GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Talijanski mobilni operater postaje važan igrač na hrvatskom dijelu jadranske obale

Talijanski mobilni operater postaje važan igrač na hrvatskom dijelu jadranske obale
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 07:42
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Kada je sredinom ovog mjeseca Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) dodijelila radiofrekvencijski spektar u nekoliko frekvencijskih pojasa za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G), nije bilo većih iznenađenja. Osim velikih nacionalnih telekomunikacijskih igrača, pojavili su se i budući manji »županijski« mobilni operateri.

Veće je iznenađenje jedino pojava tvrtke Eolo iz Italije, gdje posluje od 1998. godine, a bit će mobilni operater za veći dio naših obalnih županija – Istarsku, Primorsko-goransku, Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku. Iznenađenje je veće jer je sredinom prošlog mjeseca Partners Group najavila da će kupiti većinski udio u tvrtki Eolo. Partners Group je najavila da će u ime svojih klijenata steći 75 posto udjela u vlasništvu Eola, od Searchlight Capital Partners, kojim upravlja Luca Spada, izvršni direktor Eola, piše Novi list.

Vrijednost tvrtke iznosi preko 1,2 milijarde eura, a preostalih 25 posto kapitala i dalje će biti u vlasništvu Luca Spade. Eolo trenutačno posjeduje i upravlja u Italiji s više od 3.400 baznih stanica i 13.000 kilometara optike te pokriva otprilike 80 posto talijanskih domaćinstava. Trenutačno tvrtka povezuje više od 600.000 kućanstva i tvrtki na internet, od kojih je većina smještena u manje gusto naseljenim područjima. Plan tvrtke je u Italiji daljnje proširenje u ruralno područje gdje je nedovoljna pokrivenost i povećanje broja tvrtki koje se koriste telekomunikacijskim uslugama. Nedavno je Eolo potpisao i partnerski ugovor s Wind Treom i TIM-om, dvama vodećim operaterima mobilne i fiksne telefonije u Italiji. Partners Group je uime svojih klijenata dosad uložila 2,4 milijarde dolara u imovinu digitalne infrastrukture, a od osnutka 1996. tvrtka je uložila više 150 milijardi dolara privatnog kapitala uime svojih klijenata na globalnoj razini.

Pobjednik nadmetanja za 5G mrežu je prema utrošenom novcu za frekvencije Hrvatski Telekom. Nakon provedenog postupka javne dražbe i investicije od 130 milijuna kuna za novi radiofrekvencijski spektar, Hrvatski Telekom je na nacionalnoj razini osvojio prvo mjesto.

Trenutačno putem 600 5G baznih stanica osigurava pokrivenost dva milijuna stanovnika. Pritom njih čak 149 ili svaka četvrta bazna stanica radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru, omogućene još veće brzine za pola milijuna stanovnika.

– Zaključenjem dražbe Hrvatski Telekom je osvojio najviše radiofrekvencijskog 5G spektra što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj. Ovime smo nastavili sa zacrtanim planom proaktivnog pokrivanja cijele zemlje s 5G te smo ponovo dali snažan doprinos nacionalnom gospodarskom i društvenom razvoju. Prošle smo godine uvođenjem prve komercijalne 5G mreže na 2,1 GHz Hrvatskoj otvorili vrata 5G doba i uveli je u odabrano društvo digitalno naprednih zemalja. Sada su dodjelom spektra na svim trima ključnim 5G radiofrekvencijskim pojasima ostvareni preduvjeti za važan i uzbudljiv tehnološki iskorak te početak nove digitalne ere u Hrvatskoj – 5G ere koja će obilježiti sljedećih 10 godina i u kojoj će HT ponovo biti predvodnik digitalizacije, rekao je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Korisnici HT-a u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Dubrovniku, Karlovcu, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zadru već ostvaruju brzine iznad jednog gigabita u sekundi što je ekvivalent prijenosu dva sata dugog videa u HD rezoluciji za 20-ak sekundi.

U Hrvatskom Telekomu najavljuju da će 5G mobilna mreža Hrvatskog Telekoma pomoći u transformaciji i modernizaciji poslovanja, povećat će učinkovitost mnogobrojnih industrija, ubrzat će razvoj društva budućnosti i pametnih gradova te će unaprijediti proizvodnju, obrazovanje, zdravstvo, poljoprivredu, energetiku, promet, gaming, turizam kao i naše svakodnevne živote.

Uz HT i A1 Hrvatska je započela s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži. Temeljem odluke Vijeća HAKOM-a o dodjeli radiofrekvencijskog spektra za 5G na javnoj aukciji, kompanija je aktivirala 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3.600 MHz. A1 Hrvatska se posljednjih dviju godina znatnim investicijama, prilagodbom čitave arhitekture mreže i implementacijom najnovijih radijskih tehnologija pripremala za uvođenje mreže nove generacije koja će biti jedan od pokretača gospodarskog oporavka i razvoja. Uz sve zahtjeve definirane dokumentacijom za aukciju radiofrekvencijskog spektra, pokretanjem prave, gigabitne A1 5G mreže pokrit će se sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb. Domaći i turisti mogu surfati na A1 5G mreži u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. Također, kompanija je preuzela obveze pokrivanja određenih ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje danas nemaju adekvatan pristup internetu čime se stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i veću kvalitetu života.

– Strategija A1 Hrvatske je ubrzana izgradnja 5G infrastrukture s ciljem povećanja pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na cijelom teritoriju Hrvatske. To će unaprijediti poziciju zemlje na Indeksu digitalnoga gospodarstva i društva, ali i ubrzati gospodarski oporavak, osigurati ravnomjeran rast i razvoj te povećati konkurentnost ne samo unutar Europske unije nego i globalno, kaže predsjednik uprave A1 Hrvatske Jiří Dvorjančanský. Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske Tomislav Makar najavljuje da će A1 Hrvatska od 2021. do 2027. 5G mrežom pokriti 90 posto stanovništva i 50 posto teritorija Republike Hrvatske te sve glavne transportne cestovne i željezničke pravce.

I treći nacionalni operator Telemach kupio je frekvencijski spektar i kreće u izgradnju nove 5G gigabitne mobilne mreže uloživši 14,4 milijuna eura te najavljuje da planira uložiti dodatnih 130 milijuna eura u modernizaciju svoje mobilne mreže, i to u povećanje pokrivenosti, znatno poboljšanje kvalitete i uvođenje ultrabrze 5G tehnologije.

– Vrlo smo zadovoljni rezultatima dražbe, a istodobno nastavljamo s razvojem prve 10 Giga fiksne optičke mreže, kaže Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Kada 5G tehnologija u potpunosti zaživi, korisnici će pak moći višestruko brže surfati i streamati glazbu ili filmove na svojim pametnim mobilnim telefonima. Međutim, osim zabave 5G će usavršiti funkcionalnosti poput automatizacije i robotizacije procesa, primjene umjetne inteligencije i razvoja softvera za javne servise, poput prometa i hitnih službi. Očekuje se da će 5G donijeti (r)evoluciju u zdravstvu, prometu, poljoprivredi, energetici i ostalim područjima primjene mobilne tehnologije s visokim zahtjevima za pouzdanost.

HAKOM je objasnio da je postupak nadmetanja za 5G frekvencije obuhvaćao glavnu fazu nadmetanja i fazu dodjele frekvencijskih blokova. U glavnoj fazi nadmetanja, kroz jedan ili više krugova, ponuđači su podnosili ponude za pravo uporabe jednog ili više frekvencijskih blokova. Po završetku glavne faze nadmetanja, kojom je određena količina radiofrekvencijskog spektra koja će se dodijeliti svakom ponuđaču, održana je faza dodjele koja je odredila konačnu raspodjelu radiofrekvencijskog spektra među ponuđačima, odnosno točan položaj frekvencijskih blokova svakog ponuđača unutar određenog frekvencijskog pojasa. Dozvole su izdane na 15 godina, a po isteku razdoblja valjanosti dozvole moguće ju je produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

Tagovi: Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, 5G tehnologija, Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska, A1 Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
TREND
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
NEW YORK - Disney stječe sve više pretplatnika i prema broju prestiže Netflix zbog čega će u SAD-u lansirati i novu uslugu za streaming u prosincu.
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
PAMETNI SATOVI
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima.
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
INTERNET DEFLACIJA
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
NEW YORK - Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.
Amazon preuzima iRobot
ŠIRENJE
Amazon preuzima iRobot
SAN FRANCISCO - Amazon će dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE