GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman u Kijevu dogovorio izvoz ukrajinskog žita preko hrvatskih luka

Grlić Radman u Kijevu dogovorio izvoz ukrajinskog žita preko hrvatskih luka
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukrajina i Hrvatska dogovorile su mogućnost korištenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nakon razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom u ponedjeljak.

"Sada ćemo raditi na planiranju najučinkovitijih ruta do tih luka i maksimalno iskoristiti ovu priliku. Svaki doprinos otključavanju izvoza, svaka otvorena vrata veliki su doprinos u području sigurnosti opskrbe svijeta hranom", rekao je Kuleba, piše Kyiv Independent.

Hrvatska je ponudila svoju željezničku mrežu i luke kao alternativni izvozni pravac za ukrajinsko žito nakon što je Rusija jednostrano odustala 17.srpnja od sporazuma kojim se omogućivao izvoz ukrajnskog žita kroz Crno more.

'U kontekstu moguće svjetske krize, a u kontekstu izlaska Ruske Federacije iz crnomorske inicijative o izvozu žita, naglasio sam kako Hrvatska na raspolaganje stavlja kao i do sada svoje luke za izvoz ukrajinskog žita i kako će to činiti i dalje, dakle svoje luke na Jadranskom moru, ali i luku Vukovar na rijeci Dunav', rekao je ministar Grlić Radman prenosi HRT.

U priopćenju koje je poslalo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o Grlić Radmanovu posjetu Ukrajini ne spominje se tema hrvatskih luka i ukrajinskog žita već se navodi da je hrvatski ministar održao sastanak s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Ukrajine Julijom Sviridenko, gdje je glavna tema bila važnost razminiranja u procesu obnove gospodarskih i društvenih aktivnosti u Ukrajini. Ministar Grlić Radman naglasio je da je Hrvatska spremna pružiti potporu i surađivati s Ukrajinom kako bi se osiguralo sigurno i održivo okruženje za građane te stvorili uvjeti za ubrzan gospodarski oporavak.

Tagovi: gORDAN gRLIĆ rADMAN, UKRAJINSKO ŽITO, HRVATSKE LUKE, lUKA RIJEKA
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE