GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski internetski divovi zabilježili su brzi rast u trećem kvartalu

Kineski internetski divovi zabilježili su brzi rast u trećem kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz / BETA
PEKING - Brojni kineski internetski divovi objavili su svoje financijske rezultate za treće tromjesečje 2023., otkrivajući snažan zamah rasta potaknut inovacijama koji je znak čvrstih temelja kineskog gospodarskog oporavka.

Prihodi i dobit vodećih kineskih tržišnih igrača u sektoru internetskih platformi, uključujući Alibabu, JD.com, Tencent i Baidu, nastavili su svoj snažan zamah u prvoj polovici godine da bi zabilježili brzi rast u trećem tromjesečju, izvijestila je Xinhua.

Financijska izvješća također su otkrila da su poduzeća povećala svoja ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI), inovativne usluge i povezana područja, stvarajući nova radna mjesta.

Prihodi i dobit Alibabe u trećem su tromjesečju porasli za devet posto, odnosno 34 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju tromjesečni rezultati koje je kompanija objavila.

Komentirajući ovu solidnu izvedbu, glavni izvršni direktor Alibaba grupe Eddie Yongming Wu rekao je da su mnoga poduzeća pokazala novi zamah i vitalnost, a proaktivna samotransformacija postigla je izvanredne rezultate.

Alibabino poslovanje doživljava novi rast, potaknuto strategijom tvrtke da prioritet ulaže u tehnologiju i inovacije, rekao je Su Hong, glavni financijski direktor Alibabe.

Ulaskom u novu fazu razvoja, tvrtka zadržava svoj poduzetnički mentalitet i iskorištava nove mogućnosti koje donose tehnološke promjene u umjetnoj inteligenciji, dodao je Wu.

Tvrtka je nedavno predstavila najnoviju verziju svog velikog jezičnog modela, Tongii Qianwen 2.0, i skup modela specifičnih za industriju usred inovacijskih napora internetskog diva usmjerenih na AI.

Druge internetske tvrtke poput Tencenta i Baidua također su pokrenule vlastite velike jezične modele - Tencent ima Hunyuan, a Baidu ima ERNIE chatbot - dok razvijaju oglašivačke i marketinške alate temeljene na AI tehnologijama, s ciljem izoštravanja svojih inovativnih sposobnosti i postizanja rasta.

Novi poslovni sektori kao što su video kanali i miniigre pridonose visokim prihodima za Tencent, rekao je Ma Huateng, predsjednik i izvršni direktor tvrtke. "Povećavamo ulaganja u modele umjetne inteligencije kako bismo našim proizvodima dali nove značajke i poboljšali našu sposobnost točnog preporučivanja sadržaja i oglašavanja", dodao je Ma.

Prema rezultatima Tencenta za treće tromjesečje objavljenim na web stranici tvrtke, ukupni prihod iznosio je 154,6 milijardi juana (oko 21,7 milijardi američkih dolara), što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Snažan rast kineskih internetskih divova u trećem tromjesečju također je odražavao ubrzani tempo oporavka domaćeg gospodarstva. Platforme za e-trgovinu, kao tipične uslužne platforme koje pružaju te tvrtke, važni su kanali potrošnje, rekao je Ding Jechuan, analitičar internetske industrije u China Merchants Securities.

Od početka ove godine, transakcijske vrijednosti robe i prihodi glavnih platformi za e-trgovinu vratili su se na pozitivan godišnji rast, primijetio je Ding.

Objasnio je da su brzi oporavak gospodarstva i logističkih aktivnosti, kao i poboljšana troškovna učinkovitost robe u online trgovini i sve veći broj aktivnih korisnika na nižem dijelu tržišta, osigurali nove motore rasta za platforme za e-trgovinu.

Podaci Nacionalnog ureda za statistiku pokazuju da je kineska internetska maloprodaja fizičke robe porasla 8,4 posto na godišnjoj razini u prvih 10 mjeseci, što čini 26,7 posto ukupne maloprodaje robe široke potrošnje u zemlji.

Od početka ove godine platforme za e-trgovinu kao što je Alibaba nastavile su s otkupom dionica, donekle odražavajući povjerenje kompanija u njihovo dugoročno poslovanje i makroekonomiju te šaljući pozitivan signal, rekao je Ding.

Tagovi: kina, internet, alibaba, baidu, tencent
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE