GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata mogle bi zaključiti godinu za čak 10% iznad trenutnih razina zbog potencijalnog smanjenja kamatnih stopa, rekli su stratezi UBS-a, unatoč padu početkom 2024.

Bilješka UBS-a u petak opisala je nedavna kretanja cijena kao "manja" u kontekstu uspona plemenitog metala za 15% do 2023. i rekla da se "ne smije podcijeniti moć smjera politike [Saveznih rezervi]".

Zlatna poluga ostaje iznad psihološke razine od 2.000 dolara za uncu, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući rast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, unatoč kratkotrajnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanka zadržali su opreznije izglede, ali su revidirali svoje smjernice za cijene na više. U priopćenju od ponedjeljka, rekli su da su usvojili više cijene zlata i srebra za ovu i sljedeću godinu, te pomaknuli svoju prognozu za zlato na kraju godine na 2.000 dolara po unci, s prethodnih 1.900 dolara po unci.

Na cijene zlata mogu utjecati čimbenici uključujući geopolitičku nestabilnost i tržišnu nesigurnost — što može povećati privlačnost poluga kao imovine „sigurnog utočišta” — i kamatne stope, koje mogu ulaganja s višim prinosima učiniti privlačnijima kada se prikupe.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed započeti sa smanjenjem kamatnih stopa u ožujku. Trenutne cijene smanjuju vjerojatnost na oko 48%, prema CME-ovom alatu FedWatch, u odnosu na čak 81% prije nešto više od tjedan dana. To je s dva ključna priopćenja o američkom gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju i indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju koji tek dolaze ovaj tjedan.

Ulagači također prate nadolazeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Europskoj središnjoj banci u četvrtak.

Zlato je doseglo nekoliko rekordnih vrijednosti krajem prošle godine i zabilo se na rekordnih 2078 dolara po unci, prema Svjetskom vijeću za zlato. Analitičari su porast povezali s očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proizlazi iz sukoba Izraela i Hamasa.

Spot zlato je u 13:00 palo za 0,26% na 2.024 USD. Londonsko vrijeme u ponedjeljak.

Tagovi: zlato, uns, metali, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE