GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija

HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 16:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U ukupnom porastu prihoda na tržištu elektroničkih komunikacija u prvom polugodištu ove godine od pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s rastom prihoda od 10 posto ističe se širokopojasni pristup internetu, potom rast prihoda od najma mreže i vodova za sedam posto i usluga naplatne televizije za četiri posto, navode u četvrtak iz HAKOM-a.

Kako rastu ulaganja u optičku infrastrukturu, tako raste i broj novih priključaka putem te tehnologije, kojih je 32 posto više nego u prvoj polovici 2020. Krajem drugog tromjesečja ove godine udio broja širokopojasnih priključaka velikih brzina (iznad 30 Mbit/s) iznosio je 49 posto od ukupnog broja priključaka.

Uz to, kako navode iz HAKOM-a, raste i broj širokopojasnih priključaka s brzinama iznad 100 Mbit/s, čiji je udjel u drugom tromjesečju 2021. bio 22 posto u ukupnom broju priključaka.

Od ostalih pokazatelja tog tržišta, iz HAKOM-a još iznose da je povećan i ukupan broj korisnika paketa usluga, i to najviše onih s 4D paketima, što je, po njima, rezultat migracija korisnika s 3D na 4D pakete kako bi ostvarili veće popuste na cjelokupne usluge grupiranjem fiksnih i mobilnih usluga.

Posebice naglašavaju i uspjeh ovogodišnje turističke sezone, kada je u Hrvatskoj bilo znatno više stranaca nego lani, što se odrazilo i na porast utrošenih tzv. roaming ili 'gostujućih' minuta stranaca u nacionalnim mrežama, i to za 45 posto u drugom tromjesečju 2021. u usporedbi s istim razdobljem 2020. godine.

Tagovi: HAKOM, tehnološki sektor, internet u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Oglašavanje na Googleu donijelo rekordnu dobit Alphabetu
REKORDI
Oglašavanje na Googleu donijelo rekordnu dobit Alphabetu
MOUNTAIN VIEW - Googleova matična kompanija Alphabet povećala je prodaju oglasa na popularnoj tražilici u trećem tromjesečju, uspješno prevladavši nova ograničenja u praćenju mobilnih korisnika i iskoristivši kontinuiranu popularnost internetske kupovine.
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
POBOLJŠANJE
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
CAMBRIDGE - Facebook je izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju unatoč postroženim odredbama Applea o zaštiti privatnosti koji su otežali ciljano oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži u svijetu.
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
ŠIRENJE
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
LJUBLJANA - Američka tehnološka, konzultantska i razvojna tvrtka iz Silicijske doline, HTEC Group, otvara visokotehnološki inženjerski centar u Ljubljani. Tvrtka već zapošljava inženjere, dizajnere, voditelje proizvoda i projekata te druge karijerne profile.
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
OPTUŽBE
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
LONDON - Bivša zaposlenica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
NAPADI
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
WASHINGTON - Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE