GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Twitter počeo uklanjati kontroverzne medijske oznake i plave kvačice

Twitter počeo uklanjati kontroverzne medijske oznake i plave kvačice
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2023 / 20:38
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Društvena mreža Twitter, koja je posljednjih šest mjeseci bila u vlasništvu milijardera Elona Muska, danas je uklonila kontroverzne oznake s računa raznih svjetskih medijskih organizacija, nakon što je nekoliko njih proteklih dana zatvorilo svoje Twitter naloge.

Također je počelo uklanjati plave kvačice namijenjene autentifikaciji korisnika.

Računi mnogih velikih medijskih kuća iz zapadnih zemalja, Rusije i Kine, od danas su ostali bez oznaka prema kojima su označeni kao "državni mediji" i "državno financirani mediji", javljaju strane novinske agencije. .

Između ostalih, oznaka da ih financira vlada nestala je s računa američkog Nacionalnog javnog radija NPR, britanskog BBC-ja i kanadskog CBC-ja (Canadian Broadcasting Corporation).

Oznaka "mediji povezani s državom", međutim, nestala je s računa službene kineske novinske agencije Xinhua i novinara koji pišu za medije koje podupire vlada.

Dok su ti računi dobili takve oznake još 2020., neki mediji poput NPR-a i CBC-a dobili su ih tek ranije ovog mjeseca.

Kao rezultat ove odluke, obojica su prestala koristiti svoje Twitter račune, za koje kažu da ne obuhvaćaju njihovu stvarnu upravljačku strukturu.

U prošlotjednom intervjuu za britanski BBC Musk je objasnio da su razmišljali o promjeni etikete. "Cilj nam je biti što istinitiji i točniji", najavio je, dodavši kako mu je promjena oznake u "javno financirani" medij manje kontroverzna.

Twitter je također počeo uklanjati plaćene plave kvačice namijenjene dokazivanju autentičnosti korisnika.

Tisuće pojedinaca, uključujući slavne osobe, novinare i istaknute političare, izgubili su svoje račune. Među njima su bili američka pop zvijezda Justin Bieber, političarka Hillary Clinton, suosnivač Microsofta Bill Gates te papa Franjo. Bez kvačice su ostali i bivši američki predsjednik Donald Trump te reality zvijezda Kim Kardashian.

Do Muskova preuzimanja koncem listopada kvačice su bile besplatne, ali rezervirane samo za organizacije i javne osobe. Društvena mreža potom je pokrenula novi sustav za provjeru identiteta pojedinaca početkom studenog, sa značkom verificiranog računa koja se daje svakome tko plati pretplatu od osam dolara mjesečno za to.

Nakon što su mnogi korisnici platforme to iskoristili za postavljanje lažnih računa slavnih, Musk je bio prisiljen suspendirati sustav. Twitter je tada uveo proces prema kojem korisnik dobiva kvačicu tek nakon što je završena provjera dokaza autentičnosti. Istodobno je također nastavio održavati mjesečne uplate za nju.

Muskovo preuzimanje Twittera od prošlog listopada popraćeno je nizom turbulentnih poslovnih odluka, zbog kojih je tvrtka ove godine navodno pretrpjela veliki gubitak prihoda od oglašavanja.

Prema istraživačkoj tvrtki Pathmatics, 14 od 30 najvećih oglašivača prestalo je oglašavati na platformi otkako je Musk preuzeo vođenje.

Muskova nastojanja da uspostavi usluge plaćene pretplate, međutim, ne bi trebala "nadoknaditi izgubljeni prihod od oglasa".

Tagovi: Twitter, Elon Musk, otpuštanja, Twitter Blue
PROČITAJ I OVO
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
PREMIJERA
Samsung premijerno predstavio novu liniju inovativnih kućanskih uređaja te audio i video opreme
ZAGREB — Tvrtka Samsung Electronics premijerno je u Hrvatskoj predstavila nove uređaje iz kategorije bijele tehnike na našem tržištu, koji su već sada dostupni za kupovinu, kao i novu liniju Samsung televizora i soundbarova, samo 24 sata nakon europske premijere.
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
SIGNALI
Snap signalizira da novi model oglasa pronalazi publiku; dionice skočile
NEW YORK - Snap Inc. ponudio je pozitivne znakove da njegovi napori da obnovi svoj posao digitalnog oglašavanja dobivaju na popularnosti među marketinškim stručnjacima - povećavajući prihode i stvarajući jaču konkurenciju s moćnim tvrtkama Google i Meta Platforms Inc. Dionice su porasle više od 20% u produženom trgovanju.
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
Microsoft objavio rezultate bolje od očekivanja
REDMOND - Microsoft (MSFT) objavio je u četvrtak svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši procjene analitičara na vrhu i dnu na osnovu snage svog poslovanja računalstva u oblaku.
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE