GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umjetna inteligencija na razgovoru za posao? Evo o čemu se radi

Umjetna inteligencija na razgovoru za posao? Evo o čemu se radi
NOVO DOBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2023 / 08:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Umjetna inteligencija (AI) već usmjerava način na koji šaljemo e-poštu, sintetiziramo istraživanja, pa čak i otklanjamo pogreške koda na poslu. Pomalo prodire i u druge, važnije aspekte našeg rada.

Jedan primjer? Kandidati za posao sve se više provjeravaju kroz virtualne, unaprijed snimljene intervjue koje vodi AI, prema novom istraživanju citiranom u Harvard Business Reviewu. Najekstremnija iteracija je bot koji postavlja unaprijed definirana pitanja, daje kandidatima vremena da odgovore i procjenjuje kandidata na licu mjesta na temelju vizualnih i verbalnih znakova — što znači da neki tražitelji posla žele impresionirati algoritam, a ne nužno menadžera za zapošljavanje u svom prvi intervju s tvrtkom ovih dana.

Ova promjena zauvijek je promijenila iskustvo tražitelja posla, i to ne uvijek na bolje. Danas će se mlađi tražitelji posla koji traže svoju prvu ulogu, mjesto ili pripravnički staž vjerojatno suočiti s botom na svom prvom intervjuu, a ne s čovjekom. A u najekstremnijoj vrsti automatiziranih videointervjua (AVI), bot postavlja nekoliko unaprijed definiranih pitanja, dajući kandidatu kratko vrijeme da na njih odgovori i na tom mjestu donosi odluku o osobi. Mi ih definiramo kao intervjue vođene umjetnom inteligencijom.

Dok neke stvari o AVI-ima i tradicionalnim osobnim ili telefonskim intervjuima ostaju iste (kandidati za posao i dalje moraju ostaviti dobar prvi dojam), postoji mnogo toga što ostaje tajanstveno za tražitelje posla o intervjuima vođenim umjetnom inteligencijom. Što je drugačije u ostavljanju dobrog dojma online u odnosu na osobno? I kako impresionirati algoritam?

Ovaj kratki vodič pruža neke savjete o pronalaženju ovih pitanja. Prvo, dajemo kratak pregled onoga od čega se sastoji AVI i koji će se podaci vjerojatno prikupiti tijekom intervjua. Drugo, opisujemo kako se možete psihološki pripremiti za suočavanje s algoritmom. Na kraju, pružamo neke smjernice o praktičnim koracima koje možete poduzeti kako biste ostavili dobar prvi dojam.

Prvi korak u pripremi je da postanete svjesni na koju vrstu intervjua idete. Postoje različite vrste, ovisno o tome kako se tehnologija koristi u procesu odabira, a umjetna inteligencija može biti uključena u različitim stupnjevima.

Također je važno napomenuti da ne koriste svi video intervjui AI tehnologiju. Na primjer, neki intervjui su samo snimka videa, koju će zatim gledati menadžeri za zapošljavanje. Drugi će uključivati AI obradu različitih vrsta podataka prikupljenih tijekom videa. Evo nekoliko ključnih vrsta intervjua.

Kako biste bili sigurni da vaš nadolazeći intervju doista uključuje umjetnu inteligenciju, obratite pažnju na sljedeće izraze u e-porukama koje primate o intervjuu ili sitnim slovima: strojno učenje, prediktivna analitika, algoritmi odlučivanja, mehanizmi za preporuke ili odluka na temelju podataka .

Ako identificirate ove pojmove, možete očekivati da se mogu prikupiti tri vrste podataka: vizualni (izraz lica, pokret očiju, pokret ruke), verbalni (vokabular, ključne riječi) i glasovni (ton glasa, izgovor). Intervjui vođeni umjetnom inteligencijom koriste prikupljene podatke za automatsko generiranje predviđanja o tome je li kandidat osoba koju traže. Na primjer, umjetna inteligencija osmišljena da predvidi jeste li dobar kandidat ili ne može koristiti velike podatke o prijašnjim zaposlenicima i njihovom naknadnom učinku na poslu, predviđajući karakteristike kandidata koje bi mogle biti u korelaciji s višim radnim učinkom.

Intervjui koji koriste AI imaju nešto zajedničko: naći ćete se ispred ekrana, ponekad s vlastitom slikom koja se odražava na vama, odgovarajući na automatizirana pitanja s malo vremena za razmišljanje. Nestale su ljudske interakcije i signali u stvarnom vremenu koje dobivamo od anketara, a koji nam daju trenutni osjećaj kako nam ide. Također su nestala vremena prijelaza u ured ili drugu fizičku zgradu; nema više putovanja na potencijalna radna mjesta, nema promjene okruženja koje vas priprema da se mentalno prebacite na intervju.

U našem istraživanju otkrili smo da je ovo iskustvo često zbunjujuće i uznemirujuće. Tražitelji posla su privučeni u dva smjera: s jedne strane, novost tehnologije i "superiorna" kvaliteta koja se ponekad pripisuje umjetnoj inteligenciji čini ih da osjećaju da je ovo futurističko iskustvo koje će nadvladati ljudske predrasude. S druge strane, nedostatak ljudske povezanosti tijekom intervjua i napetost trenutka zastrašujuća je mješavina koja pojačava tjeskobu. Upozoravamo da se veličanje tehnologije često temelji na idealizaciji i lošem razumijevanju onoga što AI može (a što ne može) učiniti.

Otkrili smo da ih je sklonost kandidata da veličaju tehnologiju natjerala da vjeruju da će ona donositi bolje odluke od ljudskih. To je rezultiralo time da su se osjećali "osuđeni" od strane neke vrste superiornog entiteta.

Tagovi: Umjetna inteligencija na razgovoru za posao, umjetna inteligencija, razgovor za posao
PROČITAJ I OVO
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
5G
Telemach započeo studiju 5G infrastrukture o budućoj povezanosti i mobilnosti u Hrvatskoj i Sloveniji
OTOČEC – Konzorcij Telemacha Slovenija, Telemacha Hrvatska, DARS-a, Fakulteta za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i hrvatske tvrtke OIV danas je predstavio projekt 5G Adria.
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NA VRHU
Apple nadmašio Microsoft, ponovno je tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NEW YORK - Apple je u srijedu ponovno postao najvrjednija tvrtka na svijetu, skinuvši s trona Microsoft s prvog mjesta, dok je proizvođač iPhonea napredovao u utrci za dominaciju u tehnologiji umjetne inteligencije.
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
PARTNERSTVO
Notch i američki Digital.ai postaju strateški partneri u razvoju softvera podržanog umjetnom inteligencijom
ZAGREB - Notch, hrvatska tvrtka specijalizirana za razvoj softverskih proizvoda, i Digital.ai, vodeća tehnološka kompanija za automatizaciju isporuke softvera najavili su svoje strateško partnerstvo za tržište EMEA.
Dionice Applea na novom rekordu
SKOK
Dionice Applea na novom rekordu
NEW YORK - Dionice Applea (AAPL) porasle su u utorak za 7% da bi dosegle rekordno blizu zatvaranja po prvi put u 2024. jer su ulagači probavili najavu njegove AI platforme, Apple Intelligence.
Dionice Oraclea uzletjele nakon najava poslova s Googleom i OpenAI-jem
UZLET
Dionice Oraclea uzletjele nakon najava poslova s Googleom i OpenAI-jem
NEW YORK - Dionice Oraclea skočile su čak 9% u produženom trgovanju u utorak nakon što je proizvođač softvera najavio ugovore o oblaku s Googleom i OpenAI-jem, unatoč rezultatima u četvrtom tromjesečju koji su bili ispod očekivanja Wall Streeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE