GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G

Njemačka želi tehnološki primat uz pomoć 5G
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / Svet kapitala
BERLIN - Izrađen u Njemačkoj, donedavno se smatrao sinonimom tehnološke sofisticiranosti. Ako potrošač nije imao posebnu sklonost prema ne-njemačkoj marki, intervenirao je iz sigurnosnih razloga nakon kupnje proizvoda proizvedenog u Njemačkoj ili barem planiranog u Njemačkoj.

No kad je 2015. godine izašlo na vidjelo da njemački proizvođači automobila varaju na učinkovitosti dizelske tehnologije, ta je reputacija neslavno propala.

Kineskim tehnološkim usponom postaje sve očiglednije da Njemačka nije konkurentna liderima u tehnologijama koje jesu i bit će ključne za generiranje gospodarskog rasta u budućnosti. Električni automobili, autonomna vožnja, pametne tvornice, digitalizacija proizvodnih procesa, javne usluge ... Na svim tim područjima Njemačka tek sustiže SAD, Kinu, Južnu Koreju, Japan i druge. Nema njemačkih tvrtki na skali kapitalizacije najvećih svjetskih igrača na polju modernih tehnologija.

Ali to će se promijeniti uz pomoć 5G tehnologije. I u Berlinu i u poslovnoj zajednici obećavaju uvođenje nove tehnologije koja praktički omogućuje prijenos podataka u stvarnom vremenu i tako predviđa još više nezamislivih korisnih mogućnosti. Primjerice, moći će se obavljati operacije na daljinu, uspostaviti autonomno upravljanje vozilima u prometu, a u proizvodnim tvrtkama, na primjer, očekuju učinkovitije planiranje pojedinih faza proizvodnje.

Prije godinu dana, njemačka je telekomunikacijska agencija na aukciji podijelila prve frekvencije za 5G tehnologiju. Njih su dobile Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone te novaci 1 i 1 Drillisch. Za frekvencije je naplaćeno ukupno 6,55 milijardi eura.

Za sada tvrtke očekuju najviše od bržeg prijenosa podataka. Njemačko gospodarstvo godinama radi na poticanju zemlje na digitalizaciju, tako da planovi savezne vlade za industrijalizaciju 4.0 mogu zapravo zaživjeti. Tvrtke se često žale da internetska mreža u Njemačkoj nije dovoljno moćna za potrebe tehnoloških procesa, koji sve više ovise o brzom i opsežnom prijenosu podataka.

Tvrtke sada računaju da će biti moguće brzo i jednostavno robotizirati proizvodnju, povezati različite lokacije prijenosom podataka u stvarnom vremenu i na taj način optimizirati svaki korak. Deutsche Telekom predviđa da će do kraja 2025. godine 99 posto stanovništva imati pristup 5G mreži i da će nova mreža pokrivati najmanje 90 posto teritorija Njemačke. No, očekuje se da će njegovi pretplatnici pristupiti mreži 5G do kraja ove godine, iako u izuzetno ograničenoj mjeri.

Ali ako su, s jedne strane, očekivanja o prednostima nove tehnologije velika, istodobno se pojavljuju i problemi sigurnosne politike. Kada je Njemačka najavila početak ulaganja u 5G mrežu, uplela se u spor sa SAD-om. Američki predsjednik Donald Trump pokušao je prisiliti Njemačku da zabrani upotrebu tehnologije Huaweija u postavljanju mreže, uz optužbu da kineske vlasti špijuniraju uz pomoć Huaweija. U suprotnom, Sjedinjene Države uskratile bi Njemačkoj pristup podacima koje dvije zemlje trenutno razmjenjuju.

Unatoč prijetnjama iz Sjedinjenih Država, Njemačka nije izravno zabranila Huaweiju sudjelovanje u izgradnji mreže, već je uvela izmjene i dopune sektorskog zakonodavstva, koje vladi praktički dopuštaju svojevrsni veto ako ova procijeni da tehnologija davatelja usluga dopušta zlouporabu. Budući da je Huaweijev status u Njemačkoj nejasan, Telefonica je već najavila da će ključnu tehnologiju isporučivati švedski Ericsson, a sličo je za očekivati i kod drugih operatera.

Atmosfera u zemlji također ide u prilog takvim ograničenjima, također zbog koronakrize, koja je, između ostalog, pokazala da Njemačka jako ovisi o opskrbi zaštitnom opremom iz jedne zemlje - Kine. Međutim, kancelarka Angela Merkel rekla je da "Lex Huawei" neće biti prihvaćen. Odluka da se Huawei isključi iz izgradnje 5G mreže uskoro će rezultirati višim cijenama i duljim vremenima postavljanja mreže. Kako ističu stručnjaci za telekomunikacije, europski i američki proizvođači opreme skuplji su od Huaweija. Nitko se u Njemačkoj ne usuđuje predvidjeti konačni trošak postavljanja mreže.

Uspostavljanje 5G mreže u odnosu na postojeću mrežu također zahtijeva znatno gušću antensku mrežu. Razlog leži u činjenici da veće frekvencije imaju kraći domet, što znači da se zadovoljavajuća pokrivenost može postići samo s više antena. Protesti protiv postavljanja dodatnih antena već bjesne širom zemlje, a ne samo stanovnici već i lokalne vlasti zahtijevaju od vlade jamstva da nova tehnologija neće imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Savezni ured za zaštitu od zračenja (BfS) objašnjava da će frekvencijski opsezi koje danas koriste biti dostupni operaterima za uspostavljanje mreže pomirenja 5G.

„Utjecaj elektromagnetskog zračenja mobilne mreže na ljudsko zdravlje dobro je istražen. Postavljene su granične vrijednosti kako bi se osiguralo da nema negativnih učinaka ", rekla je predsjednica Ureda Inge Paulini.

Ali istodobno dodaje da utjecaj viših frekvencija na ljudsko zdravlje još nije dovoljno istražen, pa će se u drugoj fazi izgradnje 5G mreže tome posvetiti posebna pažnja.

Tagovi: Njemačka, 5G tehnologija, Huawei, Telefonica, Deutsche Telekom, Ericsson, Vodafone, Angela Merkel, trgovinski rat
PROČITAJ I OVO
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
RAST
Huawei u tri kvartala ostvario rast prihoda od 9,9 posto
ZAGREB – Huawei je objavio poslovne rezultate za prva tri kvartala 2020. godine koji pokazuju da je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod od 671,3 milijarde CNY (oko 84,98 milijarde eura), što predstavlja rast od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U tom razdoblju ostvarena je neto profitna marža od 8 posto.
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
RAD OD KUĆE
Microsoft radnicima produžio rad od kuće najranije do srpnja 2021.
REDMOND - Kako pandemija ponovo uzima maha širom svijeta, mnoge kompanije ponovo se okreću radu od kuće. Microsoft je tako svojim radnicima priopćio da će nastaviti raditi na daljinu najkraće do srpnja 2021. godine.
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
USLUGE
WhatsApp uskoro omogućava i kupnju
NEW YORK - WhatsApp postaje sve komercijalniji: kupovina bi trebala biti moguća jednostavno putem chata. Funkcija plaćanja je već najavljena.
Devolver Digital preuzeo Croteam
GEJMERI
Devolver Digital preuzeo Croteam
ZAGREB - Croteam, najpoznatiji hrvatski game developer, objavio je kako su ekstremno sretni i ponosni što postaju dio obitelji Devolver Digitala, s kojim su povezani još od prvih dana Serious Sam franšize.
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
KAZNA
Sankcije EU-a čelnim ruskim obavještajcima zbog cyber napada na Bundestag
BRUXELLES - Europska unija je objavila u četvrtak da je odredila sankcije za dvojicu visokih časnika ruskih tajnih službi zbog njihove navodne umiješanosti u kibernetički napad na njemački parlament (Bundestag) u proljeće 2015.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE