GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU tržišta: opipljivi optimizam na početku tjedna

EU tržišta: opipljivi optimizam na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica znatno porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, dok ulagači prate vijesti o postupnom popuštanju restriktivnih mjera i otvaranju gospodarstava, s obzirom da se usporava širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,8 posto i zaronio na najnižu razinu u tri tjedna.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 2,25 posto, na 5.930 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,30 posto, na 10.708 bodova, a pariški CAC 2,20 posto, na 4.371 bod.

Podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, kao i nada ulagača da će fiskalne i monetarne poticajne mjere pozitivno utjecati na globalno gospodarstvo u drugoj polovici godine.

„Gospodarstva u Europi i SAD-u vjerojatno su u travnju dotaknula dno i postupno se vraćaju u život. No, gospodarski pokazatelji iz većine zemalja ukazuju na duboki pad, što povećava rizike od dugoročnijih ožiljaka koji bi mogli usporiti oporavak“, piše Christian Keller, ekonomist u Barclaysu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je u nedjelju u intervjuu za CBS da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Jutros objavljeni podaci potvrdili su, pak, da je Japan uronio u duboku recesiju, prvi put nakon četiri i pol godine.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 3,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu palo 7,3 posto.

Premda je pad u prvom tromjesečju manji u odnosu na očekivanja analitičara od 4,6 posto, to baš i nije utješno, s obzirom da se u tekućem kvartalu očekuje znatno veći pad, vjerojatno najveći od Drugog svjetskog rata.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 20.133 boda.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE