćenje covida-19 su od svog uvođenja naišle na niz izazova, od pitanja zaštite privatnosti do tehničkih poteškoća.

Njemačka - aplikacija nije lijek

Lansirana u lipnju, njemačka aplikacija za praćenje zaraze doživljena je kao "važan dodatan alat za sprječavanje širenja zaraze", ali ne i kao "lijek za sve", isticao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert.

U državi čije stanovništvo s oprezom pristupa pitanju osobnih podataka, aplikacija je općenito bila dobro primljena, čak i od najvećeg europskog udruženja hakera Chaos Computer Cluba, snažnog zagovornika privatnosti podataka.

U državi s 83 milijuna stanovnika, aplikacija je do 1. rujna preuzeta 17,8 milijuna puta, a do početka srpnja je upozorila na nekoliko stotina slučajeva zaraze.

Island - najprihvaćenija aplikacija

Vrhunac preuzimanja islandske aplikacije zbio se nedugo nakon njezinog lansiranja - tada ju je preuzelo 40 posto populacije. Snažan rast preuzimanja ponovno je zabilježen na početku turističke sezone.

Posjetitelje te otočne države potiče se da preuzmu aplikaciju, ne samo jer je funkcionalna, nego jer i sadrži poveznice na važne dokumente vezane za koronavirus, a ima čak i 'chat' funkciju.

Suprotno od drugih aplikacija u Europi, islandska prati kretanje pojedinca u slučaju zaraze ili sumnje na nju, a uz njegovo dopuštenje putem GPS-a prati i lokaciju telefona.

Portugal – problemi sa softverom

Portugal je svoju aplikaciju lansirao tek ovaj mjesec. Udruženja potrošača odmah su je kritizirala zbog manjkavosti u prikupljanju osobnih podataka te dominante uloge koje tehnološki divovi imaju u osmišljavanju zdravstvenih protokola.

Portugalski mediji pišu i kako 800 tisuća mobitela u toj zemlji od 10 milijuna stanovnika ne može preuzeti aplikaciju jer nije usklađena s njihovim softverom.

Francuska - neuspjeh

Francuska vlada lansirala je svoju aplikaciju StopCovid početkom lipnja, no do sredine kolovoza u državi koja ima 67 milijuna stanovnika preuzeta je samo 2,3 milijuna puta.

Korisnicima je dosad dojavljeno o samo 72 riskantna kontakta, a 1169 Francuza putem aplikacije prijavilo je da su pozitivni.

IT stručnjaci kritizirali su StopCovid zbog loše zaštite privatnih podataka.

Suprotno od drugih europskih država čije se aplikacije temelje na „decentraliziranom” protokolu, ona francuska je „centralizirana”, što znači da se anonimni podaci prebacuju na server gdje se spajaju bliski kontakti zaraženih.

Decentralizirani model daje korisnicima veću kontrolu nad informacijama koje ostaju na njihovom mobitelu, a rezultat je jednak. Taj model promoviraju Google i Apple, tehnološki divovi koji su započeli suradnju u borbi protiv koronavirusa.

Švicarska i Italija - dobro prihvaćene aplikacije

Aplikacija SwissCovid koju je razvilo sveučilište EPFL u Lausannei također se temelji na decentraliziranom protokolu i danas je koristi gotovo 1,6 milijuna korisnika od 8,5 milijuna staovnika.

Početkom rujna aplikacija je u prosjeku javljala o 56 slučajeva zaraze svaki dan i čini se da je općenito dobro prihvaćena među stanovnicima.

U Italiji je aplikacija Immuni preuzeta 5,4 milijuna puta, što bi bilo14 posto potencijalnih korisnika, odnosno svih starijih od 14 i onih koji posjeduju telefone.

Norveška i Velika Britanija - propale aplikacije

Norveške zdravstvene vlasti u lipnju su zaustavile aplikaciju nakon što je nacionalna agencija za zaštitu podataka zaključila da je prenametljiva.

Vlasti trenutno rade na novom rješenju i nadaju se da će biti spremno do Božića te pritom ne odbacuju mogućnost da će koristiti tehnologiju Googlea i Applea.

Vlada Velike Britanije svoj je prvi pokušaj aplikacije za praćenje predstavila u svibnju, no u lipnju je odustala od jer je također bila temeljena na centraliziranom modelu i time se smatrala nesigurnom za osobne podatke.

Britanske vlasti su za probleme optužile restrikcije koje je nametnuo Apple, te su prešle na decentralizirani pristup, ali aplikacija još uvijek nije dostupna u velikom dijelu Britanije.

Hrvatska - fijasko

Hrvatska je svoju aplikaciju Stop COVID-19, također temeljenoj na sustavu Google i Applea, predstavila krajem srpnja, no do konca kolovoza preuzelo ju je manje dva posto korisnika mobitela, a za njezin uspjeh, govorilo se, treba ih biti 60 posto.

Tagovi: StopCovid, SwissCovid, Chaos Computer Club, Europske aplikacije za praćenje covida-19, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Digitalizacija i sajber zaštita – odgovor biznisa na krizu usled pandemije
ODGOVOR NA KRIZU
Digitalizacija i sajber zaštita – odgovor biznisa na krizu usled pandemije
BEOGRAD - Kako su biznisi odgovorili na aktuelnu globalnu krizu uzrokovanu panedemijom konoranavirusa, koliko je poslovanje izloženo napadima sajber kriminalaca i kako se zaštiti, ali i kako upravljati kontinuitetom poslovanja, bile su teme onlajn skupa „Odgovor biznisa na krize: kontinuitet i bezbednost“ održane 27. oktobra.
Talijanski regulator pokrenuo istragu protiv Googlea
ISTRAGA
Talijanski regulator pokrenuo istragu protiv Googlea
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja objavio je u srijedu da je pokrenuo istragu protiv američkog softverskog diva Googlea zbog sumnje da je zloupotrijebio dominantan položaj na tržištu internetskog oglašavanja.
Ericsson dobio narudžbu velikih britanskih gradova za opremanje mreže 5G
5G
Ericsson dobio narudžbu velikih britanskih gradova za opremanje mreže 5G
LONDON - Švedski Ericsson izvijestio je u srijedu o narudžbi opreme za mobilnu mrežu nove generacije 5G koju će britanski BT graditi u nekoliko velikih gradova, uključujući London, Edinburgh, Belfast i Cardiff.
Huawei pokrenuo milijun eura vrijedan program za studente diljem Europe
POTEZI
Huawei pokrenuo milijun eura vrijedan program za studente diljem Europe
ZAGREB – Kompanija je pokrenula tri velike inicijative – globalni Shining Star projekt s nagradnim fondom od milijardu dolara, AppsUp natjecanje za najbolju inovativnu aplikaciju, a posebno za developere u Europi pokrenut je i novi studentski razvojni projekt.
Kako su mobiteli utjecali na generaciju Z?
UREĐAJI
Kako su mobiteli utjecali na generaciju Z?
ZAGREB - Pojam “milenijalci” već je uvelike dio naše svakodnevice. Svi znamo da je trenutno najmnogoljudnija skupina odraslih zapravo generacija koja je poznata po naprednoj upotrebi tehnologije, čestim promjenama posla, odgađanju životnih odluka, ali i velikoj dozi samopouzdanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE