GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%

Analitičari UBS-a predviđaju rast cijene zlata od 10%
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 19:40
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata mogle bi zaključiti godinu za čak 10% iznad trenutnih razina zbog potencijalnog smanjenja kamatnih stopa, rekli su stratezi UBS-a, unatoč padu početkom 2024.

Bilješka UBS-a u petak opisala je nedavna kretanja cijena kao "manja" u kontekstu uspona plemenitog metala za 15% do 2023. i rekla da se "ne smije podcijeniti moć smjera politike [Saveznih rezervi]".

Zlatna poluga ostaje iznad psihološke razine od 2.000 dolara za uncu, rekli su stratezi UBS-a, predviđajući rast na 2.250 dolara za uncu do kraja godine, unatoč kratkotrajnoj volatilnosti.

Analitičari Scotiabanka zadržali su opreznije izglede, ali su revidirali svoje smjernice za cijene na više. U priopćenju od ponedjeljka, rekli su da su usvojili više cijene zlata i srebra za ovu i sljedeću godinu, te pomaknuli svoju prognozu za zlato na kraju godine na 2.000 dolara po unci, s prethodnih 1.900 dolara po unci.

Na cijene zlata mogu utjecati čimbenici uključujući geopolitičku nestabilnost i tržišnu nesigurnost — što može povećati privlačnost poluga kao imovine „sigurnog utočišta” — i kamatne stope, koje mogu ulaganja s višim prinosima učiniti privlačnijima kada se prikupe.

Tržišta su sve nesigurnija da će Fed započeti sa smanjenjem kamatnih stopa u ožujku. Trenutne cijene smanjuju vjerojatnost na oko 48%, prema CME-ovom alatu FedWatch, u odnosu na čak 81% prije nešto više od tjedan dana. To je s dva ključna priopćenja o američkom gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju i indeksu cijena izdataka za osobnu potrošnju koji tek dolaze ovaj tjedan.

Ulagači također prate nadolazeće sastanke o monetarnoj politici u Banci Japana u utorak i Europskoj središnjoj banci u četvrtak.

Zlato je doseglo nekoliko rekordnih vrijednosti krajem prošle godine i zabilo se na rekordnih 2078 dolara po unci, prema Svjetskom vijeću za zlato. Analitičari su porast povezali s očekivanjima kamatnih stopa i globalnom nestabilnošću koja proizlazi iz sukoba Izraela i Hamasa.

Spot zlato je u 13:00 palo za 0,26% na 2.024 USD. Londonsko vrijeme u ponedjeljak.

Tagovi: zlato, uns, metali, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris i Končar dobitnici dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris i Končar dobitnici dana, indeksi porasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je oporavak indeksa na Zagrebačkoj burzi.
Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice
BLOKADA
Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice
OSLO - Norveški mirovinski fond ne bi trebao u ovom trenutku ulagati u vlasničke udjele u kompanijama čijim se dionicama ne trguje na burzama zbog većih naknada i "manje transparentnih" informacija, objavila je vlada.
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
PROMET
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
ZAGREB - Prema izvješću Europske agencije za okoliš, sektor prometa bio je odgovoran za četvrtinu emisija CO2 u EU 2019. godine. Emisije iz ovog sektora u stalnom su porastu i EU ulaže znatne napore kako bi se smanjila emisije iz ovog sektora.
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
EXHIBITION
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
SHANGHAI - Inside the famous and popular Shanghai Oriental Pearl Tower, an exhibition of beautiful photos of Croatia is underway, with a special emphasis on the unique sights of our country, UNESCO heritage and enchanting nature.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE