GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavivši pozitivni niz od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva i ublažavanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u pet mjeseci.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 2,5 posto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi.

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

Doduše, idući mjeseci bit će izazovni jer mnoge bolnice i krematoriji javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida, no ulagači se nadaju da će se jednom, kada val zaraze prođe, život i potrošnja vratiti u normalu, pa ne obraćaju pažnju na trenutne probleme.

Tim više što je kineska središnja banka poručila da će pružiti financijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

Pozitivno na tržišta utječe i skok burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 2 posto jer su novi gospodarski podaci podržali nadu da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Zbog toga će u utorak u fokusu ulagača biti izlaganje predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu središnjih bankara u Stockholmu.


U četvrtak se, pak, očekuje izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, a koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

A krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta, s obzirom da se ne očekuju osobiti rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstava.

Dolar oslabio, cijene nafte nadoknađuju gubitke

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,60 bodova, dok je u petak navečer iznosio 103,88 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 132,10 na 131,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,0675 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0645 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna pale više od 8 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,25 posto, na 79,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,31 posto, na 74,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Rast ususret ključnog izvješća o inflaciji
RAST
Wall Street: Rast ususret ključnog izvješća o inflaciji
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u utorak nakon objave novih američkih gospodarskih podataka, dok su ulagači čekali još jedno ključno izvješće o inflaciji.
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
POPULARNOST
Hrvatski Jadran najpopularniji za kratkoročni najam u EU
ZAGREB - Jadranska Hrvatska bila je najpopularnija NUTS 2 regija za kratkoročni najam smještaja rezerviran putem online platformi u trećem kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci Eurostata.
Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi
FED
Powell: Inflacija je viša nego što se očekivalo, moramo biti strpljivi
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u utorak da inflacija pada sporije od očekivanog i da će središnju banku zadržati na čekanju dulje razdoblje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, HT najlikvidniji
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, HT najlikvidniji
ZAGREB - Utorak je na Zagrebačkoj burzi donio rast indeksa uz slabašan promet.
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
NOVA REALNOST
Kuharski autoritet: Restorani će možda raditi tri ili četiri dana tjedno
LONDON - Englesko-francuski kuhar Michel Albert Roux, koji ima dvije Michelinove zvijezde, napomenuo je na poteškoće u ugostiteljstvu, a za koje smatra da ih je uzrokovala i generacija Z (osobe rođene u periodu od kraja 90-ih do 2010. godine).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE