GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi rekord cijena zlata

Novi rekord cijena zlata
ZLATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2024 / 09:26
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.

Promptno zlato ojačalo je 1,2% na 2.220,85 USD po unci te bilježi svoj najbolji mjesec od srpnja 2020., s porastom od 9% i drugi kvartalni rast zaredom. Poluga su dosegla rekordnu razinu od 2.225,09 dolara za uncu ranije tijekom sesije.

Futuresi američkog zlata porasli su za 1,2% na 2238,4 USD.

Trgovci se "spremaju uoči praznika i (povećavajuće) trgovinske aktivnosti na kraju mjeseca i na kraju kvartala", rekao je Daniel Ghali, robni strateg u TD Securities, što je potaknulo cijene zlata.

Zlato bi moglo dodatno porasti ako tržišta počnu očekivati dublji Fed-ov ciklus rezanja i ima potencijal "zadržati ove visoke vrijednosti, ali vidimo znakove iscrpljenosti kupnje koji se pojavljuju u vrlo kratkom roku", dodao je Ghali.

Cijene također rastu zbog "činjenice da još uvijek postoje velike geopolitičke napetosti na globalnoj razini", što bi moglo potaknuti ulagače da se okrenu zlatu kao neutralnoj rezervnoj imovini, rekao je Everett Millman, glavni tržišni analitičar u Gainesville Coinsu.

Iako postoje neki pokazatelji da je inflacija jača nego što bi kreatori politike željeli, to ne mora nužno objasniti visoke vrijednosti zlata upravo sada, dodao je Millman.

Izvješće o indeksu cijena osnovne osobne potrošnje (PCE) u SAD-u treba biti objavljeno u petak, što bi moglo pomoći ulagačima u procjeni stajališta Fed-ove politike.

Prema CME-ovom FedWatch alatu, trgovci trenutačno cijene s 64% šanse za smanjenje stope u lipnju.

"Nova i viša donja granica za zlato iznosi 2000 USD/oz što je simbolično za ovaj novi makro režim – središnje banke toleriraju 'višu dulje' inflaciju", napisao je MKS PAMP u bilješci.

Srebro je poraslo 0,7% na 24,82 dolara po unci, platina je porasla 1,4% na 906,33 dolara, a paladij je dodao 3% na 1012,72 dolara. Sva tri metala bila su vezana za mjesečne dobitke.

Tagovi: zlato, cijene zlata, etf, kamate, plemeniti metali
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE