GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Google s hrvatskom vladom pregovara oko autorskih prava za vijesti

Google s hrvatskom vladom pregovara oko autorskih prava za vijesti
AUTORSKA PRAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 08:31
Autor: SEEbiz / Bug.hr / tportal
ZAGREB - U Hrvatskom saboru trenutačno je u proceduri novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, koji se bavi sličnom tematikom kakva je nedavno bila aktualna u Francuskoj i Australiji, a tiče se autorskih prava nakladnika za sadržaje koje servisi poput Google Newsa prenose na svojoj platformi.

U Francuskoj je tako Google s najvećim izdavačima postigao dogovor, a sudbina u Australiji im je još neizvjesna. Kakva je situacija u Hrvatskoj, pojasnio je potpredsjednik Google Newsa Richard Gingras za Tportal.

Spomenuti novi hrvatski zakon uređuje pitanja autorskih prava u ovom slučaju na način da se o njima pregovara kolektivno, što u Googleu ne shvaćaju. Iako su već započeli pregovore s hrvatskim vlastima, nije im sasvim jasno tko bi trebao zastupati kolektivne interese izdavača.

Google, kaže Gingras, podržava izdavače u cijelome svijetu, što izravno financijski, što kroz plaćanje autorskih prava za sadržaj koji u potpunosti koriste kroz Google News Showcase. Ono što se ne plaća nigdje jest prikazivanje sadržaja u rezultatima pretraživanja, odnosno za linkove i isječke iz sadržaja – a to je u skladu s EU Direktivom o autorskim pravima.

Hrvatski nacrt Zakona o autorskom i srodnim pravima, kaže, u suprotnosti je s EU Direktivom jer predviđa kolektivno pregovaranje i ne dopušta pojedinačnim izdavačima da odlučuju o svojem sadržaju.

Stoga Googleu "nije ugodno" u Hrvatskoj s udrugom Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava pregovarati o EU Direktivi, jer ih ne vide kao zakonskog kolektivnog pregovarača. O zakonodavnim su rješenjima već razgovarali s predstavnicima Vlade RH, no s izdavačima pregovora za sada nije bilo.

Ono čemu se u Googleu načelno protive jest po njima zastarjelo rješenje koje bi predviđalo plaćanja za linkove i isječke vijesti. Nasuprot tome ponudili su, kao i u Australiji i Francuskoj, potporu izdavačima kroz program Showcase. Google je lani najavio da će kroz taj program tijekom tri godine uložiti dodatnu milijardu američkih dolara, i to uz stotine milijuna američkih dolara koliko ih od ranije troši na podršku medijskoj industriji.

Točni iznosi naknada za Hrvatsku Gingrasu nisu poznati. Isto tako nije poznato niti koliko bi pregovori u našoj zemlji, kako s vlastima o zakonodavnim rješenjima, tako i s izdavačima, mogli trajati.

Google News Showcase inače je od ovoga tjedna postao aktivan u Australiji, Njemačkoj, Kanadi, Brazilu, Francuskoj, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Argentini. U njega je uključeno preko 450 izdavača čijim sadržajima korisnici mogu besplatno pristupati, čak i ako je riječ o člancima inače zaključanima iza "paywalla".

Tagovi: Google, Google News, Richard Gingras, Google News Showcase, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE