GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruxelles bi zabranio izvoz ruskog zlata

Bruxelles bi zabranio izvoz ruskog zlata
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2022 / 09:02
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Zabrana uvoza ruskog zlata i nadzor nad izvozom napredne tehnologije dio su sankcija u paketu mjera EU protiv Rusije, kao i prijedlog produljenja sankcija do siječnja 2023. godine.

"Ruski brutalni rat protiv Ukrajine nastavlja se bez prestanka. Stoga danas predlažemo jačanje naših beskompromisnih sankcija protiv Kremlja, njihovu učinkovitiju provedbu i produljenje do siječnja 2023. Moskva mora nastaviti plaćati visoku cijenu za svoju agresiju", napisala je na Twitteru prilikom uvođenja sankcija Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Danas usvojeni prijedlog Komisije pojašnjava mnoge odredbe u dosad donesenim sankcijama, što bi, među ostalim, omogućilo bolju provedbu sankcija od strane država članica.

Komisija istodobno predlaže dodatno usklađivanje sankcija sa saveznicima i partnerima, posebice skupinom G7. Prijedlog tako uključuje i zabranu uvoza ruskog zlata u EU, što je koncem lipnja dogovorila skupina G7 u Njemačkoj.

Prijedlog također jača kontrole nad izvozom napredne tehnologije i robe s dvojnom namjenom. Prema neslužbenim informacijama, na američkom popisu već je 60-ak proizvoda. Oni predstavljaju približno 400 milijuna eura europskog izvoza, objasnili su za STA izvori iz EU.

Prema prijedlogu komisije, na popis sankcioniranih osoba bilo bi dodano 47 pojedinaca, uglavnom političara i oligarha, te osam pravnih osoba, rekli su izvori.

Ruska i ukrajinska strana se međusobno optužuju za paljenje polja. J. Koreja je priznala Donjeck i Lugansk.
Predloženi paket mjera sadrži dodatna jamstva da sankcije EU-a nisu usmjerene na trgovinu poljoprivrednim proizvodima između trećih zemalja i Rusije, naglašava Komisija.

Osim toga, svojim prijedlogom pojašnjava opseg pojedinih financijskih i gospodarskih sankcija. Istodobno, sve postojeće sankcije koje je EU uvela u sklopu šest paketa produžuju se do kraja siječnja 2023. godine.


O prijedlogu Komisije u ponedjeljak će raspravljati ministri vanjskih poslova EU, a nakon njihove sjednice sastat će se stalni predstavnici članica EU. Potvrda o dodavanju sankcija zakazana je za srijedu.

Tagovi: zlato, rusko zlato, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE