GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza

Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 21:51
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je obavijestilo velike tehnološke kompanije da će u prosincu ubrati porez na digitalne usluge nakon slabih rezultata međunarodnih pregovora o izmjenama međunarodnog poreznog sustava.

Naplata poreza obustavljena je ove godine zbog pregovora pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnog poreznih propisa o oporezivanju kompanija i njihovoj prilagodbi digitalnom dobu.

Francusko ministarstvo financija u više je navrata upozoravalo da će, ne urode li pregovori do prosinca konkretnim rezultatima, nastaviti s ubiranjem poreza. Članice OECD-a dogovorile su se u listopadu tek da će nastaviti pregovore do sredine sljedeće godine.

Pariz je uveo porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga prošle godine, a plaćaju ga kompanije s prometom većim od 25 milijuna eura u Francuskoj i većim od 750 milijuna eura u svijetu.

U ministarstvu su se nadali da će ove godine taj porez u državnu blagajnu donijeti oko 500 milijuna eura prihoda, ali prijedlog proračuna za sljedeću godinu pokazuje da sada računaju na 400 milijuna eura.

Iz Facebooka poručuju da namjeravaju "voditi računa o tome da se poštuju svi porezni zakoni u zemljama u kojima poslujemo". Slična su priopćenja objavile i ostale tehnološke kompanije.

Vlada pak poručuje da će ponovo obustaviti naplatu čim bude postignut međunarodni sporazum o izmjenama poreznih propisa.

"Naplatit ćemo digitalni porez sredinom prosinca kao što smo opetovano objašnjavali američkom kabinetu", izjavio je u ponedjeljak na skupu u organizaciji Bloomberga francuski ministar financija Bruno Le Maire.

"Naš je cilj i dalje da se u prvim mjesecima 2021. postigne sporazum na razini OECD-a jer smo i dalje duboko uvjereni da je... najbolje rješenje za ključno pitanje digitalnog poreza multilateralni sporazum u okviru OECD-a", dodao je francuski ministar.

Dužnosnici su probleme u pregovorima povezivali s američkim oklijevanjem za mandata predsjednika Donalda Trumpa koji je pokušavao ishoditi što bolje uvjete za domaće tehnološke divove, a situaciju je dodatno zakomplicirala pandemija koronavirusa.

Tagovi: Francuska, digitalni porez
PROČITAJ I OVO
Ukrajina optužila Rusiju za kibernetički napad i tvrdi da ima dokaze za to
OPTUŽBE
Ukrajina optužila Rusiju za kibernetički napad i tvrdi da ima dokaze za to
KIJEV - Ukrajina je u nedjelju objavila da ima "dokaze" o umiješanosti Rusije u računalni napad velikih razmjera kojega je na meti ovog tjedna bilonekoliko vladinih mrežnih stranica, u prilikama pojačane napetosti između Kijeva i Moskve.
YouTube ugasio kanal banjalučkog ATV-a nakon uvođenja američkih sankcija
SANKCIJE
YouTube ugasio kanal banjalučkog ATV-a nakon uvođenja američkih sankcija
NEW YORK - YouTube sinoć je ukinuo kanal Alternativne televizije (ATV) iz Banje Luke i to nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije ovoj televiziji zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.
Istraživanja: Na Internetu kletve najčešće završe kao humor
INTERNET
Istraživanja: Na Internetu kletve najčešće završe kao humor
ZAGREB - Izricanje kletvi na internetu najčešće završi u njezinoj suprotnosti, tj. pretvaranju u humorne situacije, iako u njoj ostaje nešto od magijske moć riječi, kaže istraživanje objavljeno netom u znanstvenom časopisu Narodna umjetnost.
Httpool jača partnerstvo s Twitterom – digitalni div postao manjinski suvlasnik Aleph Grupe
ŠIRENJE
Httpool jača partnerstvo s Twitterom – digitalni div postao manjinski suvlasnik Aleph Grupe
ZAGREB - Kao prva među tvrtkama Silicijske doline koja ulazi u Aleph, Twitter će podržati Alephov rast te digitalni razvoj manjih tržišta
Twitter Inc. investirao je u Aleph Grupu, globalnog partnera najvećim svjetskim igračima na području digitalnih medija.
Nigerija ukida zabranu Twittera nakon više od pola godine
POTEZI
Nigerija ukida zabranu Twittera nakon više od pola godine
LAGOS -Twitter će ponovno postati dostupan u Nigeriji nakon što je tamošnja vlada u srijedu objavila da će ukinuti blokadu pristupa toj platformi za kratke poruke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE