GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip

Nvidia predstavila svoj najmoćniji AI čip
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2024 / 21:37
Autor: SEEbiz
SAN JOSE - Nvidia je u ponedjeljak najavila novu generaciju čipova i softvera za umjetnu inteligenciju za pokretanje AI modela. Najava, objavljena tijekom Nvidijine konferencije programera u San Joseu, dolazi u trenutku kada proizvođač čipova nastoji učvrstiti svoju poziciju glavnog dobavljača za AI tvrtke.

Cijena Nvidijine dionice porasla je pet puta, a ukupna prodaja se više nego utrostručila otkako je OpenAI-jev ChatGPT pokrenuo procvat umjetne inteligencije krajem 2022. Nvidijini napredni GPU-ovi poslužitelja ključni su za obuku i implementaciju velikih modela umjetne inteligencije. Tvrtke poput Microsofta i Mete potrošile su milijarde dolara na kupnju čipova.

Nova generacija AI grafičkih procesora nazvana je Blackwell. Prvi Blackwellov čip zove se GB200 i bit će isporučen kasnije ove godine. Nvidia mami svoje kupce snažnijim čipovima kako bi potaknula nove narudžbe. Tvrtke i proizvođači softvera, na primjer, još uvijek se bore da se dočepaju trenutne generacije "Hopper" H100 i sličnih čipova.

"Hopper je fantastičan, ali trebaju nam veći GPU-ovi", rekao je izvršni direktor Nvidije Jensen Huang u ponedjeljak na konferenciji za razvojne programere tvrtke u San Joseu u Kaliforniji.

Tvrtka je također predstavila softver za stvaranje prihoda pod nazivom NIM koji će olakšati implementaciju umjetne inteligencije, dajući kupcima još jedan razlog da se drže Nvidijinih čipova u odnosu na sve veću konkurenciju.

Rukovoditelji Nvidije kažu da tvrtka postaje manje plaćenički dobavljač čipova, a više pružatelj platforme, poput Microsofta ili Applea, na kojoj druge tvrtke mogu graditi softver.

"Komercijalni proizvod koji se može prodati bio je GPU, a softver je bio namijenjen pomoći ljudima da koriste GPU na različite načine", rekao je potpredsjednik Nvidia poduzeća Manuvir Das u intervjuu.

“Naravno, i dalje to radimo. Ali ono što se stvarno promijenilo je da sada stvarno imamo komercijalni softverski posao.”

Das je rekao da će Nvidijin novi softver olakšati pokretanje programa na bilo kojem od Nvidijinih GPU-a, čak i starijih koji bi mogli biti prikladniji za implementaciju, ali ne i za izgradnju AI.

"Ako ste programer, imate zanimljiv model koji želite da ljudi usvoje, ako ga stavite u NIM, mi ćemo se pobrinuti da se može izvoditi na svim našim GPU-ima, tako da doprete do puno ljudi, “, rekao je Das.

Svake dvije godine Nvidia ažurira svoju GPU arhitekturu, otključavajući veliki skok u performansama. Mnogi AI modeli objavljeni tijekom prošle godine bili su obučeni na tvrtkinoj Hopper arhitekturi — koju koriste čipovi kao što je H100 — koja je najavljena 2022. godine.

Nvidia kaže da procesori temeljeni na Blackwellu, poput GB200, nude veliku nadogradnju performansi za AI tvrtke, s 20 petaflopsa u AI performansama naspram 4 petaflopsa za H100. Dodatna procesorska snaga omogućit će AI tvrtkama da treniraju veće i složenije modele, rekla je Nvidia.

Čip uključuje ono što Nvidia naziva "transformatorski motor posebno izgrađen za pokretanje AI-ja temeljenog na transformatorima, jedne od temeljnih tehnologija na kojima se temelji ChatGPT.

Tagovi: Nvidia, AI čip, blackwell
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE