GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI

Samsung razvio memorijski čip s najvećim kapacitetom do sada za AI
ČIP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 07:25
Autor: Siniša Malus
SEUL - Samsung Electronics je u utorak priopćio da je razvio novi memorijski čip velike propusnosti koji ima "najveći kapacitet do danas" u industriji.

Južnokorejski gigant čipova tvrdi da HBM3E 12H "podiže performanse i kapacitet za više od 50%."

"Pružatelji usluga umjetne inteligencije u industriji sve više zahtijevaju HBM s većim kapacitetom, a naš novi proizvod HBM3E 12H dizajniran je da odgovori na tu potrebu", rekao je Yongcheol Bae, izvršni potpredsjednik planiranja memorijskih proizvoda u Samsung Electronicsu.

"Ovo novo memorijsko rješenje čini dio našeg napora prema razvoju temeljnih tehnologija za HBM s visokim snopom i pružanju tehnološkog vodstva za tržište HBM-a velikog kapaciteta u eri umjetne inteligencije", rekao je Bae.

Samsung Electronics najveći je svjetski proizvođač dinamičkih memorijskih čipova s izravnim pristupom koji se koriste u potrošačkim uređajima poput pametnih telefona i računala.

Generativni AI modeli kao što je OpenAI-jev ChatGPT zahtijevaju veliki broj memorijskih čipova visokih performansi. Takvi čipovi omogućuju generativnim AI modelima da pamte detalje iz prošlih razgovora i korisničkih preferencija kako bi generirali ljudske odgovore.

Procvat AI nastavlja poticati proizvođače čipova. Američki dizajner čipova Nvidia objavio je skok prihoda od 265% u četvrtom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući vrtoglavom porastu potražnje za svojim grafičkim procesorskim jedinicama, od kojih se tisuće koriste za pokretanje i treniranje ChatGPT-a.

Tijekom razgovora s analitičarima, izvršni direktor Nvidije Jensen Huang rekao je da tvrtka možda neće moći održati ovu razinu rasta ili prodaje tijekom cijele godine.

“Kako AI aplikacije eksponencijalno rastu, očekuje se da će HBM3E 12H biti optimalno rješenje za buduće sustave koji zahtijevaju više memorije. Njegova veća izvedba i kapacitet posebno će omogućiti korisnicima da fleksibilnije upravljaju svojim resursima i smanje ukupne troškove vlasništva za podatkovne centre,” rekao je Samsung Electronics.

Samsung je rekao da je počeo s uzorkovanjem čipa kupcima, a masovna proizvodnja HBM3E 12H planirana je za prvu polovicu 2024.

Tagovi: Samsung, čipovi, ai, nvidia, huang
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE