GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije

Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije
DISKRIMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.

Revizorski nalaz mogao bi biti dodatan pritisak na tvrtku koja je već suočena s bojkotom nekih 900 oglašivača, a među njima su i veliki brandovi poput Coca-Cole, zbog optužbi boraca za građanska prava da tvrtka promiče govor mržnje.

"Mnogi aktivisti za ljudska prava obeshrabreni su, frustrirani i ogorčeni jer godinama pozivaju tvrtku da učini više kako bi poboljšala jednakost i borbu protiv diskriminacije i pritom očuva slobodu govora", piše američki dnevnik pozivajući se na izvješće.

Facebook je angažirao Lauru Murphy, bivšu direktoricu Saveza američkih građanskih sloboda da provede reviziju politike građanskih prava u 2018 godini. Time je internetski div odgovorio na brojne kritike u području zaštite osobnih podataka, poticanja nasilja, nedovoljne transparentnosti u političkom oglašavanju.

Glasnogovornik Facebooka rekao je da je revizija "temeljita analiza koja pokazuje kako možemo ojačati i poboljšati građanska prava na svakoj razini naše tvrtke - no to je tek početak putovanja, a ne kraj".

"Sve je jasnije da je pred nama dug put", rekao je.

Revizija je ocijenila da Facebook olako političare oslobađa poštivanja propisa i dopušta im širenje dezinformacija te govor koji je štetan i dijeli društvo, pa čak i poziva na nasilje.

U usporedbi sa svojim konkurentima Facebook je prema političkom govoru odabrao ležeran stav, posebice u svibnju kada je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavio bez komentara za razliku od Twittera koji je tu objavio okvalificirao kao poticanje na nasilje.

Organizatori bojkota oglašavanja, a među njima su Antidifamacijska liga (ADL) i Nacionalni savez za promicanje prava obojenih ljudi (NAACP), više od sat vremena razgovarali su videovezom s osnivačem Facebooka Markom Zuckerberg i glavnom direktoricom Sheryl Sandberg u utorak te su nakon sastanka rekli da ne vide "u tvrtki spremnost na akciju".

Tagovi: Facebook, diskriminacija, Coca-Cola, Twitter
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE