GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U koroni gotovo udvostručen broj e-Građana

U koroni gotovo udvostručen broj e-Građana
NOVE NAVIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2021 / 09:34
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Sustav e-Građani mogli bismo nazvati pravim koronaprofiterom jer je upravo u pandemijskom razdoblju doživio procvat. Trenutačno je u njemu više od 1,5 milijuna digitalnih građana, piše u nedjelju Večernji list.

Iako su apetiti onih koji se o portalu brinu – Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva – puno veći, trenutačni broj registriranih, za razliku od pretpandemijskog razdoblja, gotovo je udvostručen.

Prvi dodatni poticaj, uz uobičajene e-usluge, bile su e-propusnice. U vrijeme najžešćeg zatvaranja, propusnice koje su bile potrebne za prelazak županijskih granica, uvedene nakon zagrebačkog potresa, mogle su se brže riješiti digitalno odnosno putem e-Građana.

Sljedeći motiv za prijavu u sustav e-Građani dogodio se s EU covid potvrdama. Prema podacima do 1. lipnja. 2021., broj korisnika e-Građana bio je 1,288.211, a nakon objave usluge izdavanja EU digitalne covid potvrde pa do početka rujna broj korisnika povećao se za 115.244, dok je broj jedinstvenih korisnika koji su se prijavili na uslugu EU digitalna COVID potvrda u istom razdoblju bio 496.842, pokazuju podaci.

Posljednji “poguranac” i dodatni broj novih prijava u sustav e-Građani donio je nedavno održan popis stanovništva odnosno prva faza online popisivanja, koja se mogla obaviti sustavom e-Građani. U ovom slučaju sustavu e-Građani većina je vjerojatno pristupila zbog lakšeg ispunjenja zakonske obveze, ali malo su tome pridonijele i koronske mjere. Online popis stanovništva dovabio je u sustav e-Građani novih 83.500 korisnika.

Kada se pak radi o najpopularnijim elektroničkim uslugama koje nudi sustav e- Građani, tu su e-Dnevnik za roditelje, e-Radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna covid potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja, donosi Večernji list.

Tagovi: E građanin, elektronska trgovina
PROČITAJ I OVO
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
POBOLJŠANJE
Facebook povećao dobit i prihod unatoč otežanom oglašavanju
CAMBRIDGE - Facebook je izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju unatoč postroženim odredbama Applea o zaštiti privatnosti koji su otežali ciljano oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži u svijetu.
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
ŠIRENJE
HTEC Group otvara visokotehnološki centar u Ljubljani
LJUBLJANA - Američka tehnološka, konzultantska i razvojna tvrtka iz Silicijske doline, HTEC Group, otvara visokotehnološki inženjerski centar u Ljubljani. Tvrtka već zapošljava inženjere, dizajnere, voditelje proizvoda i projekata te druge karijerne profile.
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
OPTUŽBE
Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje
LONDON - Bivša zaposlenica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
NAPADI
Ruski hakeri napali su stotine kompanija i organizacija
WASHINGTON - Agencija sa sjedištem u Rusiji, odgovorna za prošlogodišnji masovni kibernetički napad na tehnološku tvrtku SolarWinds, napala je još stotine tvrtki i organizacija tijekom posljednjeg vala napada na računalne sustave sa sjedištem u SAD-u, objavio je Microsoft.
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
KOMPROMIS
SAD i pet europskih zemalja postigli kompromis u sporu oko digitalnog poreza
WASHINGTON - SAD je sporazumno riješio spor s Austrijom, Francuskom, Italijom, Španjolskom i Velikom Britanijom oko poreza na digitalne usluge koji bi trebao biti zamijenjen novim globalnim porezom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE