GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je pet najvećih problema Applea

Ovo je pet najvećih problema Applea
TEŠKO RAZDOBLJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2024 / 21:33
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Apple se suočava s novim izazovima u Kini, jednom od svojih najkritičnijih tržišta.

Prodaja diva u široj kineskoj regiji u prosinačkom tromjesečju pala je gotovo 13% na 20,8 milijardi dolara.

Kina se nekoć smatrala glavnim pokretačem rasta za tvrtku, ali prošle godine, oprezni sentiment potrošača u kombinaciji s intenzivnom konkurencijom, posebno od pomlađenog Huaweija, predstavljao je izazov divu iz Cupertina u Kaliforniji. U 2024. možda neće biti bolje, piše CNBC.

“Dva su ključna čimbenika kočila Apple u 4. kvartalu 23. – opreznije i racionalnije trošenje i izazov od strane Huaweia koji je izazvao više buke na tržištu od nove serije iPhone 15”, rekao je Will Wong, viši menadžer istraživanja u IDC-u, za CNBC.

“Ne očekujemo da će se rast isporuka iPhonea vratiti na pozitivno područje 2024. u Kini, pri čemu se očekuje da će Huawei ostati ključni konkurent dok će naprednije tehnologije poput umjetne inteligencije i sklopivih uređaja privući više pozornosti potrošača”, dodao je Wong.

Dakle, s kojim se izazovima Apple suočava u drugom najvećem gospodarstvu svijeta?


Povratak Hueweija

Prošle godine Huawei je lansirao pametni telefon pod nazivom Mate 60, koji je imao 5G povezivost.

Ovo je bilo veliko iznenađenje za svijet. Razlog je taj što je 2019. i 2020. američka vlada udarila Huawei brojnim sankcijama koje su ga odsjekle od čipova i tehnologije potrebne za 5G, što je mobilni internet sljedeće generacije koji obećava superbrza preuzimanja.

Sankcije, koje su također ograničile Huaweijev pristup Googleovom softveru, učinkovito su osakatile poslovanje s telefonima kineskog tehnološkog diva.

Huawei, koji je nekoć bio najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, zapravo je bio jedini veliki izazivač Appleu u Kini na vrhunskom tržištu. Nakon što su Huaweijevi telefoni izgubili svoju konkurentnost zbog nedostatka 5G i bez vrhunskih poluvodiča, kupci su pohrlili u iPhone.

Sada s Mate 60, Huawei vidi prve znakove oživljavanja.

“Ponovni uspon Huaweija na [] premium tržištu privlači natrag Huaweijeve prebjege koji su prešli na Apple jer Huawei nije mogao izdati 5G pametni telefon u posljednje tri godine,” rekao je Neil Shah, partner u Counterpoint Research, za CNBC.

U četvrtom kvartalu 2023. Huawei se vratio na popis pet najboljih proizvođača pametnih telefona u Kini.

Vrhunska konkurencija

Nije samo Huawei izazov Appleu. Ostali domaći brendovi od Xiaomija do Oppoa polako se probijaju na tržište visoke klase, ali po nižim cijenama.

"Ovi vrhunski uređaji ne samo da imaju konkurentnu cijenu, počevši pretežno od 3999 RMB (563 USD), već se također mogu pohvaliti značajkama sličnim onima koje se nalaze u premium pametnim telefonima", rekao je Shah. "Ova povećana konkurencija vrši pritisak i na Appleove starije modele i na osnovne modele njegove nove serije."

Oprezni potrošači

Prošle se godine kinesko gospodarstvo suočilo s nekoliko izazova, od kolapsa u sektoru nekretnina do slabe potražnje potrošača. Ti bi se izazovi mogli nastaviti u 2024. i utjecati na povjerenje potrošača.

Ako kineski potrošači ostanu slabi, ti jeftiniji high-end modeli mogli bi biti privlačni.

"Mislim da ono što vidite u Kini je ekonomski pogođen potrošač koji je umoran zbog vlastite osobne potrošnje i misli u sebi: 'Ne trebam platiti za ovaj telefon kad mogu samo nabaviti jeftiniju verziju to', rekao je Josh Koren, osnivač tvrtke Musketeer Capital Partners, za CNBC-jevu emisiju “Street Signs Europe” u petak.

Apple više nije cool?

Dugo se vremena na Apple u Kini gledalo kao na luksuznu marku s velikom privlačnošću među mlađom publikom. To se možda mijenja.

“Jednostavno mislim da brend Apple više nema taj sjaj – nema tu reputaciju među generacijom Z”, rekao je Koren.

Dok su mnogi konkurenti od Samsunga do Honora lansirali sklopive pametne telefone, Apple je odolio.

Često nije prvi na tržištu s novim proizvodima i čeka se da se vidi hoće li neka kategorija uspjeti. Mnogi proizvođači pametnih telefona također govore o značajkama umjetne inteligencije na svojim uređajima, nešto što ni Apple još nije učinio.

To je navelo mnoge da dovedu u pitanje Appleovu inovaciju u areni pametnih telefona. Koren je sugerirao da bi to mogao biti jedan od razloga zašto Appleov brend trpi.

"Mislim da će biti teško sve dok Apple ne uspije uvesti inovacije do te mjere da mogu vratiti reputaciju da je iPhone nešto što se mora imati", rekao je Koren.

Geopolitika

Poput mnogih stranih tehnoloških tvrtki koje posluju u Kini, bauk geopolitike stalno visi nad njom.

Bloomberg je, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem, izvijestio prošle godine da je Kina produžila zabranu kojom se naređuje osoblju u vladinim agencijama i tvrtkama koje podupire država da prestanu donositi iPhone i druge strane uređaje na posao.

Tagovi: apple, huawei, samsung, oppo, honor, geopolitika, cook, iphone
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE