GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Dodjela dozvola za 5G frekvencije u srpnju nakon javne dražbe

HAKOM: Dodjela dozvola za 5G frekvencije u srpnju nakon javne dražbe
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Javna dražba za temeljne 5G frekvencijske pojaseve od 700 i 3600 megaherca (MHz) planirana je krajem prve polovice 2021., a sama dodjela spektra, odnosno izdavanje dozvola planirana je u srpnju, nakon čega operatori mogu komercijalno nuditi usluge te mreže, kažu iz regulatorne agencije HAKOM-a.

"Trenutno definiramo posljednje detalje javne dražbe, a početne cijene će uvažavati EU praksu, iskustvo i smjernice za poticanje širokopojasnog pristupa te odražavati realnu vrijednost spektra uz poticaj ulaganjima", odgovaraju na upit Hine iz HAKOM-a o načinima provođenja dodjele spektra za 5G i cijenama koje će biti ponuđene na dražbi.

Očekuju da će takvim postupkom biti omogućeno uspješno uvođenje 5G tehnologije s njenim punim funkcionalnostima, a zatim i dovoljno brz razvoj i gradnja mreža.

Naknade prikupljene dražbom u potpunosti se uplaćuju u državni proračun, ali za sada, pogotovo prije objave načina provođenja dražbe, iz HAKOM-a kažu da ne bi prejudicirali bilo kakve iznose.

Podsjećaju da je HAKOM rokove za dodjelu tog spektra odredio tijekom 2020., uzimajući u obzir EU-ove preporuke i situaciju na tržištu u uvjetima pandemije.

"Rokovi su usklađeni s ostatkom EU-a i državama koje još nisu provele dodjelu spektra za 5G, a taj postupak planiraju provesti tijekom ove godine", najavljuju iz regulatora.

HT i A1 Hrvatska izvijestili o testiranju 5G frekvencija

Kako su iz dva telekoma (HT i A1 Hrvatska) početkom ožujka ove godine izvijestili da su počeli testirati frekvencije u tom spektru, iz HAKOM-a odgovaraju da su sva tri telekom (mobilna) operatora dobila privremene dozvole za testiranje opreme koje se izdaju na zahtjev i privremeno dodjeljuju prema raspoloživim frekvencijskim resursima.

Izdavanje tih dozvola se, kako napominju, ne naplaćuje, ali na tim frekvencijama nije dozvoljen komercijalni rad.

Hrvatski telekom (HT) početkom ožujka je izvijestio da je počeo s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz (ili 3500 MHz) frekvencijskom pojasu, koji će omogućiti nove mogućnosti 5G mobilne mreže s dva do tri puta većim brzinama i veće mogućnosti upotrebe u brojnim sektorima, brojne inovacije te razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

HT testiranje provodi u ograničenom opsegu, na dijelu komercijalnih korisnika u Zagrebu, a uskoro i u Osijeku, naveli su iz HT-a, dodajući da su pri testiranju u Zagrebu izmjerili gigabitne brzine.

"Komercijalni rad 5G mreže na 3,5 GHz spektru počet će nakon zaključenja javne dražbe spektra za frekvencijske pojaseve predviđene u prvoj polovici 2021.", kažu iz HT-a, podsjećajući da su krajem 2020. na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra DSS (Dynamic Spectrum Sharing) uveli prvu komercijalnu 5G mrežu u Hrvatskoj.

Ta mreža je trenutno, četiri mjeseca nakon uvođenja, dostupna u 24 grada, te je signalom 5G pokriveno, kako ističu, 1,3 milijuna stanovnika.

A1 Hrvatska također je u prvim danima ožujka ove godine počeo testiranje 5G mreže, i to u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz, u čemu kažu da su prvi, a riječ je o pojasu koji se 'oslobodio' prelaskom zemaljskog (analognog) emitiranja TV programa na DVB-T2 (digitalni) standard.

Mrežu 5G na 700 MHz realizirali su na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu, a istodobno su na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, početkom ožujka počeli i s testiranjem 5G mreže s korisnicima u spektru od 3,6 GHz u kako bi isprobali prednosti pravog 5G-a gigabitne brzine i niske latencije.

Za pojas od 700 MHz dodaju još da, iako se tu ne ostvaruju gigabitne brzine kao na 3,6 GHz, važne su zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju, kao i za pokrivanje velikih područja, pa i manje dostupnih, poput ruralnih.

Iz operatora Telemach Hrvatska do sada još nisu iznosili detalje oko testiranja 5G-a, ali su poručili da u sklopu velikih investicija u mrežnu infrastrukturu planiraju i nadogradnju svoje mobilne mreže, s fokusom na proširenje pokrivenosti, poboljšanje kvalitete mobilne usluge i uvođenje ultrabrze 5G mobilne mreže u 2021.

Tagovi: HAKOM, 5G frekvencije, 5G tehnologija, A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE