GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Netflix kreće u novu fazu širenja sadržaja

Netflix kreće u novu fazu širenja sadržaja
TRANZICIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2023 / 19:20
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Netflix ulazi u svoju sljedeću fazu rasta sadržaja dok tvrtka nastoji smanjiti troškove i potaknuti angažman u sve konkurentnijem okruženju strujanja.

"Ovdje se vraćamo na pitanje [Netflixa] koji je više svjestan troškova, ali također želi poduzeti manje zamaha, ali bolje zamahe", rekao je analitičar Third Bridgea Jamie Lumley za Yahoo Finance, ukazujući na nedavna izvješća da će se tvrtka razići s producentom Ryanom Murphyjem.

Prema mnogim medijima, Murphy, koji je producirao Netflixove hitove kao što su "Monster: The Jeffrey Dahmer Story" i "The Watcher", napustit će platformu na kraju svog petogodišnjeg ugovora s ukupno devet znamenki prije nego što se uputi u Disney. Zanimljivo, on će i dalje producirati sljedeće sezone i "Monster" i "The Watcher" — slično kao što je nastavio producirati FX-ovu "American Horror Story" dok je još bio na Netflixu, piše Yahoo! Finance.

Netflix i Disney još nisu komentirali odlazak o kojem se priča.

Slavni producent pridružio se Netflixu 2018. s ugovorom visokog profila od 300 milijuna dolara. Shonda Rhimes također je potpisala ugovor s platformom otprilike u to vrijeme, zaključivši ugovor vrijedan 100 milijuna dolara dok se streaming div priklonio strategiji potrošnje rasta po svaku cijenu i pokrenuo ubrzanu utrku u naoružanju za sadržaj.

Fishman je predvidio "izjednačavanje u 2023." kada je u pitanju potrošnja na sadržaj, koja je prije toga imala dvije snažne godine dvoznamenkastog rasta: "Kako sve više kompanija pomiče fokus s rasta isključivo pretplatnika, očekivali bismo da će potrošnja na sadržaj u industriji biti relativno nepromijenjena ili čak opadati u posljednjim godinama."

Netflix je rekao da će njegova potrošnja na sadržaj ostati nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu i iznositi 17 milijardi dolara. Srezat će troškove u drugim područjima s planovima za smanjenje ukupne potrošnje za oko 300 milijuna dolara ove godine, prema Wall Street Journalu. Netflix je odbio komentirati u vrijeme tog izvješća.

"Dugo vremena, šala u industriji trčanja bila je da će Netflix platiti za sve i baciti što više mogu na zid i vidjeti što će ostati", rekao je Lumley. "Sadržaj je kralj. Još uvijek je vrlo raširen. ...Ali sada s promjenom prioriteta, ideja je da moraju biti malo strateškiji."

Dok Netflix usvaja više strateški pristup poticanju angažmana u sadržaju, analitičari s Wall Streeta ističu dva velika pokretača budućeg rasta: međunarodni sadržaj i sport uživo.

Ranije ovog tjedna, suizvršni direktor Netflixa Ted Sarandos ponovio je svoju obvezu od 2,5 milijardi dolara za financiranje originalnog korejskog sadržaja u sljedeće četiri godine, dodajući da tvrtka planira dodatno proširiti svoj izvorni program kako bi uključila korejske serije i filmove bez scenarija.

"Mislim da je sjajno vidjeti kako filmovi, nescenaristi i serije rastu u skladu s interesima naše korejske publike", rekao je Sarandos tijekom događaja u hotelu Four Seasons u Seulu u srijedu. "Vidjet ćete ulaganje u ekosustav, ispred i iza kamere, uključujući obuku, za rast industrije."

Sarandosovi komentari dolaze u trenutku kada tvrtka prelazi iz korejskog davatelja licence za sadržaj u punopravnog producenta, s nedavnim originalnim serijama poput "The Glory" i "All of Us Are Dead" koje se pojavljuju na platformi.

Prema Sarandosu, oko tri petine Netflixovih korisnika gledalo je korejsku seriju.

Netflixov prvi originalni korejski naslov debitirao je 2018., ilustrirajući njegov stalni prodor u filmove i serije na lokalnom jeziku tijekom godina. Trenutačno oko dvije trećine pretplatnika na Netflix dolazi izvan SAD-a.

Ako pogledate današnji dan, to je drastično drugačije okruženje.

Inicijative za prihod kao što su razine podržane oglasima i razbijanje dijeljenja zaporki postale su standard u industriji. Praktično svaka velika medijska tvrtka doživjela je otpuštanja i restrukturirala svoje poslovanje u pokušaju poboljšanja profitabilnosti streaminga i smanjenja gubitaka. Povećanja cijena su također implementirana (ili u najmanju ruku zadirkivana) kako bi se poboljšao prosječni prihod po korisniku ili ARPU.

Rast potrošnje na sadržaj se smanjio usred tih napora: "Kao što sad bolno znamo, novac više nije jeftin", napisao je analitičar Robert Fishman iz MoffettNathansona u bilješci ranije ove godine.

Tagovi: Netflix, Ryan Murphy, Jeffrey Dahmer, Martin Scorsese
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE