GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljuje maslinovo ulje

Poskupljuje maslinovo ulje
CRNE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2023 / 08:10
Autor: SEEbiz / Hrt

ZAGREB - Uskoro kreće berba maslina. Za razliku od prošle godine, koja je bila među rekordnima, maslinari očekuju ipak nešto manji urod. Hoće li zbog manje maslina poskupjeti ulje?

Sigurno hoće, ali zasad je teško reći za koliko. I maslinarima su poskupjeli troškovi uzgoja, pa će taj povećani trošak sigurno ukalkulirati u nove veće cijene maslinovog ulja.

Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave, ali se očekuje slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale sorte dobro rodile. “Mi smo u Poljoprivrednoj zadruzi Malina i vino, partnerskoj instituciji koja ima 12 tisuća stabala, i očekujem negdje oko 30 posto manje uroda nego lani”, kaže.

Kod maslinara Ivana Birkića iz Biograda urod će ove godine na 1000 stabala biti manji za 30-ak posto u odnosu na lanjsku, rekordnu godinu. Ipak, njegov maslinik relativno je mlad, tek mu je šest godina.

“Ovogodišnji urod zavisno od sorte, bit će nekakvi prosjeci, možda za neke sorte na razini prošle godine, što znači jako dobri. Oblica je ove godine u dosta velikom padu. Međutim, sve ove druge sorte, introducirane, autohtone, uvozne, leccino, karolea, dosta su dobre, domaće sorte, levantinka jako dobra”, ističe. “Ove godine je bila velika najezda najprije moljca kojeg smo rješavali lovkama jer u maslinike ne uvodim ništa, nikakvu kemiju, nikakva sredstva u zaštiti osim biološka, a zatim je masline napao svrdlaš”, kaže Birkić za HRT.

Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. S obzirom na očekivani slabiji urod, cijena ulja bit će veća nego lani, u prosjeku za 10-ak posto.

Tagovi: maslinovo ulje, MASLINE, Rade Bobanović
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
SKOK
Wall Street: Snažan rast indeksa nakon slabog podatka s tržišta rada
NEW YORK - Američki su indeksi skočili u petak nakon što je travanjsko izvješće o zapošljavanju koje je bilo blaže od očekivanog potaknulo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi smanjivati kamatne stope.
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
OPORAVAK
Bitcoin se oporavio, a jedan signal posebno je optimističan
NEW YORK - Bitcoin (BTC) je 3. svibnja skočio 4,6%, unatoč nemogućnosti da održi cijene iznad 62.000 USD. O
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE