GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 20:01
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Neobična struktura tvrtke OpenAI oslabila je poziciju Sama Altmana kao izvršnog direktora i ostavila ga otvorenim za iznenađenje u petak kada je brzo izbačen iz tvrtke.

Rijetko je vidjeti osnivače koji su prisiljeni napustiti tvrtku u čijem su osnivanju pomogli. U Uberu, na primjer, osnivač Travis Kalanick izbačen je tek nakon niza izvješća o problemima s privatnošću i optužbama za diskriminaciju i seksualno uznemiravanje u tvrtki za dijeljenje prijevoza.

Ali Altman i suosnivač Greg Brockman, koji je također napustio OpenAI u petak, nisu imali moć koju je imao Kalanick.

"Nemam udjela u OpenAI-ju", rekao je Altman na saslušanju u Senatu u svibnju o A.I. Reakcija senatora Johna Kennedyja ponudila je neki predznak.

"Trebate odvjetnika ili agenta", rekao je Kennedy u šali koja je sada postala dalekovidna.

Struktura tvrtke pomaže objasniti kako je ostao u ranjivom položaju zbog kojeg se, kako je rekao u subotu, osjećao "malo sjebanim".

Najlakši način da zamislite strukturu OpenAI-ja je da zamislite vodopad. Upravni odbor sjedi na vrhu. OpenAI Global, tvrtka s ograničenim profitom u koju je Microsoft uložio milijarde i čije je globalno lice postao Sam Altman, nalazi se na dnu. Ima nekih stvari u sredini.

Dakle, počnimo od samog vrha vodopada. Upravni odbor OpenAI-ja – konačno tijelo odlučivanja i grupa odgovorna za izbacivanje Altmana – kontrolira OpenAI-jevu 501(c)(3) dobrotvornu organizaciju, OpenAI Inc. Ta je dobrotvorna organizacija neprofitna organizacija za koju možda znate. Osnovan je kako bi se "osigurao razvoj sigurne opće umjetne inteligencije od koristi cijelom čovječanstvu".

Na web-mjestu tvrtke stoji da statut neprofitne organizacije ima "prednost nad bilo kojom obvezom stvaranja dobiti". Drugim riječima, neprofitna organizacija je prioritet, dok podružnica Open AI Global s ograničenom dobiti nije.

Postoji holding tvrtka i još jedno LLC pod nazivom OpenAI GP, koji oba daju upravi vlasništvo ili kontrolu nad OpenAI Globalom. Opet, to je tvrtka u koju je Microsoft uložio. To je ona o kojoj čujete u vijestima kada Altman govori o razvoju ChatGPT-a i ostalom. Ovdje je važno da OpenAI Global nije imao kontrolu. Bio je to onaj kojeg su na različite načine kontrolirali ili posjedovali svi drugi entiteti.

Dakle, sada se vjerojatno pitate - zašto imati profitnu tvrtku na dnu korporativne strukture ako će sve voditi samo neprofitna organizacija? Postoji i razlog za to.

OpenAI je 2019. dodao svoju podružnicu OpenAI Global s ograničenom dobiti. Promjenu je potaknulo nekoliko stvari, uključujući želju da se privuku vrhunski zaposlenici i investitori s "vlasničkim kapitalom poput startupa".

Zapamtite, ako je vaš krajnji cilj osigurati sigurnu upotrebu umjetne inteligencije, htjet ćete dovesti neke stvarno pametne ljude. A to je teško kada im je svaka velika tvrtka na tržištu spremna platiti najviše dolara za rad. Dakle, ako ste OpenAI, potrebni su vam poticaji.

Dio tog prelaska na profitni model značio je preispitivanje načina na koji OpenAI nagrađuje one zaposlenike i investitore koji su se kockali s tvrtkom. Tvrtka se odlučila na pristup ograničenog profita. Ograničio je "više" koje su investitori mogli ostvariti slanjem gotovine putem OpenAI-ja.

U to vrijeme, gornja granica profita bila je postavljena na 100x ulaganja prvog kruga podupiratelja. Jednostavnim jezikom, kad bi investitori uložili 1 dolar, čak i ako bi OpenAI zarađivao milijarde dolara dobiti, taj bi ulagač bio ograničen na 100 dolara ukupne izravne dobiti. To bi i dalje bio značajan povrat, ali ne i neograničen.

Tagovi: Sam Altman, Altman, OpenAI
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE