GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture

OiV nositelj projekta financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 13:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Do 2025. planira se dovršetak izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture, na koju bi se uključili i povezali ciljani javni korisnici diljem zemlje, a taj se projekt s 85 posto bespovratno financira iz EU fonda, dok 15 posto osigurava državni proračun, o čemu je u četvrtak na sjednici odlučila Vlada.

Nositelj tog projekta punog naziva "Izgradnja nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture i povezivanje ciljnih korisnika" su Odašiljači i veze (OiV), kojima je u prosincu 2020. uručen i ugovor o financiranju iz EU fonda, a nakon što je u listopadu 2020. taj projekt i s europske razine i od neovisnih stručnjaka ocijenjen održivim i izvedivim.

Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu u sklopu kojeg će se graditi optička širokopojasna mreža iduće generacije (ili NP-BBI) diljem zemlje, na koju će uključivati ciljani korisnici unutar tijela javne uprave, obrazovne, zdravstvene i druge institucije brzinama iznad 100 Mbs, objasnio je na Vladi državni tajnik Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koje je Vlada zadužila da osigura sredstva za pokrivanje troškova u provedbi projekta.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 786,7 milijuna kuna, kazao je na Vladi Bilaver, dodajući da procijenjeni prihvatljivi troškovi iznose 770,6 milijuna kuna, od čega se 85 posto planira financirati iz EU fonda, a preostalih 15 posto iz državnog proračuna.

Svi iznosi su bez PDV-a, a u priloženom dokumentu uz sjednicu Vlade navodi se da planira financirati projekt u razdoblju od tri godine od zaključenja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno najkasnije do kraja 2023. godine.

"Radovi na projektu počet će krajem 2021., a dovršetak se planira 2025.", kazao je Bilarev na Vladi.

Sredstva za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta planirana su u državnom proračunu za 2021. i projekcijama za 2022. i 2023. na razdjelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tagovi: Josip Bilaver, širokopojasni internet, Odašiljači i veze, projekt financiranja izgradnje nacionalne agregacijske širokopojasne infrastrukture
PROČITAJ I OVO
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LOGISTIKA
Huawei u Sloveniji uspostavlja logistički centar za europska tržišta
LJUBLJANA - Kineski tehnološki gigant Huawei objavio je da planira u Sloveniji uspostaviti svoje središnje regionalno čvorište za srednju i jugoistočnu Europu, gradnjom centralnog skladišta blizu ljubljanskog aerodroma Brnik, čime će se povećati i važnost luke Koper kao destinacije za opskrbu 19 tržišta u Europi.
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
ULAGANJA
Austrijski proizvođač poluvodiča ulaže dvije mlrd dolara u tvornicu u Maleziji
KUALA LUMPUR - Austrijski proizvođač poluvodiča AT&S namjerava uložiti 8,5 milijardi ringgita (dvije milijarde dolara) u gradnju tvornice u Maleziji, objavilo je u četvrtak malezijsko ministarstvo trgovine i industrije.
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
USLUGE
Hrvatski Telekom lansirao Premium fiskalnu blagajnu
ZAGREB - Hrvatski Telekom kontinuirano razvija i prilagođava ponudu svojih poslovnih rješenja koja poslovnim korisnicima osiguravaju vrhunsku tehnologiju i usluge kako bi svoje poslovanje učinili što jednostavnijim i učinkovitijim.
iPhone će se moći locirati čak i kada je isključen
LOKACIJA
iPhone će se moći locirati čak i kada je isključen
NEW YORK - Apple je na WWDC21 konferenciji za developere službeno predstavio iOS 15, čija je preview inačica već dostupna, a stabilni build namijenjen svim korisnicima podržanih telefona pojavit će se ove jeseni.
Biden povukao Trumpove uredbe o zabrani TikToka i WeChata
POTEZI
Biden povukao Trumpove uredbe o zabrani TikToka i WeChata
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je povukao niz predsjedničkih uredbi kojima je njegov prethodnik Donald Trump htio zabraniti 'skidanje' aplikacija WeChat i TikTok te je naredio ministarstvu trgovine da izradi analizu sigurnosnih rizika koje predstavljaju te i slične aplikacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE