GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Manje pšenice na srpskim njivama

Manje pšenice na srpskim njivama
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2023 / 10:05
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Na srpskim njivama manje pšenice, upitni prinosi i kvaliteta uroda

Iako službenih podataka još nema, prve procjene pokazuju da je ove godine u Srbiji pšenicom zasijano manje površina nego prošle. Stručnjaci objašnjavaju kako je to posljedica poremećaja na tržištu – od niske cijene prošlogodišnjeg uroda, smanjenog otkupa, do visokih cijena goriva i gnojiva koje u velikom postotku sudjeluju u ukupnim troškovima poljoprivrednih gospodarstava. Osim što je pšenice manje na njivama, usjevima prijete i glodari koji su se zbog povoljnog vremena i izostanka pojedinih agrotehničkih mjera jako razmnožili.

I dok je u jesen 2022. godine pšenica zauzela rekordne površine, oko 665.000 hektara, nakon ovogodišnje sjetve jasno je da je krušnog zrna značajno manje na njivama, kažu stručnjaci. Koliko je točno pšenice posijano znat će se kada to objavi Republički zavod za statistiku.

Veliki problem je i mala količina upotrebljenog deklariranog sjemena pšenice. ”Deklarirano sjeme nam daje sigurnost da je pšenica zaštićena u prvim fazama razvoja od bolesti. Da ima odlike, odnosno kvalitetu sorte kojoj pripada, da nije došlo eventualno do cijepanja osobina te da će i u otežanim uvjetima dati bar približno projektirane prinos“, kaže dipl. inž. Miloš Nikoletić iz PSS Beograd.

Meteorološke prilike su, također, utjecale na površine zasijane pšenicom. ”Nedostatak padalina tijekom druge polovine rujna i u listopadu te početkom studenoga odlagao je početak i vrijeme sjetve ili je utjecao čak i na izostanak sjetve. Mora se reći kako mnogi ratari nisu htjeli posijati u suhu zemlju. Čekali su kišu koje duži period nije bilo. I sada se vide parcele koje su pripremljene za sjetvu, a pšenica nije posijana“, dodaje Nikoletić.

Tagovi: pšenica, srbija, poljoprivreda, hrana
PROČITAJ I OVO
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
KARIJERE
Life coaching kao profesija - tko su životni treneri?
ANALIZA - U današnjem svijetu koji je sve brži i zahtjevniji, mnogi ljudi se suočavaju s različitim nedoumicama, stresom, nesigurnošću, žele napredovati ili razvijati se u nekom području.
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
UZLET
Bitcoin iznad 54.000 dolara prvi put od prosinca 2021.
NEW YORK - Vrijednost bitcoina skočila je iznad razine od 54.000 dolara u ponedjeljak.
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 spustio se s rekordnih visina
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u ponedjeljak i povukao se sa svog rekorda od prošlog petka, a ulagači čekaju ključne podatke o inflaciji.
Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
NAJAVE
Vučković u Bruxellesu najavila administrativna rasterećenja
BRUXELLES - Hrvatska nastoji pomoći svojim poljoprivrednicima kroz dodatne potpore iz proračuna i na razini EU-a osigurati im veću fleksibilnost u dostupnosti europskih fondova, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
PROCJENE
Kolike dividende mogu očekivati dioničari najboljih hrvatskih kompanija?
ANALIZA - Kraj svake poslovne godine za dioničare znači i slatko iščekivanje odluke kolike će dividende isplatiti kompanije čiji su dioničari.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE