GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Unca zlata za dvije godine na 3.500 dolara

Analitičari: Unca zlata za dvije godine na 3.500 dolara
ZLATNA GROZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 08:47
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Cijena zlata dosegla je u utorak 1.980 dolara. Iako je zlatna unca (31,1 gram) ove godine poskupjela za gotovo 30 posto, većina analitičara predviđa daljnji rast jer čimbenici koji upravljaju njezinim rastom ostaju nepromijenjeni.

Prvo, postoji glomazno tiskanje novca središnjih banaka, nulte (ili čak negativne) kamatne stope, neprofitabilno tržište obveznica (u smislu traženih povrata), krajnje neizvjesna ekonomska budućnost, a posljednjih tjedana slabljenje dolara i nova neslaganja između Washingtona i Pekinga. Klađenje na visoke cijene zlata postaje sve hrabrije.

Za dvije godine granica od 3.500 dolara mogla bi pasti, kaže većina bikovskih analitičara, ističući kako je zlato u bikovskim trendovima povijesno odskakalo sedam ili osam puta s dna. Ako za osnovnu cijenu uzmemo cijenu od 1.050 dolara, to bi moglo značiti rast do 8.000 dolara.

Značajno je koliko je lako srušen rekord (1917 dolara) iz rujna 2011. Jučer je došlo do konsolidacije, unovčavanja profita (iako više za srebro nego za zlato), ali popodne je cijena opet bila na 1950 dolara. Ukratko, tržište je vrlo jako.

Američke federalne rezerve to danas sigurno neće promijeniti, u većini slučajeva to će dodati gorivo na vatru.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed će objaviti priprema li dodatne mjere za pomoć gospodarstvu. Situacija se pogoršava. Na posljednjem (lipanjskom) sastanku bilo je 20.000 novoinficiranih ljudi u Sjedinjenim Državama svaki dan, sada ih je 70.000. Na tržištu rada smjernice su ponovno razlog za zabrinutost.

Fed je stoga već najavio da će produžiti programe kreditiranja na tri mjeseca (do kraja ove godine) kako bi tvrtke sa svježim kapitalom mogli započeti novi investicijski ciklus.

Tagovi: zlato, plemeniti metali, Federalne rezerve, tržište kapitala, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE