GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)

Prvi dvonožni robot pretrčao pet kilometara za 53 minute (VIDEO)
ROBOTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / vidi.hr
NEW YORK - Znanstvenici Sveučilišta Oregon State (OSU) održali su nesvakidašnje testiranje svoje dvonožne robotice pod nazivom Cassie, natjeravši je da otrči 5 km s jednim punjenjem baterija na cesti unutar kampusa.

Robotica je zadaću uspješno savladala s vremenom od 53 minute i 3 sekunde, čime nije skinula svjetski rekord koji drži ugandski atletičar Joshua Cheptegei s vremenom od 12:35:36, ali je postala prvi dvonožni robot kojem je uspjelo završiti "5K utrku".

Cassie je razvijena u Dynamic Robotics Laboratoriju sveučilišta, pod vodstvom profesora robotike Jonathana Hursta za 16 mjeseci, uz pomoć 1 milijuna dolara bespovratnih sredstava Agencije za obrambene napredne istraživačke projekte SAD-a, a studenti sveučilišta OSU su za nju razvijali algoritme koji su joj pružili razne mogućnosti kretanja.

"Duboko potpomognuto učenje je moćna metoda koja AI-u omogućuje vještine poput trčanja, skakanja i hodanja uz stepenice", izjavio je Yesh Godse, dodiplomac Sveučilišta OSU koji je sudjelovao u ovom projektu i dodao kako je ideja da ovakav robot u budućnosti raznosi pakete, obavlja zadaće u skladištima i pomaže ljudima u njihovim domovima.

Osim što je prva koja je prešla 5.000 metara s jednim punjenjem baterija, Cassie je ujedno i prvi dvonožni robot koji je koristio strojno učenje za upravljanje hodom u otvorenom prostoru.

Robot je dizajniran da se kreće poput velike ptice, posjeduje veliki broj pokretnih zglobova u bokovima i fleksibilnim gležnjevima s pogonom te AI sustav za održavanje ravnoteže.

Mada je Cassie uspješno završila dionicu od 5 km, njezina utrka nije protekla potpuno glatko, jer je dvaput morala zastati zbog pregrijavanja računala, a jednom je i pala zbog gubitka ravnoteže u oštrom zavoju.

Tagovi: prvi robot koji trči, Dynamic Robotics, Oregon State
PROČITAJ I OVO
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
POTEZI
Wozniak pokreće potpuno drugačiju privatnu svemirsku kompaniju
ZAGREB - Bransonu, Bezosu i Musku, kao tehnološkim poduzetnicima koji su se okušali u svemirskoj tehnologiji i raznim projektima vezanima uz svemir, trebalo bi se uskoro pridružiti još jedno zvučno ime iz ove industrije.
WhatsApp planira veliku promjenu
PROMJENE
WhatsApp planira veliku promjenu
ZAGREB - Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosustava, no to bi se uskoro moglo promijeniti uvođenjem nečega što se najlakše može opisati kao poslovni imenik.
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
NOVI ISKORAK
Ikea lansira niz proizvoda za gamere
ZAGREB - Od listopada ove godine, Ikea će svoju ponudu proširiti na ciljanu grupu korisnika, gamere, za koje će u ponudi imati više od 30 novih proizvoda.
Preminuo Clive Sinclair
IN MEMORIAM
Preminuo Clive Sinclair
ZAGREB - Umro je sir Clive Marles Sinclair, tvorac čitave linije 8-bitnih računala koja su redefinirala računalstvo u 80-tima i iz domene znanstvenika i profesionalaca približile ga kućnim korisnicima ponajprije u Velikoj Britaniji, ali i Europi i čitavom svijetu.
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
RAST
HAKOM: Porast prihoda i ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija
ZAGREB - Na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovici 2021. ukupni prihodi porasli su pet posto u odnosu na isto razdoblje 2020., dok su ulaganja operatora povećana za četiri posto, posebice u svjetlovodnu (optičku) mrežnu infrastrukturu, za 121 posto, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE