GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden, Modi i EU predstavili željezničku i pomorsku poveznicu Indije s Bliskim istokom i Europom

Biden, Modi i EU predstavili željezničku i pomorsku poveznicu Indije s Bliskim istokom i Europom
POVEZIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2023 / 18:17
Autor: SEEbiz / BETA
NEW DELHI - Američki predsjednik Joe Biden i njegovi saveznici danas su objavili planove za izgradnju željezničkog i pomorskog koridora koji povezuje Indiju s Bliskim istokom i Europom, ambicioznog projekta usmjerenog na poticanje gospodarskog rasta i političke suradnje.

"Ovo je velika stvar, stvarno velika", rekao je Biden.

taj bi koridor pomogao potaknuti trgovinu, transport energetskih resursa i poboljšati digitalnu povezanost. To bi uključivalo Indiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan, Izrael i Europsku uniju, rekao je Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Najavili su to Biden, indijski premijer Narendra Modi i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen tijekom godišnjeg summita Grupe 20 najvećih svjetskih gospodarstava koji se danas i sutra održava u New Delhiju. Projekt je dio inicijative pod nazivom "Partnerstvo za globalno ulaganje u infrastrukturu".

"Mislimo da je projekt sam po sebi hrabar i transformativan, ali vizija koja stoji iza projekta je jednako hrabra i transformativna, a vidjet ćemo da se replicira u drugim dijelovima svijeta", rekao je Sullivan.

Željeznički i pomorski koridor pomogao bi fizičkom povezivanju golemog dijela svijeta, poboljšavajući digitalnu povezanost i omogućavajući veću trgovinu među zemljama, uključujući energente kao što je vodik. Iako dužnosnici Bijele kuće nisu odredili rok za njegov završetak, koridor bi predstavljao fizičku i ideološku alternativu kineskom infrastrukturnom programu "Pojas i put".

Bijela kuća nije objavila detalje o tome kako će projekt biti plaćen.

Sullivan je rekao da projekt odražava Bidenovu viziju "dalekosežnih ulaganja" koja dolaze od "učinkovitog američkog vodstva" i spremnosti SAD-a da prigrli partnere. Rekao je da će poboljšana infrastruktura potaknuti gospodarski rast, pomoći u zbližavanju zemalja Bliskog istoka i uspostaviti regiju kao središte gospodarskih aktivnosti, a ne kao "izvor izazova, sukoba ili kriza".

Von der Leyen opisala je projekt kao "ništa manje nego povijesni" i kao "ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Europa" koji će ubrzati trgovinu između Indije i Europe za 40 posto.

Projekt će uključivati željezničku vezu, kao i električni kabel, cjevovod za vodik i podatkovni kabel velike brzine, a Von der Leyen je u pripremljenoj izjavi projekt opisala kao "zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija".

Najavljen je i "Transafrički koridor" koji povezuje angolsku luku Lobito s pokrajinom Kananga u Demokratskoj Republici Kongo i regijama s rudarstvom bakra u Zambiji.

Govoreći o afričkom projektu, Biden ga je nazvao "regionalnim ulaganjem koje mijenja igru".

Amos Hochstein, Bidenov koordinator za globalnu infrastrukturu i energetsku sigurnost, iznio je okvirni vremenski okvir za projekt tijekom sljedeće godine.

Radne skupine će u sljedećih 60 dana izraditi cjelovitiji plan i odrediti rokove. Prva faza će uključivati utvrđivanje područja u kojima su potrebna ulaganja i gdje se fizička infrastruktura može povezati između zemalja. Hochstein je rekao da bi se planovi mogli provesti tijekom sljedeće godine kako bi projekt mogao prijeći u financiranje i izgradnju.

Sullivan je rekao da projekt poprima oblik otkako je Biden posjetio Džedu u Saudijskoj Arabiji u srpnju 2022., gdje je istaknuo potrebu za većom regionalnom ekonomskom integracijom.

U siječnju je Bijela kuća započela razgovore s regionalnim partnerima o konceptu. Do proljeća su se izrađivale karte i pisane procjene postojeće željezničke infrastrukture na Bliskom istoku. Sullivan i viši suradnici Bijele kuće Hochstein i Brett McGurk otputovali su u Saudijsku Arabiju u svibnju kako bi se sastali sa svojim kolegama iz Indije, Saudijske Arabije i UAE.

Sve strane od tada rade na finaliziranju pojedinosti sporazuma objavljenog u subotu.

U projekt su bili uključeni i Izrael i Jordan. Saudijska Arabija i Izrael nemaju diplomatske odnose, iako se Bijela kuća zalaže za normalizaciju.

Tijekom summita u New Delhiju, Biden je raspravljao o svom zahtjevu američkom Kongresu za dodatnim financiranjem od Svjetske banke koje bi moglo generirati više od 25 milijardi dolara novih zajmova za gospodarski razvoj.

Šire gledano, Bijela kuća pokušava ojačati G20 kao međunarodni forum, dok su kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin odlučili ne sudjelovati.

Biden je rekao da je razočaran Xijevom odlukom i da bi "želio da je ovdje".

Tagovi: Joe Biden, Narednra Modri, Indija, Bliski istok
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE