GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju

Zeković: SBB planira da proširi poslovanje na mobilnu telefoniju
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:07
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Kablovski operator SBB želi da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonom, izjavio je izvršni direktor te kompanije Milija Zeković.

„Samo fer tržišni uslovi i zdrava konkurencija mogu da obezbede najkvalitetniju uslugu mobilne telefonije u Srbiji“, rekao je Zeković u intervjuu za Nedeljnik.

On je potvrdio da je kompanija SBB, koja posluje u okviru Junajted (United) grupe, podnela u februaru ove godine zvaničan zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrenu postupak javnog nadmetanja za 5G mrežu, jer bi, kako je istakao, i novi i postojeći mobilni operatori bili motivisani da ulažu u tržište, od čega bi korist imali gradjani, privreda i ekonomija Srbije.

Na pitanje da li na tržištu Srbije, gde je 8,26 miliona aktivnih korisnika mobilne telefonije, pored postojeća tri operatora ima prostora za još jednog, Zeković je rekao da gradjani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poredjenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje.

„Paradoksalno, u odnosnu na prosečna primanja gradjana u Srbiji, koja su znatno manja u odnosu na Hrvatsku i Sloveniju, naši gradjani za mobilne podatke plaćaju mnogo više. Tačno govoreći, od 1,3 do 5,5 puta više plaćamo mobilne podatke nego stanovnik Hrvatske ili Slovenije“, rekao je on.

Dodao je da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

„Mi u SBB-u vjerujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge mobilne telefonije. Spremni smo da proširimo svoje poslovanje i na mobilnu telefoniju i pružimo im najbolju ponudu“, istakao je Zeković.

Po njegovim rečima, o tome da je tržište mobilnih usluga u Srbiji nekonkurentno, govore i podaci o značajnim razlikama u cenama i količini dostupnih podataka velikih telekomunikacionih operatora koji istovremeno posluju u Srbiji i u drugim zemljama u regionu.

Odgovarajući na pitanje da li je SBB dobio odgovor od Telenora da mu iznajmi po tržišnim cenama infrastrukturu za mobilnu mrežu, Zeković je rekao da ni posle više od mesec dana nema odgovora.

„Osim obraćanja RATEL-u tražili smo i da Vlada Srbije i nadležno Ministarstvo za trgovinu i telekomunikacije raspišu aukciju za 5G mrežu koja je bila planirana za mart, ali su pod izgovorom da je ekonomska kriza, da operatori samim tim nemaju interes za uvodjenje takve mreže i da nema potrebe gradjana za takvom mrežom, odustali od aukcije do daljeg“, rekao je Zeković.

On smatra da je odlaganje aukcije bez zakazivanja novog datuma vrlo neobično, posebno u situaciji u kojoj su mnoge države u regionu već započele izgradnju 5G mreže.

Podsetio je da je Junajted grupa uložila u Srbiji skoro 900 miliona evra, a samo u prošloj godini više od 80 miliona. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj u Srbiji u naredne tri godine.

Tagovi: Milija Zeković, kompanija SBB, mobilna telefonija, fiksna telefonija
PROČITAJ I OVO
Nova Microsoftova granica: Podaci europskih kompanija ostaju u EU
PODACI
Nova Microsoftova granica: Podaci europskih kompanija ostaju u EU
BERLIN - Podaci Microsoftovih klijenata u EU ubuduće će se obrađivati i pohranjivati isključivo na području Unije, obećao je čelnik američke tvrtke Brad Smith, najavljujući prilagodbu mehanizama zaštite presudama europskog suda.
Huawei poziva na snažniju suradnju privatnog i javnog sektora radi obnove povjerenja u tehnologiju
POZIV
Huawei poziva na snažniju suradnju privatnog i javnog sektora radi obnove povjerenja u tehnologiju
ST. GALLEN – Privatni i javni sektor moraju više surađivati kako bi obnovili povjerenje građana u tehnologiju, a to povjerenje se gradi na otvorenosti i transparentnosti što će biti ključno za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom Covida-19, zaključak je govora Catherine Chen, starije potpredsjednice Huaweija održanog na 50. Simpoziju u St. Gallenu.
Twitter otvorio mogućnost novčanog priloga autorima
OPCIJE
Twitter otvorio mogućnost novčanog priloga autorima
NEW YORK - Korisnici Twittera moći će dobrovoljno uplatiti financijska sredstva autorima objava koje im se sviđaju, priopćeno je na Twitterovoj web stranici.
Gmail uskoro uvodi vrlo bitnu promjenu
PROMJENE
Gmail uskoro uvodi vrlo bitnu promjenu
ZAGREB - Googleova usluga za elektroničku poštu uskoro će dvostupanjsku provjeru učiniti automatski aktivnom, čime se nada potaknuti sve korisnike da dodatno osiguraju svoje račune.
Twitter zatvorio profile koji su prenosili poruke Trumpa, doživotno izbačenog s mreže
ZATVARANJE
Twitter zatvorio profile koji su prenosili poruke Trumpa, doživotno izbačenog s mreže
NEW YORK - Twitter je ovog tjedna zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je u siječnju zauvijek izbačen s njegove omiljene platforme.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE