GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnju ribe iz uzgoja do 2027. trebali bismo udvostručiti

Potrošnju ribe iz uzgoja do 2027. trebali bismo udvostručiti
RIBARSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 09:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zbog sve više restrikcija u ribarstvu, manjeg ulova i klimatskh promjena, u fokusu je veća proizvodnja i prerada uzgojene tune, lubina, komarče i školjkaša, piše u utorak Večernji list, navodeći da bi potrošnju ribe iz uzgoja do 2027. trebali udvostručiti.

Povećanje godišnje vrijednosti primarne proizvodnje uzgojene ribe za 20 posto, potrošnje domaćih proizvoda akvakulture za najmanje 50 posto po stanovniku u odnosu na sadašnjih 2,5 kg (ne računajući i poraznu brojku od 18-ak kilograma iz tzv. divljeg morskog ulova), povećanje izvoza te dodane vrijednosti i prerađenih količina do 2027. godine, samo su neki od ciljeva prijedloga nacionalnog plana razvoja akvakulture vrijednog 666,5 milijuna kuna koji je u javnom savjetovanju do 6. kolovoza.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kaže kako je akvakultura u Hrvatskoj strateška grana gospodarstva koja proizvodi nutricionistički visokovrijedne proizvode i kvalitetno nadomješta manjak ponude proizvoda ribarstva koji dolaze iz izravnog ulova zbog sve većih restrikcija u ribarstvu. Znatno pridonosi i razvoju i opstanku osjetljivih otočnih i ruralnih zajednica jer omogućava zapošljavanje tijekom cijele godine, a usto pokazuje i stalni trend rasta.

Prema preliminarnim podacima za 2021., vrijednost proizvodnje u akvakulturi dostigla je oko 1,19 milijardi kuna, a količina oko 26.500 tona, pri čemu na morski uzgoj otpada oko 22.500 tona. U odnosu na 2020. vrijednost proizvodnje rasla je 19 posto, a količinska proizvodnja 22 posto. Ovaj zamjetan trend rasta posljedica je povećanja proizvodnje visokovrijednih proizvoda marikulture, prvenstveno bijele ribe i plavoperajne tune, ističe Vučković.

Očekuje se da će količinska proizvodnja u akvakulturi do 2027. doseći minimalno 28.300 tona, uz rast količina prerađenih proizvoda koji se lako i brzo pripremaju (najmanje na 6480 t u odnosu na 4800 t u 2020.), a na taj način rast će i dodana vrijednost u preradi proizvoda akvakulture za 35 posto.

Zaposlenost, kako u primarnoj proizvodnji, tako i u preradi, trebala bi rasti 15 posto. Prema posljednjim dostupnim podacima, u tim dvjema djelatnostima je oko 3400 zaposlenika, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

Tagovi: ribarstvo, hrvatsko ribarstvo
PROČITAJ I OVO
Staničić: Sezona je odlična, prihod će biti velik
OPTIMIZAM
Staničić: Sezona je odlična, prihod će biti velik
ZAGREB - ""Imamo odlično prolazno vrijeme, imamo veći broj fiskaliziranih računa pa i prihoda u turizmu, ali treba pričekati ostatak glavne sezone, imamo i odlične najave za posezonu."
SAD: Evo koje su namirnice najviše poskupjele
POSKUPLJENJA
SAD: Evo koje su namirnice najviše poskupjele
WASHINGTON - Tijekom posljednjih 12 mjeseci cijene prehrambenih proizvoda porasle su 13,1%, što je najveći godišnji porast cijena od ožujka 1979., objavio je prošli tjedan američki Zavod za statistiku rada.
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
SIROVINE
Američki milijarderi financiraju potragu za sirovinama na Grenlandu
ZAGREB - Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti.
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
PRIHODI
Hrvatski turistički prihod premašit će 2019. za 800 milijuna eura
ZAGREB - Ukupni prihodi od turizma, procjenjuje HNB, mogli bi iznositi 11,3 milijarde eura, gotovo četvrtinu više nego lani (9,1 milijardu eura).
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
PRESKUPI
Zašto talijanski turisti zaobilaze Hrvatsku?
OPATIJA – Termin ferragosto, koji su hrvatski turistički djelatnici prihvatili kao sinonim za dolaske talijanskih gostiju u kolovozu, sve je više izvan upotrebe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE