GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski SMIC nabavio opremu u Nizozemskoj, Amerikanci nezadovoljni

Kineski SMIC nabavio opremu u Nizozemskoj, Amerikanci nezadovoljni
SNAŠLI SE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2021 / 21:54
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Najveći kineski proizvođač čipova SMIC kupio je od ASML-a, čije je sjedište u Nizozemskoj, proizvodnu opremu za 1,2 milijarde dolara, nakon što je SAD preporučio koordinaciju u blokadi isporuka ključnih strojeva Kini.

U prosincu prošle godine kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa uvrstio je kinesku kompaniju na crnu listu, naloživši domaćim kompanijama poput Applied Materialsa i Lam Research Corpa da, prije no što joj prodaju proizvodnu opremu, traže dozvolu.

Američko ministarstvo trgovine opravdalo je taj potez navodnim nastojanjima Kine da upotrijebi civilnu tehnologiju u vojne svrhe. Tvrdili su i da imaju dokaze o zabrinjavajućoj suradnji SMIC-a i kineskih proizvođača vojne opreme.

Washington je dopustio tek prodaju opreme za proizvodnju 'starijih' čipova.

ASML proizvodi takvu opremu, ali na glasu je kao najveći proizvođač sofisticiranih litografskih strojeva u svijetu, koji utiskuju čipovske sklopove na podlogu fokusiranim ultraljubičastim zrakama (EUV), napominje Reuters.

Godine 2019. Trumpov je kabinet od nizozemskih dužnosnika zatražio da blokiraju prodaju takvog stroja kineskom SMIC-u i oni nisu produljili potrebnu dozvolu. Dozvola za isporuku nije izdana do kraja veljače, navodi Reuters, pozivajući se na podatke nizozemske vlade.

U ASML-u nisu odmah odgovorili na upit Reutersa kakve su strojeve prodali SMIC-u.

U siječnju izvršni direktor ASML-a Peter Wennik izjavio je da kompanija vidi "značajnu korist" u prodaji starije tehnologije za proizvodnju čipova Kini ako joj vlada to dozvoli. U 2020. ASML je 17 posto od 14 milijardi eura prihoda ostvario prodajom strojeva Kini.

Američka komisija za nacionalnu sigurnost u sektoru umjetne inteligencije (NSCAI) preporučila je u ponedjeljak da SAD u koordinaciji s Nizozemskom i Japanom uskraćuje kompanijama dozvole za izvoz ključne opreme za proizvodnju čipova u Kinu.

"Ta je prodaja šamar preporukama NSCAI-ja i pokazuje velike razlike među saveznicima u tom pitanju", izjavio je za Reuters izvršni direktor američkog proizvođača poluvodiča, koji je želio ostati anoniman.

Tagovi: Semiconductor Manufacturing International Corporation, kompanija ASML, trgovinski rat, Donald Trump, Applied Materials, Lam Research Corp
PROČITAJ I OVO
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
OKLADE
Nvidia podupire malo poznati indijski startup, evo zašto
MUMBAI - Sparna je proljetna večer u predgrađu Mumbaija i skupina muškaraca zabrinuto lebdi na stražnjim vratima startupa pod nazivom Yotta Data Services. Koračaju, zastaju i nerviraju se.
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
ČIPOVI
Indija želi postati globalna sila u proizvodnji čipova kroz pet godina
NEW DELHI - Indija želi biti među pet najvećih svjetskih proizvođača poluvodiča u sljedećih pet godina, rekao je Ashwini Vaishnaw, ministar elektronike i informacijske tehnologije, željeznica i komunikacija.
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
PROCEDURA
Bijela kuća poziva Senat da se brzo pozabavi zakonom o TikToku
WASHINGTON - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u nedjelju da bi Senat trebao brzo pokrenuti prijedlog zakona koji bi prisilio kinesku tehnološku tvrtku ByteDance da proda TikTok.
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
NESLUŽBENO
SpaceX gradi špijunsku satelitsku mrežu za američku obavještajnu agenciju
WASHINGTON - SpaceX gradi mrežu od stotina špijunskih satelita prema povjerljivom ugovoru s američkom obavještajnom agencijom, reklo je Reutersu pet izvora upoznatih s programom, pokazujući produbljivanje veza između svemirske tvrtke milijardera poduzetnika Elona Muska i agencija za nacionalnu sigurnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE