GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Koronakriza ubrzala digitalnu transformaciju i dovodi do vala konsolidacije u TMT sektoru

PwC: Koronakriza ubrzala digitalnu transformaciju i dovodi do vala konsolidacije u TMT sektoru
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 19:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako je kriza uzrokovana virusom COVID-19 ozbiljno zahvatila brojne industrije, nedavna analiza PwC-a SIE pokazala je da je ekonomski utjecaj na sektor tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) bio uglavnom neutralan ili čak pozitivan za neke segmente industrije.

„Pandemija je imala tragične posljedice za milijune ljudi širom svijeta, koji su bili izravno pogođeni virusom, izgubili su dragu osobu ili su trpjeli zbog karantene koja je bila neophodna za zaustavljanje širenja virusa, a mnogi su izgubili i posao. Ipak, zbog krize je došlo do golemog ubrzanja digitalne transformacije globalne ekonomije“, izjavio je Dejan Ljuština, voditelj sektora TMT za regiju SIE.

Detaljna je analiza predstavljena na nedavnom internetskom događanju kojem je domaćin bio PwC-ov sektor TMT iz SIE. Gost predavač bio je gospodin Daniel Dines, predsjednik uprave UiPath, tehnološkog giganta, jednoroga poteklog iz regije SIE koji se bavi robotskim procesima automatizacije.

Tržišni segment TMT sektora koji je najteže bio pogođen pandemijom bio je tradicionalni segment medija i zabave uključujući kina, kazališta i koncertne prostore. Tradicionalno oglašavanje također je naglo opalo te je došlo do prijelaza na digitalno oglašavanje, pri čemu su najveći dobitnici igrači poput Googlea i Facebooka.

S druge strane, tržišni segment digitalnih medija i zabave značajno je porastao u protekla tri mjeseca, pri čemu su mnogi potrošači prešli na platforme video sadržaja na zahtjev, dok je u sektoru igara zabilježen snažan porast broja preuzimanja.

Slično tome, aktivnosti telekom operatera porasle su zbog povećanja podatkovnog prometa. Utjecaj na tehnološke tvrtke bio je raznolik, pri čemu je utjecaj krize na tvrtke koje se bave B2B tehnološkim proizvodima bio negativniji nego na B2C tvrtke. Shodno tome, u protekla tri mjeseca uporaba platformi za e-trgovinu, aplikacija za telekonferencije i telemedicinu naglo je porasla.

„Ove promjene u ponašanju potrošača odrazile su se na burzi, a velike tehnološke tvrtke zabilježile su značajne dobitke na području tržišne kapitalizacije, oporavljajući se puno brže nakon početnih gubitaka zabilježenih u ožujku i nadmašujući opće tržišne indekse.

Ipak, situacija je složenija za tehnološke startupove, jer su brojne tvrtke suočene s problemima s likvidnošću. Stoga bismo u skoroj budućnosti mogli doživjeti val konsolidacije na tržištu TMT-a, a veliki igrači, uključujući telekom operatere, koji imaju novac, mogli bi iskoristiti priliku za povećanje svoje tržišne prisutnosti u brzorastućim tehnološkim segmentima“, dodao je Dejan Ljuština.

Val aktivnosti vezanih uz spajanja i preuzimanja već je primijećen u posljednja tri mjeseca, a preuzimanja su već najavile kompanije poput Facebooka, Microsofta, Ubera, DocuSigna, Intela i Zooma.

Tijekom PwC-ovog događaja, Daniel Dines, predsjednik uprave UiPath-a, izjavio je da će trenutačna kriza ubrzati promjenu u načinu rada i poslovanja tvrtki.

„U najmanju ruku prelazimo u hibridno radno okruženje. Uobičajeno radno vrijeme od 9.00 do 17.00 sati, od ponedjeljka do petka, uz obavezno pojavljivanje u uredu, postat će prošlost“, izjavio je Daniel Dines.

Također je istaknuo da bi kriza uzrokovana virusom COVID-19 za SIE mogla stvoriti više prilika nego za zapadnu Europu.

„Imamo priliku preskočiti generaciju u našem razvoju prema digitalnoj tehnologiji i radu na daljinu, ako budemo brzi i ne propustimo priliku koju nam donosi ovaj val digitalne transformacije“, dodao je Dines.

Kako se utjecaj pandemije na poslovanje povećava, tvrtke u telekomunikacijskom sektoru moraju se prilagoditi kako bi nakon krize bile spremne za novu stvarnost. To znači fokusiranje na 5 područja koja će biti ključna za budućnost:

Reorganizacija svekanalnog pristupa i digitalnog iskustva kupca;
Pripremanje za potencijalne državne intervencije u gospodarstvo, poput asimetričnog oporezivanja usmjerenog na sektore visokog rasta ili ograničavanja slanja opomena radi zaštite ranjivih potrošača;
Pažljivo upravljanje likvidnošću i pripremanje za potencijalni porast nenaplativog duga;
Procjenjivanje prilika za stjecanje;
Razmatranje osvajanja novih tržišnih segmenata s visokim potencijalom, poput online obrazovanja ili telemedicine.

Tehnološke tvrtke, ovisno o svojoj financijskoj snazi i potencijalu rasta, na raspolaganju bi mogle imati četiri strateške mogućnosti:

Tvrtke s velikim potencijalom rasta, ali slabom financijskom situacijom trebale bi se usredotočiti na popravljanje osnovnih stvari - upravljanje novcem, osiguravanje financiranja izvana i uštede na troškovima.

Tvrtke sa slabom financijskom situacijom koje posluju unutar tržišnog segmenta s niskim rastom morat će pronaći načine za opstanak - osmisliti strategiju preokreta u poslovanju, ubrzano smanjiti troškove, osigurati podršku strateškog partnera ili uzeti u obzir eventualnu prodaju.

Tvrtke u povlaštenom položaju, s jakim financijama i velikim potencijalom rasta, mogu krenuti u „napad“ i ispitati mogućnosti širenja, uključujući spajanja i preuzimanja, kako bi osigurale kapacitete koje im nedostaju i pridobile najbolje stručnjake. Ako se odluče na oprezniji pristup, takve bi tvrtke mogle razmotriti prikupljanje dostatnih sredstava kako bi se zaštitile od pesimističnih scenarija.

Financijski jake tvrtke, ali sa slabim potencijalom rasta, mogu iskoristiti aktualnu krizu kao priliku za transformaciju te istražiti načine na koje fiksne troškove mogu pretvoriti u varijabilne, izraditi planove za nepredviđene situacije te istražiti neorganske mogućnosti rasta uz manji trošak.

U sektoru medija i zabave prednost bi trebalo dati uvođenju mjera brzog smanjenja troškova kako bi se održala profitabilnost u kontekstu opadajućih prihoda. Tvrtke u tom sektoru također bi trebale djelovati odmah kako bi mogle uspješno upravljati povećanjem troškova sadržaja zbog trenutačno ograničenih globalnih kapaciteta za proizvodnju sadržaja.

Tvrtke u sektoru medija i zabave također mogu ispitati alternative za stvaranje sadržaja kako bi obogatile ponudu i smanjile troškove sadržaja, istovremeno nastojeći pridobiti nove kupce olakšavanjem pristupa. Također bi mogle istražiti mogućnosti sudjelovanja u spajanjima kako bi ostvarile rast i stvorile sinergije.

„Ukratko, ovaj val digitalnog ubrzanja može donijeti brojne prilike tvrtkama iz TMT sektora, pod uvjetom da pažljivo plove neistraženim vodama ove još uvijek aktualne krize“, zaključio je Dejan Ljuština.

Tagovi: sektor tehnologije, medija i telekomunikacija, PricewaterhouseCoopers, sektor tehnologije, Google, Facebook, Uber, Dejan Ljuština
PROČITAJ I OVO
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
NAPADI
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
WASHINGTON - Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
KOMPROMIS
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
WASHINGTON - SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.
Uz kupnju pametnih telefona iz nove Samsung Galaxy Z i S21 serije na poklon dobivate Galaxy Buds2 i duo bežični punjač
PRILIKE
Uz kupnju pametnih telefona iz nove Samsung Galaxy Z i S21 serije na poklon dobivate Galaxy Buds2 i duo bežični punjač
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics objavila je početak posebnog promotivnog razdoblja tijekom kojeg uz kupnju Galaxy Z Flip3 5G, Z Fold3 5G ili telefona iz S21 serije, na poklon dobivate Galaxy Buds2 i duo bežični punjač. Promocija traje od 22.10. do 21.11.2021. godine ili do isteka zaliha poklona i važeća je uz uvjet registracije u aplikaciji Samsung Members najkasnije do 04.12.2021. godine.
Infobip proglašen najboljim pružateljem usluga u CPaaS segmentu
PRIZNANJA
Infobip proglašen najboljim pružateljem usluga u CPaaS segmentu
VODNJAN - Infobip, globalna cloud komunikacijska platforma i vodeća IT kompanija u regiji, ocijenjena je kao najbolji pružatelj usluga u CPaaS (Communications Platform-as-a-Service) segmentu, po istraživanju nezavisne britanske analitičke kuće Juniper Research, priopćeno je u petak.
HT predstavio 5G+ tehnologiju
NOVITETI
HT predstavio 5G+ tehnologiju
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE