GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice

Italija i dalje najveći kupac srpske pšenice
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2023 / 09:34
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Prošlog mjeseca do rumunjske luke Constanca isporučeno je oko 19.000 tona žita, dok je čak 31.000 tona izvezena u Italiju koja i dalje održava poziciju najvećeg uvoznika pšenice iz Srbije, pokazuju podaci udruženja Žitounija.

„Ostale količine izvezene su u Albaniju, Makedoniju i BiH. I 2022, od srpnja pa do lipnja ove godine, Italija je bila glavni kupac. To se nastavilo, i nadam se da će tako ostati. Prije dvije godine došlo je do manjeg pada plasmana, ali 2022. na to tržište izvezli smo 200.000 tona žita“, kazao je Zdravko Šajatović direktor ovog udruženja. Prvi mjesec tekuće ekonomske godine donosi bolje rezultate i za mlinare koji su izvezli gotovo 16.000 tona brašna što je za oko 20 posto više u odnosu na prošlogodišnji mjesečni prosjek. Prema riječima Šajatovića mogući razlog rasta izvoza je to što su neke države imale manje prinose, ali i nešto niže cijene na tržištu. Prosječna izvozna cijena brašna bila je u srpnju nešto više od 280 eura po toni.

„ To je bilo dosta jeftino, ali i pšenica je bila jeftina. Mislim da će cijene polako ići nagore i pšenice i brašna. Geopolitički faktori znatno utječu na cijenu žita, što nama kao zemlji izvoznici odgovara“, naveo je Šajatović.

Globalne cijene žitarica povećane su nakon što je Rusija nedavno napala ukrajinsku luku na Dunavu. U napadu su uništene zgrade u luci Izmail, što je zaustavilo brodove koji su se spremali stići kako bi ukrcali ukrajinsko žito unatoč blokadi koju je Rusija uvela sredinom srpnja. Nakon napada porasle su cijene pšenice, reagirala je i burza u Chicagu za gotovo pet posto uslijed zabrinutosti zbog smanjenja globalnih zaliha zbog izbacivanja sa tržišta Ukrajine, jednog od najvećih svjtskih izvoznika.

Tagovi: PŠENICA, srpskapšenica, Itralija
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE