GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI

Sam Altman više nije CEO kompanije OpenAI
SMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2023 / 20:01
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Neobična struktura tvrtke OpenAI oslabila je poziciju Sama Altmana kao izvršnog direktora i ostavila ga otvorenim za iznenađenje u petak kada je brzo izbačen iz tvrtke.

Rijetko je vidjeti osnivače koji su prisiljeni napustiti tvrtku u čijem su osnivanju pomogli. U Uberu, na primjer, osnivač Travis Kalanick izbačen je tek nakon niza izvješća o problemima s privatnošću i optužbama za diskriminaciju i seksualno uznemiravanje u tvrtki za dijeljenje prijevoza.

Ali Altman i suosnivač Greg Brockman, koji je također napustio OpenAI u petak, nisu imali moć koju je imao Kalanick.

"Nemam udjela u OpenAI-ju", rekao je Altman na saslušanju u Senatu u svibnju o A.I. Reakcija senatora Johna Kennedyja ponudila je neki predznak.

"Trebate odvjetnika ili agenta", rekao je Kennedy u šali koja je sada postala dalekovidna.

Struktura tvrtke pomaže objasniti kako je ostao u ranjivom položaju zbog kojeg se, kako je rekao u subotu, osjećao "malo sjebanim".

Najlakši način da zamislite strukturu OpenAI-ja je da zamislite vodopad. Upravni odbor sjedi na vrhu. OpenAI Global, tvrtka s ograničenim profitom u koju je Microsoft uložio milijarde i čije je globalno lice postao Sam Altman, nalazi se na dnu. Ima nekih stvari u sredini.

Dakle, počnimo od samog vrha vodopada. Upravni odbor OpenAI-ja – konačno tijelo odlučivanja i grupa odgovorna za izbacivanje Altmana – kontrolira OpenAI-jevu 501(c)(3) dobrotvornu organizaciju, OpenAI Inc. Ta je dobrotvorna organizacija neprofitna organizacija za koju možda znate. Osnovan je kako bi se "osigurao razvoj sigurne opće umjetne inteligencije od koristi cijelom čovječanstvu".

Na web-mjestu tvrtke stoji da statut neprofitne organizacije ima "prednost nad bilo kojom obvezom stvaranja dobiti". Drugim riječima, neprofitna organizacija je prioritet, dok podružnica Open AI Global s ograničenom dobiti nije.

Postoji holding tvrtka i još jedno LLC pod nazivom OpenAI GP, koji oba daju upravi vlasništvo ili kontrolu nad OpenAI Globalom. Opet, to je tvrtka u koju je Microsoft uložio. To je ona o kojoj čujete u vijestima kada Altman govori o razvoju ChatGPT-a i ostalom. Ovdje je važno da OpenAI Global nije imao kontrolu. Bio je to onaj kojeg su na različite načine kontrolirali ili posjedovali svi drugi entiteti.

Dakle, sada se vjerojatno pitate - zašto imati profitnu tvrtku na dnu korporativne strukture ako će sve voditi samo neprofitna organizacija? Postoji i razlog za to.

OpenAI je 2019. dodao svoju podružnicu OpenAI Global s ograničenom dobiti. Promjenu je potaknulo nekoliko stvari, uključujući želju da se privuku vrhunski zaposlenici i investitori s "vlasničkim kapitalom poput startupa".

Zapamtite, ako je vaš krajnji cilj osigurati sigurnu upotrebu umjetne inteligencije, htjet ćete dovesti neke stvarno pametne ljude. A to je teško kada im je svaka velika tvrtka na tržištu spremna platiti najviše dolara za rad. Dakle, ako ste OpenAI, potrebni su vam poticaji.

Dio tog prelaska na profitni model značio je preispitivanje načina na koji OpenAI nagrađuje one zaposlenike i investitore koji su se kockali s tvrtkom. Tvrtka se odlučila na pristup ograničenog profita. Ograničio je "više" koje su investitori mogli ostvariti slanjem gotovine putem OpenAI-ja.

U to vrijeme, gornja granica profita bila je postavljena na 100x ulaganja prvog kruga podupiratelja. Jednostavnim jezikom, kad bi investitori uložili 1 dolar, čak i ako bi OpenAI zarađivao milijarde dolara dobiti, taj bi ulagač bio ograničen na 100 dolara ukupne izravne dobiti. To bi i dalje bio značajan povrat, ali ne i neograničen.

Tagovi: Sam Altman, Altman, OpenAI
PROČITAJ I OVO
Potez Amazona potopio dionice PayPala
POTOP
Potez Amazona potopio dionice PayPala
NEW YORK - Amazon je kasno u srijedu obavijestio korisnike da će uskoro prestati prihvaćati Venmo kao način plaćanja.
Razvojni centar Microsofta u Srbiji otvara 60 novih radnih mesta
ZAPOŠLJAVANJE
Razvojni centar Microsofta u Srbiji otvara 60 novih radnih mesta
BEOGRAD - Razvojni centar Microsofta u Srbiji najavio je danas otvaranje 60 novih radnih mesta, u timovima Azure Data i Microsoft Word. Kako je saopšteno, traže se stručnjaci za Software Engineer pozicije.
Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
NOVITETI
Google lansirao Gemini, odgovor na Chhat GPT
SAN FRANCISCO - Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom umjetne inteligencije dok raste pritisak na tvrtku da odgovori kako će unovčiti AI.
United Group dobila dozvolu za kupnju tornjeva bugarskog Bulsatcoma
ZELENO SVJETLO
United Group dobila dozvolu za kupnju tornjeva bugarskog Bulsatcoma
SOFIJA - Bugarsko tijelo za tržišno natjecanje priopćilo je da je dopustilo dogovoreno neizravno stjecanje 167 ICT infrastrukturnih sredstava bugarskog pružatelja pay-TV i širokopojasnih usluga Bulsatcom od strane Slovenia Broadbanda, podružnice nizozemske United Group.
Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat
REAKCIJE
Huawei: Od slovenske vlade (još) nismo zatražili povrat
LJUBLJANA - Kineski Huawei (još) nije od slovenske vlade zatražio izravnu naknadu troškova vezanih uz odluku o promjeni odluke o sigurnosti 5G mreže u Sloveniji. "Ako se donesu diskriminirajuće restriktivne mjere, kakve su trenutno predviđene, ili druge mjere sa sličnim učinkom, to će imati negativan učinak na sve dionike", naveli su.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE