GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski internetski divovi zabilježili su brzi rast u trećem kvartalu

Kineski internetski divovi zabilježili su brzi rast u trećem kvartalu
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2023 / 16:58
Autor: SEEbiz / BETA
PEKING - Brojni kineski internetski divovi objavili su svoje financijske rezultate za treće tromjesečje 2023., otkrivajući snažan zamah rasta potaknut inovacijama koji je znak čvrstih temelja kineskog gospodarskog oporavka.

Prihodi i dobit vodećih kineskih tržišnih igrača u sektoru internetskih platformi, uključujući Alibabu, JD.com, Tencent i Baidu, nastavili su svoj snažan zamah u prvoj polovici godine da bi zabilježili brzi rast u trećem tromjesečju, izvijestila je Xinhua.

Financijska izvješća također su otkrila da su poduzeća povećala svoja ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI), inovativne usluge i povezana područja, stvarajući nova radna mjesta.

Prihodi i dobit Alibabe u trećem su tromjesečju porasli za devet posto, odnosno 34 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuju tromjesečni rezultati koje je kompanija objavila.

Komentirajući ovu solidnu izvedbu, glavni izvršni direktor Alibaba grupe Eddie Yongming Wu rekao je da su mnoga poduzeća pokazala novi zamah i vitalnost, a proaktivna samotransformacija postigla je izvanredne rezultate.

Alibabino poslovanje doživljava novi rast, potaknuto strategijom tvrtke da prioritet ulaže u tehnologiju i inovacije, rekao je Su Hong, glavni financijski direktor Alibabe.

Ulaskom u novu fazu razvoja, tvrtka zadržava svoj poduzetnički mentalitet i iskorištava nove mogućnosti koje donose tehnološke promjene u umjetnoj inteligenciji, dodao je Wu.

Tvrtka je nedavno predstavila najnoviju verziju svog velikog jezičnog modela, Tongii Qianwen 2.0, i skup modela specifičnih za industriju usred inovacijskih napora internetskog diva usmjerenih na AI.

Druge internetske tvrtke poput Tencenta i Baidua također su pokrenule vlastite velike jezične modele - Tencent ima Hunyuan, a Baidu ima ERNIE chatbot - dok razvijaju oglašivačke i marketinške alate temeljene na AI tehnologijama, s ciljem izoštravanja svojih inovativnih sposobnosti i postizanja rasta.

Novi poslovni sektori kao što su video kanali i miniigre pridonose visokim prihodima za Tencent, rekao je Ma Huateng, predsjednik i izvršni direktor tvrtke. "Povećavamo ulaganja u modele umjetne inteligencije kako bismo našim proizvodima dali nove značajke i poboljšali našu sposobnost točnog preporučivanja sadržaja i oglašavanja", dodao je Ma.

Prema rezultatima Tencenta za treće tromjesečje objavljenim na web stranici tvrtke, ukupni prihod iznosio je 154,6 milijardi juana (oko 21,7 milijardi američkih dolara), što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Snažan rast kineskih internetskih divova u trećem tromjesečju također je odražavao ubrzani tempo oporavka domaćeg gospodarstva. Platforme za e-trgovinu, kao tipične uslužne platforme koje pružaju te tvrtke, važni su kanali potrošnje, rekao je Ding Jechuan, analitičar internetske industrije u China Merchants Securities.

Od početka ove godine, transakcijske vrijednosti robe i prihodi glavnih platformi za e-trgovinu vratili su se na pozitivan godišnji rast, primijetio je Ding.

Objasnio je da su brzi oporavak gospodarstva i logističkih aktivnosti, kao i poboljšana troškovna učinkovitost robe u online trgovini i sve veći broj aktivnih korisnika na nižem dijelu tržišta, osigurali nove motore rasta za platforme za e-trgovinu.

Podaci Nacionalnog ureda za statistiku pokazuju da je kineska internetska maloprodaja fizičke robe porasla 8,4 posto na godišnjoj razini u prvih 10 mjeseci, što čini 26,7 posto ukupne maloprodaje robe široke potrošnje u zemlji.

Od početka ove godine platforme za e-trgovinu kao što je Alibaba nastavile su s otkupom dionica, donekle odražavajući povjerenje kompanija u njihovo dugoročno poslovanje i makroekonomiju te šaljući pozitivan signal, rekao je Ding.

Tagovi: kina, internet, alibaba, baidu, tencent
PROČITAJ I OVO
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
INVESTICIJE
Microsoft ulaže u europski Mistral AI
REDMOND - Microsoft je u ponedjeljak najavio novo partnerstvo s francuskim start-upom Mistral AI – europskim odgovorom na proizvođač ChatGPT OpenAI – dok američki tehnološki div nastoji proširiti svoj utjecaj u industriji umjetne inteligencije koja se brzo razvija.
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
PORAZNO
Čak 60 posto ChatGPT-ovih odgovora sadrži elemente plagijata
NEW YORK - Copyleaks, tvrtka specijalizirana za otkrivanje plagijata pomoću umjetne inteligencije, objavila je izvješće koje ukazuje na zabrinjavajući postotak plagijata u odgovorima koje generira GPT-3.5, model koji je razvio OpenAI.
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
POSLOVI
Reddit će Googleu prodavati sadržaje za obuku modela umjetne inteligencije
NEW YORK - Reddit i Google sklopili su ugovor o licenciranju sadržaja za obuku AI modela. Ovo partnerstvo dolazi nakon prošlotjednog izvješća Bloomberga u kojem se kaže da je Reddit sklopio ugovor vrijedan 60 milijuna dolara s "neimenovanom AI tvrtkom".
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
NOVITETI
Lenovo predstavio prijenosno računalo s prozirnim zaslonom
BARCELONA - Kineski tehnološki div Lenovo predstavio je u ponedjeljak prototip prijenosnog računala koji ima prozirni zaslon, naglašavajući kako najveći svjetski proizvođač osobnih računala pokušava uvesti inovacije nakon nekoliko brutalnih godina za tržište.
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
ODLUKE
Florida zakonom zabranila društvene mreže djeci ispod 16 godina
MIAMI - Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih medija djeci ispod 16 godina, potez za koji pristaše tvrde da će zaštititi maloljetnike od online rizika za njihovo mentalno zdravlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE