GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska i Mađarska odlučile zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine

Poljska i Mađarska odlučile zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2023 / 08:50
Autor: SEEbiz / klix.ba
VARĐAVA - Poljska i Mađarska odlučile su zabraniti uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor, priopćile su dvije vlade.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, završile su u Poljskoj i drugim centralnim evropskim državama, što je srušilo cijene i pogodilo prodaju lokalnih poljoprivrednika.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog poljske odluke, rekavši da "rješavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rješenje situacije".

U pismu Evropskoj komisiji prošlog mjeseca, premijeri pet istočnoevropskih zemalja rekli su da je opseg povećanja proizvoda poput žitarica, sjemenki uljarica, jaja, peradi i šećera bio "bez presedana", te rekli da bi carine na ukrajinski poljoprivredni uvoz trebale potencijalno uzeti u obzir.

"Danas je vlada odlučila o uredbi koja zabranjuje ulazak, uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetke drugih vrsta hrane (iz Ukrajine)", rekao je lider PiS-a Jaroslaw Kaczynski tokom stranačke konvencije.

Popis te robe, koji će se kretati "od žitarica do proizvoda od meda, jako, jako puno toga", bit će uključen u Vladinu uredbu, dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i prehrane reklo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvalo na razgovore kako bi se riješio problem.


"Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali naglašavamo da su ukrajinski poljoprivrednici trenutno u najtežoj situaciji", stoji u saopštenju.

Nakon odluke Poljaka, vlada mađarskog premijera Viktora Orbana pridružila se zabrani, rekavši da bi status quo nanio veliku štetu lokalnim poljoprivrednicima.

Tagovi: ukrajinska pšenica, ukrajinsko žito, Poljska, Mađarska, Odesa, Constanta, Deutsche Bahn
PROČITAJ I OVO
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE