GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Robna tržišta profitirat će od smanjenja kamatnih stopa

Goldman Sachs: Robna tržišta profitirat će od smanjenja kamatnih stopa
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2024 / 08:55
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Robe će napredovati ove godine jer središnje banke u SAD-u i Europi rade na smanjenju kamatnih stopa, pomažući u podršci industrijske i potrošačke potražnje, prema Goldman Sachs Group Inc.

Sirovine bi se mogle vratiti 15% tijekom 2024. jer se troškovi zaduživanja smanjuju, proizvodnja se oporavlja, a geopolitički rizici ostaju, rekli su analitičari, uključujući Samanthu Dart i Daana Struyvena, u bilješci od 24. ožujka. Bakar, aluminij, zlato i naftni proizvodi mogli bi porasti, prema banci, koja je također naglasila potrebu da ulagači budu selektivni jer dobici ne bi bili univerzalni.

Roba je skromno napredovala u prvom tromjesečju, pri čemu je sirova nafta ojačala, zlato je postiglo rekord, a bakar premašio 9000 dolara po toni. Kreatori politike u američkim saveznim rezervama i Europskoj središnjoj banci signalizirali su svoju namjeru da ove godine smanje troškove zaduživanja dok inflacija opada. Osim toga, Kina je označila daljnju potporu svom oporavku.

"Smatramo da smanjenje kamatnih stopa u SAD-u u nerecesijskim okruženjima dovodi do viših cijena robe, s najvećim porastom cijena metala (osobito bakra i zlata), a zatim sirove nafte", rekli su analitičari. "Važno je da se pozitivan učinak na cijene povećava s vremenom, kako se impuls rasta iz lošijih financijskih uvjeta filtrira."

Goldmanova oprezno optimistična prognoza odražava komentare drugih promatrača tržišta. Robe ulaze u novi ciklički uzlet potpomognut smanjenim zalihama i usponom globalnog gospodarstva, objavila je Macquarie Group Ltd. ranije ovog mjeseca. Jeff Currie, bivši voditelj istraživanja roba u Goldmanu, a sada u Carlyle Group LP, također je prognozirao dobitke kako Fed snižava stope. Na drugom mjestu, JPMorgan Chase & Co. istaknuo je potencijal rasta zlata.

Tagovi: Goldman Sachs, robe, commodities, bakar, aluminij, zlato, nafta, kamate
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
NEW YORK - S&P 500 se povukao u četvrtak nakon što je nakratko prešao razinu od 5500 bodova po prvi put u povijesti jer je tržišni predvodnik Nvidia prekinula niz.
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
MLIJEKO
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
ZAGREB - Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. smanjena je za sedam posto u odnosu na 2022., odnosno prikupljeno je 376.980 tona kravljeg mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
ZAGREB - Zagrebačka je burza i u četvrtak je nastavila trend blagog rasta.
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE