GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oko 100.000 ruskih informatičara napustilo domovinu

Oko 100.000 ruskih informatičara napustilo domovinu
EGZODUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Oko 100 tisuća ruskih IT stručnjaka napustilo je domovinu od početka godine, što je približno desetina svih tih stručnjaka u Rusiji, rekao je ruski ministar digitalnog razvoja, komunikacija i masovnih medija Maksut Šadaev tijekom aktualnog prijepodneva u državnom parlamentu Dumi.

"Analiziramo li dva vala odlaska informatičara, do 10 posto zaposlenika informatičkih tvrtki napustilo je državu i nisu se vratili. Mnogi su se vratili, ali oko 100 tisuća informatičara je izvan zemlje", rekao je Šadaev.

Rekao je da je 80 posto tih ljudi i dalje zaposleno u ruskim tvrtkama te da je protiv toga da im se zabrani rad na njihovim trenutnim inozemnim lokacijama.

Prvi val iseljavanja dogodio se ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u veljači objavio rat, dok je drugi uslijedio nakon što je naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista.

Europska unija većini Rusa koji su bježali nije dopustila ulazak na svoj teritorij, pa su mnogi potražili utočišta u susjednim zemljama, bivšim sovjetskim republikama.

Vlada i parlament raspravljaju o zakonu koji bi zabranio iseljenicima nastavak rada za ruske kompanije. Vjeruju da će to spriječiti one s prizivom savjesti da ostanu u inozemstvu. Rasprave se trenutno vrte oko toga koji bi sektori trebali biti izuzeti iz zabrane.

Nedostatak ruskih IT stručnjaka nedavno je dovela do toga da su oni službeno oslobođeni regrutacije za služenje vojnog roka. Međutim, mnogi Rusi ne vjeruju obećanjima Kremlja i radije se drže podalje od svoje domovine.

Tagovi: ruski informatičari, ruski it sektor, Rusija
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE