GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

TSMC: Oštar pad prihoda u drugom kvartalu

TSMC: Oštar pad prihoda u drugom kvartalu
LOŠE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2023 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
TAIPEI - Tajvanski proizvođač čipova TSMC izvijestio je u četvrtak o dvoznamenkastom padu prihoda u drugom tromjesečju, ističući prigušenu potražnju zbog slabog globalnog gospodarstva.

Prihod tajvanskog diva smanjio se u drugom tromjesečju za 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na 15,68 milijardi dolara.

Neto dobit pala je za 23,3 posto, na 5,85 milijardi dolara. To je njezin prvi pad na godišnjoj razini od drugog kvartala 2019. godine.

U TSMC-u tumače da ni velika potražnja za umjetnom inteligencijom ni njihova pozicija najvećeg proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju nisu nadoknadili slabu opću potrošnju u uvjetima neočekivano sporog oporavka globalnog gospodarstva.

"Na naše poslovanje u drugom tromjesečju utjecalo je opće stanje u globalnom gospodarstvu, koje je prigušilo potražnju krajnjih kupaca, potaknuvši ih na kontinuiranu prilagodbu zaliha", rekao je glavni financijski direktor Wendell Huang.

"Kratkoročni procvat potražnje za umjetnom inteligencijom definitivno se ne može projicirati na dugi rok. Ne možemo predvidjeti ni blisku budućnost, odnosno hoće li se neočekivana potražnja protegnuti i na iduću godinu ili splasnuti", rekao je pak predsjednik TSMC-a Mark Liu.

S obzirom na pojačanu potražnju za umjetnom inteligencijom, kako kažu, bilo je teško podmiriti potrebe kupaca pa planiraju u što kraćem roku povećati kapacitete za sofisticirano pakiranje.


Snizili su ipak prognozu investicijske potrošnje u ovoj godini, na donju granicu projiciranog raspona od 32 do 36 milijardi dolara.

Izmijenili su i prognozu prihoda i sada očekuju da će biti manji oko 10 posto nego u 2022. Do sada su očekivali da će se smanjiti za pet posto.

Tagovi: Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, Warren Buffett, Berkshire Hathaway, Coca-Cola, Bank of America, ZAPOŠLJAVANJE, manjak čipova
PROČITAJ I OVO
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE