GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fed povećao stope za četvrtinu boda i signalizirao mogući kraj ciklusa

Fed povećao stope za četvrtinu boda i signalizirao mogući kraj ciklusa
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Federalne rezerve u srijedu su odobrile svoje deseto povećanje kamatnih stopa u nešto više od godinu dana i odustale od provizorne naznake da je trenutni ciklus pooštravanja na kraju.

U jednoglasnoj odluci koju su tržišta uvelike očekivala, Savezni odbor za otvoreno tržište središnje banke povisio je referentnu stopu zaduživanja za 0,25 postotnih bodova. Stopa određuje koliko banke jedna drugoj naplaćuju za prekonoćne pozajmice, ali se prenosi na mnoge proizvode potrošačkog duga kao što su hipoteke, auto zajmovi i kreditne kartice.

Povećanje dovodi stopu fondova do ciljanog raspona od 5%-5,25%, što je najviše od kolovoza 2007.

Tržišta su, međutim, više usredotočena na to hoće li Fed ovdje zastati, osobito zbog dugotrajne zabrinutosti oko gospodarskog rasta i bankarske krize koja je uzdrmala živce na Wall Streetu. Dionice su blago porasle, a prinosi državnih obveznica uglavnom su bili niži odmah nakon vijesti o Fedu, ali dionice su se borile da zadrže dobitak.

Tijekom konferencije za novinare u srijedu, predsjednik Jerome Powell rekao je da "odluka o pauzi nije donesena danas", ali je rekao da je promjena u jeziku izjave oko budućeg jačanja politike "značajna".

Izjava nakon sastanka samo je ponudila nešto jasnoće o budućem tempu povećanja stopa - i to ne onim što je rekla, već onim što nije rekla. U dokumentu je izostavljena rečenica prisutna u prethodnoj izjavi u kojoj se kaže da "Odbor predviđa da bi neko dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno" za Fed kako bi postigao svoj cilj inflacije od 2%.

U izjavi je također dotjeran jezik kako bi se opisali uvjeti pod kojima bi "dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno". Prethodno je FOMC uokvirio smjernice za budućnost oko toga kako će odrediti "opseg budućih povećanja ciljanog raspona".

U priopćenju se ponavlja da će Fed “uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, kašnjenja s kojima monetarna politika utječe na gospodarsku aktivnost i inflaciju te gospodarska i financijska kretanja”.

Uzeti zajedno, ovi potezi su u najmanju ruku slab nagovještaj da, iako bi stroga politika mogla ostati na snazi, put koji je pred nama je manje jasan za stvarna povećanja kamatnih stopa dok kreatori politike procjenjuju pristigle podatke i financijske uvjete.

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE