GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: U kibernetičkom napadu nije došlo do krađe podataka

Hanfa: U kibernetičkom napadu nije došlo do krađe podataka
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2024 / 16:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) izvijestila je u utorak da je forenzička istraga pokazala da nema dokaza da je prilikom kibernetičkog napada na računalni sustav te agencije došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka.

- Prema rezultatima forenzičke istrage, nema dokaza da je došlo do neovlaštenog korištenja i otuđenja podataka iz sustava Hanfe. Napadač odmah nakon incidenta više nije bio prisutan u sustavu, a nije došlo ni do kompromitiranja računala zaposlenika Hanfe, istaknuto je u priopćenju Hanfe, iz koje podsjećaju da je agencija 23. siječnja pretrpjela kibernetički napad na svoj računalni sustav.

Cilj je napada, prema dostupnim činjenicama i rezultatima okončane neovisne forenzičke istrage, bio onemogućiti redovan rad i djelovanje Hanfe, Sofisticiranom tehnikom izvršen je proboj na mrežni sustav kako bi se putem malicioznog koda kriptirali podaci i onemogućio pristup informacijskoj infrastrukturi, navodi se.

Svoje ispitanike, to jest fizičke osobe klijente svojih subjekata nadzora, vanjske suradnike, kandidate u natječajnim postupcima, svoje bivše zaposlenike, podnositelje upita, potpisnike dokumenata, fizičke osobe koje se nalaze u registrima u Hanfinoj nadležnosti, kao i subjekte nadzora, iz Hanfe su "dodatno obavijestili" da ne postoje dokazi da su ovim incidentom njihovi podaci izneseni iz sustava Hanfe i neovlašteno upotrijebljeni ili da je obavljena bilo kakva druga obrada osim njihova zaključavanja. Pritom, iz Hanfe dodaju da zaključani podaci nisu dostupni napadaču i trećim osobama.

S obzirom na važnost zaštite podataka i temeljitog oporavka informatičke infrastrukture, izvijestili su iz Hanfe, poduzete su dodatne sigurnosne i tehničke mjere koje umanjuju buduće rizike od novog incidenta.

- Nakon sveobuhvatne analize izrađen je dodatan plan podizanja razine informacijske sigurnosti, izvršen je pregled svih korisničkih računa te se uvode nove sigurnosne razine autentifikacije po pojedinim sustavima. Pokrenut je plan oporavka postojećih i podizanja novih aplikativnih sustava koji će biti usklađeni s najvišim sigurnosnim standardima. Takvi će se sustavi postupno uvoditi tijekom narednog razdoblja jer će se u potpunosti sigurnosno i tehnički testirati prije upotrebe, priopćeno je.

Navodi se i da su stranice za registrirane korisnike sustava izvješćivanja Hanfe (Reports) i drugih servisnih sustava (SRPI i ROL) prioritet u oporavku vanjskih servisa, pri čemu građani i subjekti nadzora i sada mogu provjeriti pružatelje financijskih usluga u registrima dostupnim na internetskoj stranici Hanfe te koristiti druge njima važne sadržaje.

Hanfa je izvijestila i da će po završetku oporavka informacijskog sustava također revidirati mjere za redovitu provjeru sigurnosti informacijskog sustava, koje uključuju i provedbu neovisne vanjske revizije te testiranje digitalne operativne otpornosti.

Tagovi: Hanfa, cyber napad, hakeri, žigman
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE