GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina

Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 07:18
Autor: SEEbiz
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.

Industrija čipova "vrlo je složeno tržište, a globalni lanci vrijednosti i globalni lanci opskrbe iznimno su složeni u trenutnom kontekstu", rekao je Vaishnaw u petak na CNBC-jevom Street Signs Asia. "Mislimo da ćemo u sljedećih pet godina biti među pet najboljih poluvodičkih nacija u svijetu."

Od prosinca, Tajvan drži oko 46% globalnih kapaciteta ljevaonica poluvodiča, a slijede Kina (26%), Južna Koreja (12%), SAD (6%) i Japan (2%), prema tržišnoj obavještajnoj tvrtki TrendForce.

Indija će imati koristi jer sve više tvrtki želi smanjiti ovisnost o Kini jer napetosti između SAD-a i Kine ne pokazuju znakove skorog završetka.

Rekao je da Indija sebe vidi kao "pouzdanog partnera u lancu vrijednosti" za proizvođače elektroničkih uređaja, industrijske i obrambene elektronike, energetske elektronike - "praktički svakog proizvođača elektronike, koji zahtijeva dizajniranje... i proizvodnju poluvodiča."

"Neki to zovu 'friendshoring'. Ja to zovem 'trust shoring' jer u Indiji postoji globalno povjerenje", rekao je Vaishnaw.

U četvrtak je američki div čipova Qualcomm otvorio novi dizajnerski centar u Chennaiju. Postrojenje će se usredotočiti na dizajn bežične tehnologije i otvoriti 1600 radnih mjesta u zemlji.

“Počeli smo ulagati u Indiju prije nego što je postala popularna. Gradimo prisutnost u Indiji već više od desetljeća,” izjavio je izvršni direktor Qualcomma za CNBC-jevu podružnicu CNBC TV-18. "Mnogi naši čipovi dizajnirani su u Indiji, a ta prisutnost u Indiji također stvara prilike za brojne indijske tvrtke."

Prošlog je tjedna premijer Narendra Modi svečano otvorio tri tvornice poluvodiča. Jedna od tih tvornica zajednički je pothvat između Tata Electronicsa i tajvanskog Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Predsjednik PSMC-a Frank Huang rekao je za Economic Times da je cilj stvoriti prvi indijski poluvodički čip do 2026.

Tagovi: INDIJA, čipovi, Qualcomm, Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp., Tata Electonics
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE