GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom

Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom
ZANIMLJIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - PROSJEČNI ekološki otisak plaćanja euronovčanicama u 2019. godini iznosio je 101 mikrobod (µPt) po građaninu europodručja što je jednako ekološkom otisku vožnje automobilom od osam kilometara, pokazuje studija koju je provela Europska središnja banka (ESB).

U studiji se mjeri mogući utjecaj na okoliš svih aktivnosti u cjelokupnom ciklusu euronovčanica, od nabave sirovina, proizvodnje, distribucije i stavljanja u optjecaj do uništenja koje provode nacionalne središnje banke europodručja. Studijom koja se zasniva na metodologiji Europske komisije za mjerenje ekološkog otiska proizvoda, nastavlja se rad započet procjenom životnog ciklusa prve serije euronovčanica u 2004. godini.

Glavni činitelji koji pridonose ekološkom otisku euronovčanica kao sredstva plaćanja jesu potrošnja energije povezana s radom bankomata i prijevoz. Slijede obrada u nacionalnim središnjim bankama, proizvodnja papira i provjera autentičnosti novčanica u trgovinama. Zbog dugog vijeka trajanja novčanica i njihove uporabe u brojnim plaćanjima, utjecaj proizvodnje novčanica manji je od utjecaja prijevoza i distribucije.

"Eurosustav se zalaže za što veću ekološku prihvatljivost euronovčanica te istodobno za široku dostupnost i opću prihvaćenost gotovine", rekao je član Izvršnog odbora ESB‑a Piero Cipollone.

Eurosustav od 2004. radi na smanjenju ekološkog otiska euronovčanica, primjerice uporabom isključivo stopostotno održivog pamuka i zabranom odlaganja otpadnih novčanica na odlagalištima otpada.

Nadalje, proizvođači bankomata i banke ostvarili su napredak u smanjenju ekološkog otiska svojih uređaja. Studija, koja je danas objavljena, pokazuje da su poboljšanja energetske učinkovitosti bankomata pridonijela smanjenju njihova ekološkog otiska za 35 posto u razdoblju od 2004 do 2019. godine.

Provode se opsežne aktivnosti istraživanja i razvoja kako bi euronovčanice u budućnosti bile još ekološki prihvatljivije u svim fazama životnog ciklusa. Na primjer, ESB razmatra alternativne metode postupanja s otpadnim novčanicama, kao što su recikliranje i ponovna uporaba otpadnog materijala, te moguća poboljšanja materijala i sastavnih dijelova kojima se služi u tiskanju novčanica.

Te su aktivnosti ujedno dio šireg zalaganja ESB‑a za ublažavanje klimatskih promjena u okviru svojih ovlasti i smanjenje vlastitog ekološkog otiska u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma i ciljevima klimatske neutralnosti Europske unije.

Tagovi: ekološki otisak, euro, ecb, euronovčanica
PROČITAJ I OVO
Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
Zlato na povijesnom vrhuncu
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.
Wall Street prekinuo rekordni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo rekordni niz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak unatoč rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom umjetne inteligencije.
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
NEW YORK - Cijena bitcoina porasla je na početku tjedna, približavajući se još više svojoj najvišoj razini svih vremena nakon što je uspon zastao tijekom vikenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE