GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li Threads postati alternativa Twitteru?

Može li Threads postati alternativa Twitteru?
DRUŠTVENE MREŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 13:33
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

NEW YORK - Twitter je nekim korisnicima postao manje zanimljiv otkako ga je preuzeo Elon Musk. Ali nije bilo prave alternative. Sada na tržište kratkih poruka ulazi Mark Zuckerberg s aplikacijom Threads.

Mnogi korisnici Twittera su ljuti: Elon Musk je početkom srpnja bio ograničio broj tvitova koji se mogu vidjeti tijekom jednog dana – dugogodišnji korisnici mogli su tako dnevno pročitati 1.000 tvitova, novi članovi 500, a oni koji se pretplate - 10.000. Hešteg #RIPTwitter odmah je postao trend. Mnogi korisnici javno su zaprijetili da će okrenuti leđa toj platformi.

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter u listopadu 2022. mnogo toga se promijenilo: ukinuta je blokada za profile koji su bili blokirani zbog širenja govora mržnje i teorija zavjere. Oznaka za ranije verificirane profile je uklonjena i umjesto toga sličan znak se mogao se dobiti ili na poklon od Twittera ili ga se moglo kupiti. Mediji su na upite dobivali ovakve odgovore: ?. Zbog toga su se s te platforme povukli mnogi oglašivači i korisnici. Ipak, mnogi političari, vodeći biznismeni, novinari i aktivisti ostali su na Twitteru – zbog nedostatka alternative.

Ipak, izgleda da će sada alternative biti: Mark Zuckerberg, generalni direktor Meta (nekada se zvao samo Facebook), na tržište izbacuje konkurenciju. Aplikacija Instagrama pod nazivom Threads bila je najavljena za ovaj četvrtak.

U Google Play Storeu stoji: „Na Threadsu se okupljaju zajednice kako bi razgovarale o svemu, od tema koje vas zanimaju danas, do sutrašnjih trendova. Svoje omiljene autore, kao i druge koji vole iste stvari, možete pratiti, šerovati i direktno se s njima povezati. Ili izgraditi novu zajednicu pratitelja kako biste sa svijetom podijelili svoje ideje, mišljenje i kreativnost."

U Europskoj uniji, međutim, Threads neće stići „u dogledno vrijeme“, prenosi list Irish Independent, pozivajući se na nadležnu irsku službu za zaštitu podataka. Threads će u početku biti pušten u "pogon" samo u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Pošto je nova aplikacija povezana s Instagramom, aplikacijom za fotografije i video-snimke, korisnici ne moraju početi od nule, već se mogu prijaviti s postojećim nalogom. Instagram širom svijeta koristi oko milijarda ljudi, znatno više od Twittera, koji je krajem 2022. koristilo skoro 370 milijuna ljudi. To znači da bi se Twitter ovaj put zaista mogao suočiti s ozbiljnim konkurentom.

Kompanija Meta ima sva financijska sredstva potrebna da reklamira svoj novi proizvod, kao i mnogo vlastitih platformi gdje se može plasirati reklamu: Facebook, Facebook Gaming i WhatsApp. A s messengerima na Facebooku i Instagramu, kao i na WhatsAppu, ima i iskustvo s razmjenom poruka i tekstova.

The Wall Street Journal piše o dugogodišnjoj javnoj svađi dvojice milijardera, šefova Twittera i Meta platformi. Prije dva tjedna sukob je dosegao novu dimenziju: povodom prvih glasina o novoj aplikaciji, Elon Musk je (u šali) najavio da želi fizički odmjeriti snage s Zuckerbergom. On mu je na Instagramu odgovorio: „Kaži gdje". „Vegas Octagon“, uzvratio je Musk na Twitteru, misleći na mesto gdje se održavaju borbe u mješovitim borilačkim vještinama (MMA).

Ne zna se je li sve ovo samo šala. U svakom slučaju, na internetu je krenula diskusija o mogućem ishodu tog duela. Zuckerberg se smatra jasnim favoritom, jer godinama trenira jiu-jitsu, dok Elon Musk baš i ne važi za sportskog tipa. „Bože, daj da se to desi", napisala je novinarka Taylor Lorenz, kojoj je Musk nekoliko puta zabranjivao pristup Twitteru. Što je s Mastodonom"?

Odmah nakon što je Musk preuzeo Twitter, mnogi su aplikaciju Mastodon vidjeli kao ozbiljnu konkurenciju. Platforma nazvana po životinji iz kamenog doba srodnoj mamutu, dio je otvorene mreže Fediverse, na kojoj surađuju neovisne društvene mreže i servisi.

Ipak, ta platforma nije se uspjela afirmirati – ima manje od dva milijuna korisnika širom svijeta. Jedan od mogućih razloga je što je komplicirana za korisnike.

S druge strane projekt bivšeg šefa Twittera Jacka Dorseya „Bluesky“, izgleda skoro kao Twitter, ali je organiziran na decentraliziran način. Platforma je od ožujka dostupna u beta-verziji, ali, na nju morate biti pozvani. Kao razlog su navedeni problemi s performansom.

Neko vrijeme se pozivnim kodovima trgovalo na Ebayu, a cijena je bila nekoliko stotina dolara. Međutim, pitanje je hoće li aplikacija uopće moći pridobiti spomena vrijedan broj korisnika, ako ikada i bude radila kako treba.

Nakon što je nalog Donalda Trumpa na Twitteru blokiran, bivši predsjednik SAD-a stvorio je vlastitu platformu Truth Social. Ona baš i nije uspješna: procjenjuje se da je koristi oko pet milijuna ljudi. Prema Trumpovim riječima, koji je vlasnik 90 posto te mreže, profit je iznosio samo 201 dolar.

Inače, u SAD postoje još tri platforme koje su usmjerene na korisnike s desničarske scene: Gab, Parler i Gettr.



Tagovi: Threads, Twitter, Elon Musk, Mark zuckerberg
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE